Alles wat je moet weten over voeding en de huid

Door: Dr. Jetske Ultee
Alles wat je moet weten over voeding en de huid

Wist je dat je eetpatroon heel belangrijk is voor een mooie huid? Zo kan bepaalde voeding je huid jong houden én bestaande rimpels minder diep maken. Ook kan je dieet helpen bij huidproblemen, bijvoorbeeld als je last hebt van acne, rosacea, melasma of eczeem. Ook als je huid heel vet is of juist heel droog kan voeding daarbij helpen, daarmee kun je je huidtype namelijk een beetje beïnvloeden. En als je graag een kleurtje wilt zonder zon, dan kunnen bepaalde groenten en fruit je huid wat geelroder maken. We weten inmiddels dus behoorlijk veel uit onderzoek over voeding en de huid. Ik vertel je welke voeding goed is voor je huid én welke juist niet.

 

Let op! De adviezen in deze blog zijn op basis van onderzoek. Overschrijd de maximale dosis van voedingssupplementen niet. Raadpleeg bij twijfel altijd je diëtist of huisarts.

 

 

 

Wanneer begint huidveroudering?

Huidveroudering

 

➤  Eet je jong: voeding voor een mooie huid

Voeding beïnvloedt waarschijnlijk hoe ‘strak’ je in je vel zit. En dat werkt twee kanten op. Als je menu vooral bestaat uit suikers kun je daarmee rimpels in de hand werken. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waarmee je huidveroudering een beetje kunt uitstellen, voeding voor een mooie huid, dus. Ik vertel je welke voeding helpt voor een jonge huid én welke juist niet. Plus tips voor supplementen die effect kunnen hebben op fijne rimpeltjes.

 

Vitamine C

Vitamine C is onmisbaar als je iets wilt doen aan huidveroudering. Deze vitamine heb je namelijk nodig om collageen op te bouwen in je lichaam. Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor de stevigheid van je huid. Voor een strakke huid is vitamine C dus noodzakelijk. Dat blijkt ook uit onderzoek. Als je genoeg vitamine C binnenkrijgt ziet je huid er beter uit en is de kans op rimpels kleiner.

 

Supplementen of voeding?
Vitamine C zit in heel veel voedingsmiddelen. Je krijgt dus ook niet snel een tekort. Als je wat meer vitamine C wilt binnenkrijgen, raad ik je dan ook aan om dit via voeding te doen. Supplementen innemen is echt niet nodig. Bovendien heb je bij een supplement met vitamine C kans op darmklachten of nierstenen.
 
Voeding met veel vitamine C:

  • Spruitjes (1 opscheplepel = 122% van wat je nodig hebt op een dag)
  • Rode paprika (halve = 120%)
  • Sinaasappel (heel = 88%)
  • Kiwi (heel = 79%)
  •  
     

    Collageen

    In je huid zorgt het structuureiwit collageen dus voor stevigheid. Je kunt collageen een beetje vergelijken met pilaren die je huid strak en stevig houden. Naarmate je ouder wordt is het collageen minder goed in staat om zich te herstellen. Ook neemt het collageen in je huid langzaam af. Hierdoor vallen die ‘pilaren’ steeds meer om en beginnen rimpels zich af te tekenen in je huid. Werkt dan het innemen van collageen? Het lijkt er wel op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat collageensupplementen kunnen zorgen voor meer hydratatie, elasticiteit en stevigheid. Ook rimpels kunnen afnemen. Door het innemen van collageen neemt dit eiwit in je huid namelijk toe.
     

    Hoe neem je collageen in?

