Pigmentvlekken, alles wat je erover moet weten

Door: Dr. Jetske Ultee
Pigmentvlekken, alles wat je erover moet weten

Pigmentvlekken komen veel voor. Niet elke vlek is hetzelfde; we onderscheiden verschillende soorten pigmentstoornissen. Wat ze gemeen hebben: ze kunnen je gezicht (maar ook de handen of het decolleté) behoorlijk ontsieren en heel wat jaartjes ouder maken. Er is daarom veel vraag naar goede behandelingen. Het is misschien zelfs de meestvoorkomende vraag in de kliniek! Welke crèmes kun je gebruiken om pigmentvlekken te verminderen? En welke medicatie en behandelingen in de kliniek kun je inzetten om pigmentvlekken te verwijderen?

 
 

 
 
 

Wat zijn pigmentvlekken?

Wat zijn pigmentvlekken?

 
Wat zijn pigmentvlekken?
 
De vorming van pigment
Pigment is een bruine stof (melanine genoemd) die wordt aangemaakt door pigmentcellen onder invloed van met name zonlicht. Dat gebeurt niet zomaar, het is een beschermingsreactie van de huid.
 
De pigmentcellen – de zogeheten melanocyten – liggen in het onderste laagje van de opperhuid. Als de cellen het signaal krijgen om pigment aan te maken, dan wordt dit als een soort pakketje afgegeven aan de bovenste huidcellen. Dat gebeurt door blootstelling aan zonlicht. Je kunt dit proces zelf trouwens heel duidelijk volgen. Wanneer de pakketjes met pigment de opperhuidcellen bereiken, krijgt de huid een zichtbaar kleurtje.
 
Wist je trouwens dat iedereen, of je nu heel licht of juist donker bent, ongeveer evenveel pigmentcellen heeft per stukje huid? Wat bepaalt dan wél de kleur van de huid? Huidskleur wordt bepaald door de activiteit van de pigmentvormende cellen en de vorm en grootte van de pakketjes met pigment. Bij mensen met een donkere huid bevatten de melanocyten veel meer en grotere, rijpere pigmentpakketjes, en zitten de opperhuidcellen veel voller met pigment dan bij lichtere huidtypen.
 
Pigment beschermt de huid dus tegen de zon. Onder invloed van uv-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment (daarom ook) toe. Het zichtbare gevolg: de huid kleurt bruin.

 

Waarom je een donkere of zongebruinde huid óók moet insmeren

Een bruin kleurtje biedt uiteindelijk niet veel meer bescherming dan een SPF4. Insmeren in de zon blijft dus belangrijk. En dat geldt ook voor de donkere huid. Deze huid is weliswaar van nature beter beschermd tegen zonnestralen, maar ook nu is insmeren nog steeds belangrijk.

Lees hier meer: Waarom insmeren ook voor een donkere huid belangrijk is

 
 
 
 

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

 
Oorzaak pigmentvlekken
 
Onder invloed van uv-stralen wordt dus pigment in de huid aangemaakt. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt melanine zich op en kunnen vlekken ontstaan. De vlekken kunnen donkerder zijn dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter. Hoewel de zon (dus) een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen daarnaast ook aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica een rol. En wist je dat je ook door het gebruik van medicatie in de zon vlekken kunt krijgen in je huid? Hieronder leg ik je er meer over uit.

 
 
 
 

Soorten pigmentvlekken

Welke verschillende soorten pigmentvlekken zijn er?

 
Verschillende pigmentvlekken
 
Niet alle pigmentvlekken zijn hetzelfde. Ze kunnen verschillen in vorm, kleur, diepte en oorzaak. Om te weten hoe je jouw pigmentvlekken het beste kunt behandelen is het goed om te weten om wat voor soort pigmentstoornis het gaat. Ik geef je hieronder een overzicht van de meest voorkomende pigmentstoornissen en hoe deze ontstaan:
 

 

  • Ouderdomsvlekken/zonnevlekken
  • Melasma
  • Irritatiepigment
  • Café au lait
  • Sproetjes
  • Zomersproetjes
  • Poikiloderma van Civatte
  • Vitiligo
  • Riehl’s melanose
  •  
     
     

    Ouderdomsvlekken of zonnevlekken

    Ouderdomsvlekken
    Verreweg de meestvoorkomende pigmentvlekken zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken. En helaas klopt die naam niet helemaal, want deze pigmentvlekken kunnen ook al jong verschijnen. Deze vlekjes ontstaan namelijk door de zon. Ze verschijnen ook op plaatsen waar de huid veel wordt blootgesteld aan de zon zoals op het voorhoofd en de handen. Ze worden daarom ook wel zonnevlekken genoemd. En voor wie het echt wil weten: de medische term is lentigines solares.
     
    Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar deze pigmentvlekken zijn over het algemeen goed te behandelen. Als ze niet verbeteren door ‘smeren’ kan je kiezen voor laser- of lichttherapie.

     
     
     

    Melasma, pigmentvlekken door zwangerschap of de pil

    Melasma
    Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Deze pigmentvlekken worden namelijk vaak tijdens de zwangerschap gezien in het gezicht. Melasma kenmerkt zich door donkerbruine, vaag omrande en meestal grillig (symmetrisch) gevormde vlekken. Ze verschijnen meestal op het voorhoofd, de jukbenen en de bovenlip. En die vlekken kunnen heel lastig zijn om aan te pakken.
     
    We weten helaas nog niet precies wat de exacte oorzaak is van melasma. Maar we kennen wel de triggers. Om te beginnen speelt de zon een cruciale rol. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen een trigger vormen, zoals dus tijdens de zwangerschap. Maar ook het starten van bepaalde anticonceptiepillen of menopauzale hormoontherapie kunnen melasma veroorzaken. En zelfs het waxen van je bovenlip! Soms heb je ‘geluk’ en verdwijnen de vlekken zodra je bijvoorbeeld wisselt van pil, of na het stoppen met het geven van borstvoeding. Maar dat is lang niet altijd het geval.
     
     

    Pigmentvlekken door zwangerschap en anticonceptie
    Van de zwangere vrouwen krijgt tot wel 56 procent last van melasma. En we zien dezelfde soort cijfers bij gebruikers van de anticonceptiepil. Wie denkt dat deze aandoening alleen vrouwen treft, heeft het mis. Ook mannen kunnen melasma krijgen.

     
     

    Melasma die oppervlakkig liggen zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen pigmentvlekken herken je aan hun grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger. Waar bij uv-schade of ouderdomsvlekken een laserbehandeling wonderen kan verrichten, is dat bij melasma helaas een stuk ingewikkelder Deze vlekken kunnen namelijk zelfs verergeren door behandelingen als laser, microdermabrasie en chemische peelings (vooral in onervaren handen).

     
     
     

    Post-inflammatoïre hyperpigmentatie (irritatiepigment)

    Irritatiepigment
    Pigmentplekjes kunnen ook het gevolg zijn van beschadigingen, ontstekingen of irritatie aan de huid. Zo kun je huidverkleuringen overhouden aan acne, maar ook na een waxbehandeling of operatiewond. We noemen deze vlekjes irritatiepigment of met een ingewikkeld woord post-inflammatoire hyperpigmentatie.
     
    Irritatiepigment kan trouwens ook ontstaan door de combinatie van zonlicht en medicijnen of bepaalde cosmetica-ingrediënten.
     
    Mensen met een donkere huidskleur lopen meer kans op de vorming van irritatiepigment dan mensen met een lichte huidskleur.
     
    Hoe vervelend ook, deze pigmentvlekken zijn bijna altijd tijdelijk, maar het kan soms wel een jaar duren tot ze uit zichzelf verdwijnen. De pigmentvlekken zijn wel goed te behandelen.
     
     

    Pigmentvlekken door cosmetica in de zon
    Vooral geurstoffen en plantextracten of -oliën zoals citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, lavendel en rozemarijn, kunnen de vorming van pigmentvlekken stimuleren. Heb je ineens last van pigmentvlekken, check dan eens de ingrediëntenlijst van je cosmetica.
     
    Pigmentvlekken door medicijnen
    Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een huidreactie geven in de zon. Bepaalde antibiotica bijvoorbeeld, sommige antidepressiva en plastabletten. Dit wordt altijd duidelijk vermeld. Het lezen van bijsluiters en ingrediëntenlijsten is kortom geen overdreven bezigheid.

