Onze duurzaamheidsdoelen

 

Bij Dr. Jetske Ultee vinden we duurzaamheid heel belangrijk en daarom werken we voortdurend aan verbeteringen in ons gehele bedrijf. Ook zetten we ons in om up-to-date te blijven over de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en kennis op het gebied van duurzaamheid.

 

We zijn van mening dat het verminderen van afval niet beperkt moet blijven tot de productverpakkingen, maar dat we ons moeten richten op de hele productieketen. Het is een enorme uitdaging, maar we zijn meer dan bereid om die aan te gaan.

 

In 2019 hebben we daarom The New Plastics Economy Global Commitment ondertekend, een initiatief van de Ellen MacArthur Foundation dat gericht is op eliminatie, innovatie en circulatie om plasticvervuiling te verminderen. Als onderdeel van deze verbintenis streven wij ernaar om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren, recyclebare verpakkingen te gebruiken en waar mogelijk gerecyclede verpakkingen te gebruiken.

 

Op deze pagina vind je meer informatie over de stappen die wij ondernemen om duurzamer te worden en hoe je onze inspanningen kunt ondersteunen.

dr. Jetske Ultee

“Ik hou van het verkennen van de wereld en raak geïnspireerd door andere culturen, door hun wijsheid en kennis en daarom wil ik alles in het werk stellen om mijn merk en producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, om zo de wereld te behouden voor toekomstige generaties.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat hebben we al gedaan?
E-book

 

Sinds 2016 is het Huidboek ook verkrijgbaar als e-book.

 

- Daarmee hebben we tot nu toe 411 kg papier bespaard.

CO2-compensatie

 

Alle CO2-uitstoot van de pakketten die we versturen wordt gecompenseerd.

 

- Zo compenseren we jaarlijks meer dan 50 ton aan CO2.

Verzenddozen

 

Onze verzenddozen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd gerecycled karton. Ook kunnen de dozen weggegooid worden bij het papierafval.

 

Dr. Jetske Ultee
Verzenddozen FSC-gecertificeerd

De Forest Stewardship Counsel (FSC) is een internationale organisatie die als missie heeft om de bossen van de wereld te beheren op een milieuvriendelijke, sociaal verantwoorde en economisch rendabele manier. Deze bewonderenswaardige missie is ontstaan na wereldwijde bezorgdheid over tropische ontbossing. 

 

 

Om afval te verminderen en onze impact op het milieu te minimaliseren, bieden we meerdere formaten verzenddozen aan en selecteren we zorgvuldig de doos die het beste bij jouw bestelling past. Zo besparen we karton en verminderen we onze CO2-uitstoot.

2016
2016
Kleinere verzenddoos

 

In 2016 hebben we een kleinere verzenddoos geïntroduceerd.

 

- Daarmee besparen we jaarlijks 8000 kg papier.

2018
2018
Vulmateriaal

 

Het vulmateriaal in onze verzenddozen bevat sinds 2018 100% biologisch afbreekbare chips van maïszetmeel. De 100% biologisch afbreekbare maïschips lossen op in contact met water. Je kunt ze daarom bij het groenafval gooien.

 

- Hiermee verminderen we ons plasticverbruik met meer dan 2000 kg per jaar.

2019
2019
CO2-uitstoot

 

Sinds het einde van 2019 compenseren we de CO2-uitstoot die ontstaat door het drukken van Dr. Jetske’s Huidboek.

2021
2021
Bijsluiter

 

In 2021 is het optioneel geworden om de bijsluiter bij je bestelling te ontvangen. De optie staat nog wel standaard aangevinkt.

 

- Daarmee besparen we ongeveer 1150 kg papier per jaar.

2022
2022
Recyclebaar tape

 

In 2022 zijn we overgegaan op papieren tape voor de verzending van onze pakketjes. De tape is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en kan samen met de kartonnen doos gerecycled worden.

 

- Hiermee besparen we jaarlijks ongeveer 42 kg plastic.

 

FSC-gecertificeerd

 

We maken sinds 2022 gebruik van FSC-gecertificeerd gerecycled papier voor al ons drukwerk (dus ook voor Dr. Jetske’s Huidboek en onze flyers).

2023
2023
Verzenddozen

 

In april 2023 hebben we een extra kleine verzenddoos geïntroduceerd om nog meer karton te besparen en onze impact op het milieu te verminderen.

 

- Door deze kleinere doos te gebruiken, hopen we elk jaar 1080 kg extra karton te besparen, wat ons zal helpen het gebruik van karton en de CO2-uitstoot te verminderen.

 

Bijsluiter

 

In 2023 hebben we ervoor gekozen om de geprinte bijsluiter standaard uit te vinken bij een bestelling. Een klant krijgt er dus alleen een meegestuurd wanneer hij of zij hier bewust voor kiest.

 

- Daarmee verwachten we 1850 kg papier per jaar te besparen.

 

Foundation-verpakking

 

Sinds 2023 bevat onze Foundation-verpakking geen Carbon Black (roetzwart) meer. Door roetzwart kunnen verpakkingen moeilijk herkend worden in het sorteerproces, waardoor deze verpakkingen niet goed gerecycled kunnen worden. Zonder roetzwart kan de verpakking wel mee in het recycleproces.

 

Repair Cream-verpakking

 

De verpakking van de Repair Cream is vernieuwd. In 2023 hebben we daarom gekeken naar de milieubelasting van de oude Repair Cream-tube ten opzichte van de nieuwe. Daaruit blijkt dat de nieuwe verpakking beter uit deze analyse komt en we daarmee de verpakking hebben verduurzaamd.