  • Neem dagelijks 1 tot 10 gram gehydrolyseerd collageen van vis, varken of rund (er bestaat helaas geen vegan variant waarvan bewezen is dat die werkt).
  •  

    Hyaluronzuur

    In je huid zit niet alleen collageen, maar ook hyaluronzuur. Zonschade kan ervoor zorgen dat het hyaluronzuur afneemt, waardoor je huid veroudert. Omdat hyaluronzuur een meester is in hydrateren, wordt dit ingrediënt vaak toegevoegd aan crèmes. Ook kun je fillers met hyaluronzuur gebruiken. Beide vullen fijne rimpeltjes tijdelijk op. Hyaluronzuur vind je ook in voeding, maar supplementen innemen kan ook. Uit een studie met 60 proefpersonen blijkt dat het dagelijks innemen van 120 mg hyaluronzuur ervoor zorgde dat rimpels significant afnamen vergeleken met de groep die een placebosupplement slikte. Ook de glans en soepelheid van de huid namen significant toe.
     

     

    Supplement met hyaluronzuur:

  • Neem dagelijks 120 mg hyaluronzuur.
  •  

    Suikers

    Voor een mooie huid heb je collageen nodig. Maar ook elastine. Die laatste zorgt vooral voor de elasticiteit van de huid. Maar helaas kan glycatie, versuikering, er mogelijk voor zorgen dat deze eiwitten beschadigen. Bij versuikering zetten – simpel gezegd – de suikers zich vast op het collageen en de elastine in de huid, die daardoor verharden en niet meer kunnen herstellen. Uiteindelijk kan dat zorgen voor rimpels, plooien en verzakking. Dit versuikeringsproces is als je eind twintig bent al een tijd aan de gang. Jaarlijks komt er 3,7% geglyceerd collageen bij. Dit percentage verschilt natuurlijk per persoon. Mogelijk hangt dit ook af van je dieet. Vooral suikers lijken daarop invloed uit te oefenen. En die zitten eigenlijk overal in en zijn dus onmogelijk om te vermijden. Bovendien heeft je lichaam suikers nodig voor verschillende functies en ook geven ze je energie, maar veel toegevoegde suikers eten en drinken kan helaas wel glycatie geven.

     

    ➤ Glycatie in de huid kan ook ontstaan door de manier waarop je je eten bereidt. Als je je eten bakt, frituurt of grilt, krijgt je voeding vaak een bruin randje. Bijvoorbeeld de korst van je brood of de bruine randjes bij een gegrilde paprika. Die bruine randen heten AGE’s (Advanced Glycation End products). Deze AGE’s kunnen – net als suikers – mogelijk zorgen voor versuikering van de huid.

     

    Hoe verminder je versuikering?

  • Eet niet te veel toegevoegde suikers, maar natuurlijk is een keertje snoepen echt niet erg. Het gaat om de balans.
  • Een handige tip om AGE’s te vermijden is door je eten klaar te maken in water (koken of stomen). Mocht je nu graag je groentes grillen, blijf dat vooral doen, want groentes blijven natuurlijk gezond, ondanks dat bruine randje. En die gegrilde groentes zijn natuurlijk ook gewoon heel lekker.
  • Van een paar kruiden zijn er aanwijzingen dat ze de versuikering kunnen afremmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kaneel, kruidnagel, oregano en piment.
  •  

    Koffie
     

    Antioxidanten

    Zonblootstelling kan zorgen voor huidveroudering. Om zonschade te voorkomen is het belangrijk om je goed te beschermen tegen uv-straling door je huid te bedekken met kleding en je goed in te smeren. Ook antioxidanten bieden een extra vangnetje tegen de zon. Die vind je soms in je huidverzorging, maar kun je ook vaker op je menu zetten. In pistachenoten, tomatenpuree, koffie en groene thee zitten bijvoorbeeld veel antioxidanten. Een extra krachtige antioxidant is astaxanthine. Deze carotenoïde wordt onder andere gemaakt door algen en zorgt voor de roze kleur in zalm, kreeft, forel of garnalen. Astaxanthine beschermt tegen zonschade en kan volgens verschillende studies er ook voor zorgen dat rimpels afnemen. Natuurlijk is deze antioxidant geen vervanging voor een goede zonnebrandcrème.
     