     
     
     

    Café au lait

    Café au lait
    Met sommige pigmentvlekken word je geboren. Het bekendste voorbeeld is denk ik de ‘cafe au lait’-vlek. Deze koffiekleurige verkleuring op de huid ontstaat doordat de pigmentcellen op die plek actiever zijn dan op andere plekken in de huid. Je kunt OPL-behandelingen inzetten (zie hieronder), maar door de activiteit van de cellen zal de vlek vaak weer opnieuw verschijnen.

     
     
     

    Sproeten

    Sproetjes
    Ook bij sproetjes is sprake van een ophoping van pigment, maar in de regel wat oppervlakkiger. Met sproeten word je niet geboren zoals vaak wordt gedacht; ze ontstaan in de kinderjaren na blootstelling aan de zon. De mate waarin dat gebeurt, is overigens wel genetisch bepaald. Sproeten zie je veelal bij mensen met een licht huidtype, vaak ook bij rood haar. De pigmentplekjes, van geel tot donkerbruin, zitten meestal op de armen en in het gezicht. De sproeten kleuren ook donkerder in de zon.

     
     
     

    Zomersproetjes

    Zomersproetjes
    Er bestaat ook zoiets als zomersproetjes. Deze verschijnen vooral rond de neus, onder invloed van zonnestraling. Maar deze ‘spots’ verdwijnen uiteindelijk ook weer in de wintermaanden.
     
    Hoewel je met sproetjes in het gezicht een van de zeven schoonheden ‘in huis’ hebt, is lang niet iedereen er blij mee. Het wemelt dan ook van de thuisreceptjes online om ze te laten verdwijnen.
     
    Lees hier waarom dat meestal geen goed idee is, en wat je beter wél kunt doen om sproetjes wat lichter te maken.

     
     

    Poikiloderma van Civatte

    Poikiloderma van Civatte
    Poikiloderma van Civatte is een combinatie van kleine rode bloedvaatjes, hyperpigmentatie (te veel pigment) en hypopigmentatie (te weinig pigment). Deze pigmentstoornis lijkt te worden veroorzaakt door zonschade, en dan met name door de combinatie zon en parfumgebruik. Poikiloderm-vlekken worden bij vrouwen vooral gezien in de hals, de huid direct onder de kin is meestal niet aangedaan. Hormonale veranderingen en aanleg spelen ook een rol.
     
     
     

    Vitiligo

    Vitiligo
    Bij vitiligo is geen sprake van pigmentophoping, maar juist van pigmentverlies. Door de afbraak van melanocyten – de cellen die pigment aanmaken – ontstaan er witte vlekken op de huid. De vlekken zijn vaak symmetrisch en komen voor op het gezicht, de nek, ellebogen, knieën, schenen en de bovenkant van de handen en voeten. Bij vitiligo vormt aanleg uiteindelijk de belangrijkste oorzaak.

     
     
     

    Riehl’s melanose (gepigmenteerde contact dermatitis)

    Riehl’s melanose
    Deze vorm van pigmentatie wordt gekenmerkt door bruine en blauwgrijze vlekken, meestal op de slapen en de wangen. De vlekken ontstaan vermoedelijk na een allergische reactie op de huid op irriterende stoffen in cosmetica. Geraniol (een geurstof) is daarbij een van de bekendste uitlokkers.
     

    Donkere kringen en wallen door pigment
    Een donkere verkleuring onder de ogen kan veroorzaakt worden door bloedvaatjes die door een dunne(re) huid heen schemeren. Maar deze ‘kringen’ kunnen ook het gevolg zijn van hyperpigmentatie van de huid. Pigmentafzetting onder de ogen komt juist wat vaker voor bij mensen met een wat donkerdere huid. Ook deze vorm van pigmentatie is heel gevoelig voor zonlicht; goed insmeren dus!

     
     
     
     

    Welke cosmetische crèmes en producten helpen tegen pigmentvlekken?

     
    Crème
     

    Zonnebrandcrème

    De allerbeste crème tegen alle soorten pigmentvlekken is een zonnebrandcrème. Dat klinkt misschien flauw, maar zonnestraling speelt bij de meeste vormen van overpigmentatie een grote rol. Bijna niemand heeft pigmentvlekken op zijn billen. Die komen immers niet vaak in de zon. Als je wilt voorkomen dat je (meer) pigmentvlekken krijgt, moet je jezelf beschermen tegen de zon.
     