 

 

Dr. Jetske Ultee
Suncover Groene Keuze

In 2022 en 2023 kreeg onze non-profit zonnebrandcrème Suncover van de Consumentenbond het predicaat  Groene Keuze. Dit predicaat gaat over de duurzaamheid van het product. De Consumentenbond kijkt onder andere naar de milieuvriendelijkheid van de uv-filters, de andere ingrediënten in het product en het materiaal van de verpakking. Ook meet de bond hoeveel crème er achterblijft in de flacon. De Suncover kreeg op het testonderdeel Duurzaamheid een 7.9.

 

Wat doen we nog meer?

 

Wij blijven altijd innoveren. Naast bovenstaande aanpassingen, nemen we de duurzaamheid altijd mee in onze besluiten, bijvoorbeeld voor de ingrediëntkeuze, maar ook welke leveranciers we kiezen.

 

Cold process & ingrediënten

Sinds 2023 hebben we een eigen innovatiecentrum, waarbij we bij het ontwikkelen van nieuwe en verbeteren van bestaande producten ook altijd de duurzaamheid meenemen in onze afweging. Zo maken wij waar mogelijk gebruik van cold process. Dit wil zeggen dat we, waar mogelijk, kiezen voor koude producties. Dit kost veel minder energie. Ook kiezen we bijvoorbeeld liever voor een emulgator die je met minder kracht moet mengen om op die manier energie te besparen.

 

Ecovadis rating

Naast dat we duurzaam innoveren binnen het bedrijf, vinden we dit ook belangrijk van de partners met wie wij samenwerken. Er zijn leveranciers en bedrijven die door een extern bedrijf een waardebepaling hebben laten uitvoeren op het gebied van duurzaamheid. Dit is vastgelegd volgens de Ecovadis-rating. Als wij de keuze hebben een bepaalde grondstof bij verschillende leveranciers vandaan te halen dan zullen we altijd kiezen voor een leverancier met een rating.

 

Ook kiezen we bij een nieuwe verpakking het liefst een waarbij minder plastic gebruikt wordt.

 

 

Dr. Jetske Ultee
Hoe zit het met de dieren?

Voor ons is het vanzelfsprekend dat onze producten niet zijn getest op dieren. Tenslotte is dit al jaren niet meer toegestaan in Europa. Verder gebruiken we ook geen ingrediënten die gewonnen zijn uit dode of levende dieren of andere producten van dierlijke oorsprong. Wat wil zeggen dat de producten ook vegan zijn. Wil je meer lezen over wat dit inhoudt? Lees dan de volgende blog: Dierproefvrij en vegan: wat zeggen die claims op cosmetica?

 

 

Verpakkingen: waarom plastic nodig is

We vinden het bij Dr. Jetske Ultee heel belangrijk om hoogwaardige cosmetica te ontwikkelen die  echt wat doen voor de huid. Een goede verpakking is daarbij essentieel. We kiezen bewust voor airless verpakkingen. Doordat er geen lucht in de verpakking hoeft te komen, kunnen we oxidatie en degradatie van de ingrediënten voorkomen. Hierdoor blijven de ingrediënten werkzaam. Verder kiezen we voor plastic. Dit is een sterk en duurzaam materiaal dat onze producten effectief kan beschermen tegen schade en besmetting, zodat onze producten het beste resultaat kunnen geven. Daarom geloven wij dat airless en plastic verpakkingen de beste keuze zijn voor onze producten.

 

Dat betekent overigens niet dat we onze verpakkingen niet kunnen verbeteren en verduurzamen. Daarom streven we ernaar om in 2030 overgestapt te zijn op recyclebare of hervulbare verpakkingen. En waar mogelijk ook nog gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

 

  • 80% van onze verpakkingen is op dit moment te recyclen.

 

  • We testen momenteel recyclebare verpakkingen en navulbare verpakkingen voor:

    • de serums;
    • de make-uplijn;
    • de Repair Cream.

 

 

Zo willen we in 2025 voor 90% (18 van de 22) van onze producten recyclebare of hervulbare verpakkingen kunnen aanbieden.

 

In 2025 willen wij dat 90% van onze verpakkingen bestaat uit (gedeeltelijk) post-consumer gerecycled materiaal. 

 

In 2030 streven we ernaar dat al onze verpakkingen (100%/22 van de 22) recyclebaar of hervulbaar zijn.

 

Op dit moment is gerecycled materiaal nog niet beschikbaar voor een groot deel van onze verpakkingen. Wij werken echter nauw samen met onze fabrikanten om deze optie in de nabije toekomst beschikbaar te maken. 

 

Wat kan je zelf doen?

Als bedrijf zetten wij ons in om te verduurzamen en ons afval te verminderen. Jij, als klant, speelt hier een cruciale rol in.

 

  • Al onze verpakkingen kunnen bij het plastic afval (PMD-afval). Verwijder indien mogelijk vooraf de dop en/of het pompje.
  • De bio maïschips, die je vindt in onze verzenddozen, kunnen in de groene afvalbak.
  • Onze verzenddozen (inclusief de tape) en drukwerk kunnen bij het papierafval.
  • Door voor PostNL te kiezen voor je bezorging, kun je een specifieke dag en tijdstip kiezen waarop je pakket wordt bezorgd. Dit verkleint de kans dat je je pakket mist en minimaliseert de noodzaak voor de bezorgdienst om meerdere ritten te maken. Bovendien is de keuze om je pakket bij een pakketpunt te laten bezorgen een duurzamere optie, omdat het de hoeveelheid CO2-uitstoot van het bezorgproces vermindert.
Verduurzamen

80% van onze verpakkingen is op dit moment te recyclen.