    Zorg voor veel antioxidanten in je voeding

  • Bied je huid een extra vangnetje tegen uv-straling en zorg voor veel gekleurde groenten en fruit op je bord. Het beschermende effect zal niet gelijk in werking treden: daar heb je wel een aantal weken voor nodig. Dit dieet kan een goede zonnebrandcrème natuurlijk niet vervangen.
  • Neem dagelijks een astaxanthine-supplement (2 tot 6 mg per capsule). Doe dit minimaal 8 weken om verschil te zien, daarna kun je dit supplement eventueel blijven innemen.
  •  

    huidproblemen

    Huidproblemen en voeding

     
    Acne

    ➤  Acne

    Vroeger werd er eigenlijk niet naar je dieet gekeken als je last had van acneklachten. Gelukkig begint dat nu wel een beetje te veranderen. Want inmiddels zijn er best wat aanwijzingen dat bepaalde voeding acne kan verminderen of juist kan verergeren. Het kan dus zinvol zijn om je huidige voedingspatroon eens onder de loep te nemen.

     
    Hou bij huidklachten als acne eens een voedingsdagboekje bij.

     

    Zuivel

    Zuivel staat in de top drie van voeding die invloed zou kunnen hebben op acneklachten. En dat is niet onterecht. Uit onderzoek weten we dat er een link is tussen zuivel en acne. Maar er zijn nog meer onderzoeken nodig om dit echt te kunnen bewijzen. Maar het lijkt er wel op dat zuivelproducten acneklachten mogelijk erger kunnen maken. Wetenschappers denken dat dat komt doordat melk IGF-1 (Insulin Growth Factor) bevat en daardoor IGF-1 in het lichaam vergroot. Mogelijk neemt hierdoor de talgproductie van de huid toe. En juist een teveel aan talg kan puistjes veroorzaken. Vooral magere melk zorgt voor meer IGF-1 in het lichaam. In een eigen onderzoek hebben we gezien dat mensen met acne vaker lactose-intolerant zijn, maar het is nog niet zeker of lactose-intolerantie en melkallergie de oorzaak zijn van deze huidklacht.
     

    zuivelproducten

    Zuivel: hoe ga je ermee om als je acne hebt?

  • Vermijd eens 6 à 8 weken zuivel (alle melk, ijs en hüttenkäse).
  • Je krijgt hierdoor wel minder vitamine B12 en calcium binnen. Zorg dus samen met een diëtist of voedingsdeskundige voor alternatieven.
  • Na deze periode eet en drink je weer gewoon zuivelproducten.
  • Krijg je puistjes? Dan weet je dat zuivel je klachten verergert. Dan kun je ervoor kiezen om te stoppen met zuivel.
  •  
    ➤ Vaak geeft gefermenteerde zuivel zoals harde kazen, yoghurt, kwark en melkkefir minder klachten. Datzelfde geldt voor zuivel van schaap of geit.

     

    Snelle suikers

    Door sommige voeding stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel; dat geldt bijvoorbeeld voor friet en witbrood. In de wetenschap zijn er aanwijzingen dat dit soort voeding de ernst van acne zou kunnen verergeren. Veel groente en fruit eten, lijkt je juist te beschermen tegen acne.
     

    Dit zou je kunnen doen:

  • Laat ongezonde voeding, zoals snoep, fastfood en frisdranken zoveel mogelijk staan. Kies in plaats daarvan voor veel groenten en fruit.
  •  

    Chocolade

    Je hebt vast weleens gehoord dat je puistjes krijgt van chocolade. En dit lijkt er inderdaad zo te zijn. Chocola verergert bij veel mensen hun acne en kan zelfs puistjes veroorzaken. Nu is dat niet zo raar als je kijkt welke ingrediënten er in melkchocolade zitten: melk en behoorlijk wat suiker. Van beide voedingsmiddelen vertelde ik hierboven al dat ze mogelijk voor puistjes zorgen. Nu zou je kunnen denken dat pure chocolade dan een goede vervanger is. Daar zit immers geen melk en meestal ook minder suiker in. Maar helaas kan ook pure chocolade voor puistjes zorgen. In een onderzoek at een groep mannen die gevoelig was voor acne vier weken lang dagelijks 25 gram pure chocolade, de placebogroep at geen chocola. Na twee weken zagen de onderzoekers bij de groep die pure chocolade at significant meer puistjes dan bij de placebogroep. Hoe dat kan? Mogelijk komt dit door bepaalde vetzuren in de cacaoboter.
     