    Je kunt dan het beste iedere dag van het jaar kiezen voor een zonnebrandcrème die zowel tegen uv-A als uv-B beschermt, en het liefst nog antioxidanten bevat, zoals mijn Suncare. En echt, het is nooit te laat om hiermee te beginnen. Behandelen is anders ook zinloos als je niet tegelijkertijd iets doet om verergering te voorkomen.
     
    Suncare

     
     
     

    Producten en ingrediënten die pigmentvlekken lichter maken

    Ingrediënten in huidverzorgingsproducten die een bewezen werking hebben bij overpigmentatie zijn vitamine C, niacinamide en zoethoutwortelextract. Regelmatig exfoliëren helpt ook. Glycolzuur is bij voldoende hoge concentratie bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken. Verder is van vitamine A bekend dat het pigmentvlekken helpt lichter te maken.

     
     

  • Vitamine C
  • Niacinamide
  • Zoethoutwortelextract
  • Glycolzuur
  • Vitamine A
  • Azelaïnezuur
  •  
     
     

    Vitamine C

    Vitamine C is om heel veel redenen een fijn ingrediënt in je huidverzorging, zeker voor de huid met tekenen van veroudering zoals rimpeltjes en pigmentvlekken. Van vitamine C is vastgesteld dat ze de huid helpt om stevig te blijven, ook beschermt deze antioxidant tegen schadelijke vrije radicalen die kunnen ontstaan door de zon. Bovendien is aangetoond dat vitamine C zorgt dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Er moet wel een voldoende hoge concentratie zijn gebruikt (4 procent of meer).

     

     
    Moisturizer | Dr. Jetske Ultee

    Moisturizers
    Mijn Moisturizers bevatten maar liefst 5 procent vitamine C. Voor een goede werking is vitamine E toegevoegd; beide antioxidanten versterken elkaars werking.

     
     
     
     

    Niacinamide

    Ook niacinamide is een waardevolle stof die veel kan betekenen voor de huid. Juist ook de huid met pigmentvlekken. Niacinamide helpt bijvoorbeeld ook bij melasma.
     

     
    Body Cream Dr. Jetske Ultee

    Toners, Suncare en Body Cream
    Niacinamide vind je in hoge concentraties in beide Moisturizers (4 en 5%). Ook de Toners van beide lijnen, en alle zonproducten bevatten niacinamide. Net als mijn Body Cream.

     
     
     
     

    Zoethoutwortel

    Zoethoutwortelextract wordt vaak gebruikt om de onrustige, gevoelige huid te kalmeren. De stof helpt de talgproductie goed te houden. Maar wist je dat zoethoutwortel ook oppervlakkige pigmentvlekken lichter kan maken?
     

     
    Exfoliant | Dr. Jetske Ultee

    Toner en Moisturizer n/v
    Zoethoutwortel vind je terug in de lijn voor de normale tot vette huid, in de Toner, Moisturizer en Exfoliant. Het ingrediënt staat trouwens vermeld als dipotassium glycyrrhizate.

     
     
     
     

    Glycolzuur

    Glycolzuur kennen we als exfoliant. Bij voldoende hoge concentratie is dit zuur ook bewezen effectief bij oppervlakkige pigmentvlekken. Mijn Exfoliant bevat acht procent glycolzuur; je kunt deze dagelijks gebruiken.
     
    Je kunt daarnaast kiezen voor een peeling met hogere concentraties glycolzuur (boven de twintig procent). Deze kunnen zeer effectief zijn, maar begeleiding is erg belangrijk. Ga hiervoor altijd naar een ervaren, erkende huidtherapeut of arts. Hooggeconcentreerde peelings kunnen de pigmentatie bij bepaalde vormen van pigmentvlekken namelijk ook verergeren.

     

     
    Exfoliant | Dr. Jetske Ultee

    Exfoliant glycolzuur
    Mijn Exfoliant bevat acht procent glycolzuur.

     
     
     
     

    Vitamine A

    Vitamine A is voor anti-aging; het ingrediënt maakt de huid gladder en egaler. Niet alleen fijne lijntjes worden zo minder zichtbaar, ook die andere tekenen van huidveroudering, namelijk oppervlakkige pigmentvlekken.
     