    Chocola een tijdje laten staan:

    Vermoed je dat je puistjes krijgt van chocolade?

  • Vermijd het product dan eens 6 tot 8 weken. Kijk of je huid ervan opknapt.
  • Eet daarna weer chocolade. Als je ineens meer last krijgt van puistjes, ben je gevoelig voor dit voedingsmiddel. Je kunt er dan voor kiezen om chocola te vermijden.
  •  

    Verzadigd vet

    Uit veel verschillende onderzoeken blijkt dat het eten van veel vet voedsel met verzadigde vetten, zoals friet, cake en chips een negatief effect kan hebben op acneklachten.
     

    Mijn tips:

  • Probeer vet voedsel te laten staan. Vervang het bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen met gezondere vetten, zoals avocado of vette vis.
  •  

    Omega 3

    Omega 3-vetzuren, die je vooral vindt in vette vis, kunnen mogelijk helpen bij acne. Want deze vetzuren kunnen het hormoon IGF-1 (Insulin Growth Factor) verlagen in het lichaam. Dit hormoon lijkt te zorgen voor een verhoogde talgproductie en dus voor meer puistjes. Verder zouden omega 3-vetzuren ontstekingsremmend werken en dat kan helpen bij acne, omdat deze huidklacht waarschijnlijk een gevolg is van ontstekingen in het lichaam.

     

    Hoe krijg je genoeg omega 3 binnen?

  • Eet iedere week 1 portie vette vis (makreel, zalm, haring, sardines of forel).
  • Wil je geen vis eten? Kies dan voor een visolie- of algensupplement met DHA en EPA.
  •  

    Vitamine D

    Ook vitamine D lijkt een rol te spelen bij acne. Uit een studie blijkt namelijk dat mensen met acne vaker een vitamine D-tekort hebben dan mensen zonder huidklachten. In dit onderzoek namen de proefpersonen met acne twee maanden een vitamine D-supplement in, waarna hun acne verminderde.
     

    Hoe kun je je vitamine D-gehalte verhogen?

    1. Laat eerst je vitamine D-gehalte controleren bij de huisarts.
    2. Heb je een tekort? Bijvoorbeeld 30 – 50 nmol/L? Dan kun je 25 microgram vitamine D3 per dag innemen. Is je level minder dan 30 nmol/L? Neem dan 50 microgram vitamine D3 per dag. Overleg dit altijd met je huisarts.
    3. Doe na vier maanden opnieuw een bloedtest om je vitamine D-level te onderzoeken. Mocht je dan geen tekort meer hebben, dan kun je ervoor kiezen om een vitamine D-supplement te blijven innemen, maar dan een lagere dosis: 10 – 25 microgram. Een andere optie is om vitamine D uit je voeding te halen. Deze vitamine zit bijvoorbeeld in forel, zalm en makreel.

     
     

    ➤  Rosacea


    Rosacea
     

    Bij rosacea lijkt je dieet veel invloed te hebben. Sommige voeding kan namelijk zorgen voor (tijdelijk) meer roodheid, dat geldt bijvoorbeeld voor alcohol, scherpe voeding en warme dranken. Je dieet kan mogelijk zelfs de oorzaak zijn van rosacea.

     
    Hou bij huidklachten als rosacea eens een voedingsdagboekje bij.
     

    Triggers voor blozen

    Ik wou dat ik je precies kon vertellen welke voeding zorgt voor meer roodheid in het gezicht. Maar dit verschilt per persoon. Wel lijken bepaalde voedingsmiddelen meer invloed te hebben dan andere. Dat blijkt uit een studie bij meer dan 400 rosaceapatiënten. Een trigger voor blozen was voor 75 procent van hen het eten van kruiden. Dat geldt ook voor scherpe voeding, zoals pittige saus (54 procent), cayennepeper (47 procent) en rode peper (37 procent). Ook alcohol bleek te zorgen voor een flare-up: wijn (52 procent), sterke drank (42 procent) en bier (30 procent). Andere voedingsmiddelen die invloed hadden? Tomaten (30 procent), chocolade (23 procent), citrusvruchten (22 procent), gemarineerd vlees (23 procent) en kaas (11 procent). Verder zorgden warme dranken voor meer roodheid: thee (30 procent) en koffie (33 procent). Je kunt overigens op basis van dit onderzoek niet zeggen dat deze voedingsmiddelen daadwerkelijk de oorzaak zijn van een flare-up, hiervoor is meer onderzoek nodig. Ook is zo’n reactie op voeding dus bij iedereen anders. Deze triggers hoeven niet voor jou te gelden.

     

    Hoe ontdek je jouw triggers?

    Vermoed je dat je ergens op reageert?
     
    Ja: vermijd deze mogelijke trigger dan gedurende 8 weken om te kijken of het klopt.
     
    Nee: hou gedurende 1,5 week een voedingsdagboek bij om uit te zoeken door welke voedingsmiddelen je tijdelijk meer bultjes of roodheid in je gezicht krijgt. Vermijd die trigger(s) vervolgens 8 weken.

     
    ! Verander je dieet bij voorkeur samen met een diëtist of voedingsdeskundige, want het is belangrijk dat je wel voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt. Ook tekorten kunnen huidklachten namelijk in de hand werken.

     

    Inname vet voedsel, thee en zuivel

    Ook in een ander onderzoek is gekeken wat de invloed van voeding op rosacea kan zijn. In deze studie hebben onderzoekers twee groepen participanten een voedingsvragenlijst in laten vullen. De ene groep bestond uit 1347 rosaceapatiënten en in de andere zaten 1290 proefpersonen zonder huidklachten. Ze moesten aangeven wat ze aten en dronken twee jaar voordat de huidklachten ontstonden. Hieruit bleek dat veel vet voedsel eten zoals vet vlees, gefrituurd voedsel en reuzel mogelijk gerelateerd is aan het ontstaan van rosaceaklachten. Hetzelfde geldt voor het drinken van veel thee. Het eten van gefermenteerde zuivel zoals yoghurt, kwark en melkkefir lijkt juist een positief effect te hebben op de ernst van erythematotelangiectatic rosacea (ETR) en papulopustular rosacea (PPR).

     

    Tips vet voedsel, thee en zuivel

  • Eet liever niet vaker dan twee keer per week vet voedsel
  • Drink bij voorkeur niet meer dan 1 kopje thee per dag
  • Neem minstens 1 portie zuivel per dag, behalve natuurlijk als je een lactose-intolerantie, melkallergie of acne-gevoelige huid hebt.
  •  

    Omega 3

    Als je last hebt van droge ogen door rosacea kunnen omega 3-vetzuren helpen. Dat blijkt uit een studie waarin de ene groep (130 proefpersonen) een omega 3-supplement nam en de andere groep (65 proefpersonen) een placebo. De symptomen namen in de eerste groep significant af.
     

    Hoeveel moet je innemen?

  • Neem minimaal 3 maanden lang een omega 3-supplement (ongeveer 720 mg EPA en 480 mg DHA) in.
  • Je kunt dit supplement blijven gebruiken.
  •  
     

    ➤  Eczeem


    Eczeem
     
    Bij eczeem speelt soms een overgevoeligheid of een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen een rol. Als je deze voeding kunt vermijden kun je mogelijk je eczeemklachten verminderen. Maar dat werkt natuurlijk alleen als er daadwerkelijk sprake is van een overgevoeligheid of allergie.
     