     

    Vitamin A Serum

    Vitamin A Serum
    Het Vitamin A Serum bevat een bijzondere en milde vorm van vitamine A. Je kunt het Serum dagelijks gebruiken.

     
     
     
     

    Azelaïnezuur

    Ook azelaïnezuur heeft een oplichtend effect bij bepaalde pigmentvlekken. Het werkt vooral goed bij huidverkleuringen na puistjes. Heb je echt pigmentvlekken door zonschade, dan is het goed om ook het Vitamin A Serum te gebruiken. Onderzoek wijst uit dat een combinatie van deze ingrediënten bij sommige pigmentvlekken zelfs beter werkt.

     

     
    Azelaic Acid Serum

    Azelaic Acid Serum
    In het Azelaic Acid Serum zit onder meer een milde, effectieve variant van azelaïnezuur. Het serum helpt verder de onrustige huid kalmeren.

     
     

    Koijinezuur (kojic acid)
    Kojinezuur kom je ook vaak tegen in producten die beloven pigmentvlekken te verminderen. Toch werkt dit ingrediënt alleen bij melasma, en niet bij ouderdomsvlekken/zonnevlekken of sproetjes. Verder moet je weten dat kojinezuur erg instabiel is, waardoor het lastig te gebruiken is in cosmetica. En de stabielere derivaten (afgeleiden) van de stof zijn helaas weer minder effectief.

     
     
     
     

    Make-up bij pigmentvlekken

     
    Foundation before/after
    Pigmentvlekjes kun je ook een beetje camoufleren met make-up. Gebruik hiervoor een concealer, eventueel in combinatie met een foundation. Met een foundation kun je je huid egaliseren en oneffenheden verdoezelen. Deze crème kun je op je gehele gezicht aanbrengen en zorgt ervoor dat je huid er mooi egaal uit gaat zien. Voor plekjes die wat meer dekking vragen, zoals pigmentvlekken, littekentjes of pukkels, kun je een concealer aanbrengen.

     
     

    Foundation

    Foundation

  • Egaliseert de huid en verdoezelt oneffenheidjes
  • Lichte crème die de poriën niet verstopt
  • In zes kleuren verkrijgbaar
  •  

     
     
     

     

    concealer

    Concealer

  • Om vlekjes te camoufleren die wat meer dekking vragen
  • Bevat extra kalmerende stofjes
  • In twee kleuren verkrijgbaar
  •  

     
     
     

    Wat kun je beter niet op pigmentvlekken smeren?

    Er zijn veel (natuurlijke) producten te koop die beloven pigmentvlekken te laten vervagen of verdwijnen. Laat je niet gek maken; de meeste middelen werken niet. Sterker nog, ik durf te zeggen dat een groot deel van de pigmentvlekken zelfs veroorzaakt wordt door cosmetische ingrediënten. Vooral geurstoffen en plantextracten of -oliën zoals citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, lavendel en rozemarijn, kunnen de vorming van pigmentvlekken stimuleren. Check daarom goed de ingrediëntenlijst van je crèmes.
     
    Er zijn nog een paar dingen die je níet moet doen bij overpigmentatie. Het internet staat namelijk vol met boodschappenlijstjes om thuis je pigmentvlekken of sproeten te bleken. Vooral citroenen zijn daarvoor populair. Wees daar echt voorzichtig mee! De huid droogt er flink van uit. Maar belangrijker: zoals ik hierboven als schreef kunnen citrusextracten in combinatie met de zon juist vervelende vlekken in de huid maken.

     
     

    voeding en de huid

    Voeding tegen pigmentvlekken
    Ook van binnenuit kun je nog iets doen tegen bepaalde vormen van pigmentstoornissen. We weten namelijk dat voeding met voldoende antioxidanten je huid (deels) kan helpen beschermen tegen uv-schade. En ik las recent nog in een studie over melasma dat hoe ernstiger de melasma, hoe lager het ‘antioxidantenniveau’ in het lichaam. Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat dit op peil is!
     
    Zet voldoende groente en fruit op je menu. Bijvoorbeeld paprika, broccoli, wortels, druiven, bessen etc. En als dat niet lukt, kies dan voor supplementen.
     