    Hou bij huidklachten als eczeem eens een voedingsdagboekje bij.
     

    Glutenintolerantie

    Soms kunnen eczeemklachten verergeren door een intolerantie voor gluten. Gluten komen voor in bepaalde granen zoals tarwe, rogge en gerst. Bij zowel een intolerantie als een overgevoeligheid voor gluten, kun je last krijgen van klachten wanneer je voeding eet waarin gluten zitten. In een onderzoek naar het voorkomen van glutenintolerantie (coeliakie) bij mensen met atopisch eczeem blijkt dat deze intolerantie aanzienlijk vaker bij hen voorkomt: bij 677 mensen van de 116.816 mensen met eczeem werd coeliakie geconstateerd, tegen 412 van de 116.812 proefpersonen zonder deze huidaandoening. Ook de ernst van de eczeemklachten bleek gelinkt te zijn aan de glutentolerantie.
     

    Coeliakie of niet?

    1. Laat via de huisarts uitzoeken of je een glutenintolerantie hebt.
    2. Ben je intolerant? Vermijd dan gluten met behulp van een diëtist.

     

    Vitamine D (in combinatie met E)

    Vitamine D lijkt een heel belangrijke speler te zijn bij eczeemklachten, dit is al uitgebreid onderzocht. Uit een van die studies bleek dat het vitamine D-gehalte bij mensen met eczeem gemiddeld 14 nmol/L lager is dan bij mensen zonder eczeem. Nadat de proefpersonen vitamine D-supplementen (40 microgram per dag) innamen, verbeterde hun huid. Verder bleek uit een kleiner onderzoek dat als een groep proefpersonen naast vitamine D óók vitamine E innamen, dat zij een grotere verbetering (65% minder klachten) zagen dan de groep die alleen vitamine D (35% minder klachten) innam.
     

    Hoe kun je vitamine D het beste innemen?

    1. Laat eerst bij de huisarts onderzoeken of je een vitamine D-tekort hebt.
    2. Heb je een tekort (minder dan 50 nmol/L)? Dan kun je volgens het hierboven beschreven onderzoek dagelijks 40 microgram vitamine D3 innemen. Eventueel kun je hierbij ook vitamine E innemen (268 mg, soms ook wel 400IU genoemd).
    3. Laat na vier maanden opnieuw bloedonderzoek doen. Als je geen tekort meer hebt, kun je stoppen met het gebruik of een lagere dosis nemen (10 – 25 microgram). Je kunt eventueel het jaar daarna nog een keer je vitamine D-gehalte laten onderzoeken.

     
     

    ➤  Melasma


    Melasma
     

    Mensen die last hebben van melasma hebben volgens onderzoek weinig antioxidanten (gluthation, superoxide dismutase (SOD), vitamine E en vitamine C) in hun lichaam. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door veel oxidatieve stress in de huid, bijvoorbeeld door blootstelling aan uv-straling of warmte. Bij het ontstaan van melasma spelen ook genen en hormonen een rol.

     

    Zet antioxidanten op je menu

    Omdat het ‘antioxidantenniveau’ meestal laag is bij mensen met melasma, is het belangrijk om dat op peil te brengen. Voeg veel antioxidanten toe aan je menu door bijvoorbeeld paprika, broccoli, wortels, druiven en bessen te eten. Want die antioxidanten kunnen je huid (deels) beschermen tegen uv-schade (en dus tegen het vormen van melasma). Theoretisch gezien zouden deze antioxidanten ook kunnen helpen tegen de pigmentvlekken die al ontstaan zijn.
     

    Voeding en de huid | Melasma

    Hoeveel moet je eten?