    ➤ Lees in de blog Voeding en de huid meer

     
     
     

    Welke medicijnen en behandelingen zijn er om pigmentvlekken te verminderen of verwijderen?

     
    Behandelingen medicijnen pigmentvlekken
    Naast goede huidverzorging bestaan er ook medicijnen die pigmentvlekken in het gezicht kunnen verminderen. De meeste middelen richten zich op het remmen van de pigmentvorming door de vorming of werking van een bepaald enzym te blokkeren (voor wie het heel precies wil weten, dat is het enzym tyrosinase). Andere routes om pigmentvlekken te verminderen zijn bijvoorbeeld producten die de huidvernieuwing stimuleren (waardoor de pigmentvlekken als het waren afgepeld worden). Ook zijn er geneesmiddelen die het transport van de pakketjes pigment naar de bovenste huidlaag toe blokkeren. Bij de behandeling van pigmentvlekken worden daarom vaak verschillende middelen gecombineerd.
     
     

    Medicijnen in crèmevorm

    De meestgebruikte middelen tegen pigmentvlekken zijn:
     

  • Crème of gel met hydrochinon
  • Crème met arbutine
  • Crème met azelaïnezuur
  • Crème met vitamine A-zuur
  • Preparaat tranexaminezuur
  •  
     

    Medicijnen crème

     

    Crème met hydrochinon (hydroquinone)

    Hydrochinon heeft een remmende werking op de pigmentvorming (het remt het enzym tyrosinase). Er gaan veel slechte verhalen rond over het middel. Het ingrediënt kan de huid bijvoorbeeld wat uitdrogen en irriteren; zeker in het begin. Maar als je het gebruik van hydrochinon voorzichtig opbouwt en als je daarnaast een goede hydraterende crème gebruikt, dan zal de irritatie in de praktijk wel meevallen.
     
    In zeer zeldzame gevallen kan het gebruik van hydrochinon leiden tot ochronosis: het donkerder en zelfs zwart worden van plekjes op de huid. Dat is heel vervelend, want die klachten blijken lastig terug te draaien. Maar deze bijwerkingen zijn eigenlijk alleen gezien bij mensen die zeer grote hoeveelheden sterk geconcentreerde hydrochinon gebruikten en/of daar jarenlang mee doorgingen. Verder is ooit in een onderzoek bij dieren gezien dat de stof in hoge doses mogelijk kankerverwekkend is. Maar dit is in andere onderzoeken weerlegd (abstract). Er is zelfs een onderzoek waarin wordt beschreven dat hydrochinon mogelijk beschermt tegen het ontstaan van kanker (abstract).
     
    Al met al wordt hydroquinone al vele tientallen jaren gebruikt en voorgeschreven door vooraanstaande dermatologen over de hele wereld en is er veel onderzoek naar gedaan. Het middel werkt goed in de behandeling van pigmentvlekken, mits je het met beleid gebruikt.

     
     

    Crème met arbutine

    Arbutine is een afgeleide van hydrochinon. De stof heeft minder bijwerkingen, maar is ook minder werkzaam.

     
     

    Crème met azelaïnezuur

    Medicinale crèmes met azelaïnezuur hebben ook een remmende werking op de pigmentvorming. Maar ze hebben niet de bijwerkingen zoals je die ziet bij hydroquinone.

     
     

    Crèmes met vitamine A-zuur

    Ook vitamine A-zuur kan pigmentvlekken lichter te maken. Dit ingrediënt doet dat op meerdere manier, onder meer door een effect op de celvernieuwing. Vitamine A-zuur werkt minder goed dan hydrochinon, maar het bijkomende voordeel is dat vitamine A-zuur meteen huidverbeterend werkt. Er bestaan verschillende vormen van vitamine A-zuur: tretinoïne, adapaleen en tazaroteen.

     
     
    Medicijnen crèmevorm

     
     

    Preparaat Tranexaminezuur

    Tranexamine is een betrekkelijk nieuw middel in de behandeling van pigmentstoornissen. Het wordt vooral ingezet bij melasma. Het middel zelf is echter niet zo nieuw, het is een bestaand geneesmiddel om de bloedstolling te bevorderen. Het wordt ingezet bij mensen met overmatig bloedverlies of bij mensen met stollingsziekten als ze bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan.
     

    Wat is hier de link met melasma vraag je je misschien af. Hoe kan dit middel precies werken bij pigmentvlekken? Tranexaminezuur remt vermoedelijk de aanmaak van pigment door het remmen (via het enzym tyrosinase). Daarnaast lijkt de stof te zorgen voor een afname van de bloedvaatjes die ook bij melasma horen.
     

    Tranexamine is er in crèmevorm en in tabletten. De orale medicatie lijkt het beste te werken.
     

    Bij melasma wordt trouwens wel een zes keer lagere dosis tranexaminezuur gebruikt dan bij mensen die het middel krijgen om de bloedstolling te bevorderen. Ook zijn er nog wel wat redenen om tranexaminezuur af te raden bij sommige mensen. Raadpleeg daarom altijd een arts.

     
     
     

    Peeling, laser- en lichttherapie bij pigmentvlekken

    Peelings

    Voor het verminderen van pigmentvlekken in het gezicht of in het decolleté kun je ook kiezen voor een peeling. Bij deze huidbehandeling wordt met behulp van een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur of salicylzuur, het bovenste laagje van de huid ‘verwijderd’. Door het afschilferen van het overtollig pigment en daarnaast het stimuleren van de celvernieuwing worden de donkere vlekken in de huid minder zichtbaar.
     
    Voor dieper gelegen pigmentvlekken kunnen diepere peelings worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Jessner of TCA.
     
    Peelings zorgen er ook voor dat oplichtende ingrediënten uit je dagelijkse huidverzorging beter hun werk kunnen doen in de huid.

     
     

    OPL of lichtflitsjes

    Behandeling pigmentvlekken
    OPL staat voor Optimized Pulsed Light. Bij deze intensieve en effectieve therapie worden sterke lichtpulsjes afgegeven van een bepaalde golflengte die specifiek door het pigment wordt geabsorbeerd. Het pigment wordt zoals het ware verhit en afgebroken. De pigmentvlekjes zullen eerst wat donkerder kleuren, voordat ze vervagen. Het ‘opruimen’ duurt ongeveer twee tot vier weken.
     

    Een behandeling met OPL geeft mooie resultaten. Afhankelijk van het aantal en de diepte van de pigmentvlekken zijn een tot twee of meerdere behandelingen nodig. OPL kan worden toegepast voor het verminderen van pigmentvlekken in het gezicht, maar ook op bijvoorbeeld de handen, de hals, het decolleté of onderbenen.

     

    OPL bij de donkere huid
    Bij mensen met een donkere huid kunnen OPL-behandelingen juist een verergering geven van klachten. Deze hyperpigmentatie verdwijnt meestal wel weer vanzelf, maar dat kan maanden duren. In zeldzame gevallen zijn de verkleuringen permanent.

     

    Je vindt hier meer informatie over OPL-behandelingen in ons Skincare Centre

     
     

    Speciale pigmentlasers

    Soms is een laserbehandeling effectiever bij pigmentvlekken. Dat is afhankelijk van de soort pigmentatie, je natuurlijke huidskleur en de diepte van de pigmentvlekken. Voorbeelden van pigmentlasers zijn de picolaser en de Nd:yag.
     
    Pigmentlasers zenden licht uit dat selectief wordt opgenomen door melanine (of door pigmenten van tatoeages). Pigmentlasers hebben bovendien een zeer korte pulsduur die wordt aangepast aan de grootte van de pigmentkorrels. Voorbeelden van klassieke pigmentlasers zijn de Q-switched Robijnlaser (694 nm), Alexandrietlaser (755 nm) en Nd:YAG laser (1064 nm). Inmiddels zijn er ook de picolasers, die een nog kortere pulsduur hebben, waardoor de pigmentpartikels in nog kleinere korrels worden vergruisd.
     
    Wij beschikken niet over deze apparatuur in het Skincare Centre.

     

    SNIP, gespecialiseerd in pigmentaandoeningen
    Voor gecompliceerde pigmentproblemen is een bezoekje aan het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) aan te raden. Dit instituut, verbonden aan het AMC in Amsterdam, is gespecialiseerd in de behandeling van pigmentaandoeningen van de huid.

     
     

    30 euro korting

    Bij aankoop van het 5 Stappenplan

    BESTEL NU