    1. Groente: 5 opscheplepels (250 gram) per dag.
    2. Fruit: 2 stuks per dag.

     

    Druivenpitextract

    Omdat bij mensen met melasma dus vaak sprake is van een tekort aan antioxidanten is er onderzoek gedaan naar wat het innemen van deze stofjes doet voor de huid. Eén van de meest veelbelovende supplementen is druivenpitextract. In druivenpitextract-supplementen zitten veel antioxidanten (waaronder proanthocyanidine) en die kunnen daardoor mogelijk melasma verminderen. In een vrij kleine studie onder 12 vrouwen verminderde bij 10 van die vrouwen hun melasma, nadat ze 6 maanden een druivenpitextract-supplement hadden ingenomen.
     

    Hoe gebruik je druivenpitextract?

  • Neem minimaal 6 maanden een supplement in met druivenpitextract (100 mg, 2 keer per dag). Zorg er verder voor dat je je huid goed beschermt tegen de zon: uv-straling kan melasma verergeren.
  •  

    Supplement met verschillende antioxidanten

    In een andere studie werd in één supplement druivenpitextract gecombineerd met nog meer antioxidanten. Een van die andere antioxidanten was French maritime pine bark extract (pinus pinaster). Hiervan is bekend dat het antioxidanten zoals proanthocyanidine bevat. Verder zat er vitamine C en E in het supplement, daarvan weten we uit onderzoek dat de combinatie zonschade en de zonverbrandingsreactie kan verminderen. Ook was er selenium toegevoegd. Van suppletie met selenium (alleen of in combinatie met vitamine E) zijn er aanwijzingen dat het het vermogen om het DNA te repareren vergroot. Van de laatste antioxidant in het supplement, nicotinamide (vitamine B3), zeggen wetenschappers dat deze vitamine de immuun onderdrukkende effecten na zonblootstelling mogelijk vermindert en de reparatie van het DNA in de huidcellen (keratinocyten) verbetert. Dertig proefpersonen werd gevraagd om dit supplement 84 dagen in te nemen. Daarbij moesten ze ook zonbescherming gebruiken (een zonnebrandcrème SPF 50+). De ernst van melasma nam bij de participanten significant af.

     

    Hoe doe je dit zelf?

    Neem in ieder geval 84 dagen een supplement in met druivenpitextract en pinus pinaster (50mg, 1 keer per dag). Gebruik ook een SPF 50+ om je huid te beschermen tegen uv-straling.

     

     

    Voedingsdagboekje bij huidproblemen


    Voedingsdagboekje
     

    Bij veel huidproblemen speelt voeding een rol. Maar omdat iedereen anders is, verschilt de invloed van voeding ook. Met een voedingsdagboekje kun je hopelijk inzichtelijk maken waarop (en óf) je reageert op bepaalde voedingsmiddelen. En ik zeg hierbij ‘hopelijk’, omdat het best lastig is om te achterhalen welke voeding een trigger is. Hieronder vind je tips die je daarmee misschien een beetje verder kunnen helpen.

     

    Maar op welke voedingsmiddelen moet je dan extra letten als je een voedingsdagboekje gaat bijhouden? Natuurlijk verschilt dit per persoon. Maar van sommige voeding/dranken weten we dat mensen met bepaalde huidproblemen erop kunnen reageren. Ik heb hieronder even in het kort op een rijtje gezet welke voeding soms een probleem kan zijn bij acne, eczeem en rosacea:
     
    Acne

  • Zuivel
  • IJs, melk en hüttenkäse. Vooral de magere varianten. Gefermenteerde zuivel als yoghurt, melkkefir en harde kazen zijn meestal beter te verdragen. Hetzelfde geldt voor zuivel van geit of schaap.
  • Chocolade
  • – alle soorten chocolade, ook pure chocolade.

  • Verzadigd vet
  • – alle soorten fastfood, zoals friet en pizza. Ook koeken en chips bevatten veel verzadigde vetten.

  • Snelle suikers
  • Koolhydraten waar je bloedsuikerspiegel snel van stijgt, zoals frisdrank, vruchtendranken, snoep, koekjes, witbrood, witte rijst en witte pasta.
  •  
    Eczeem

  • Gluten
  • – Gluten komen voor in bepaalde granen zoals tarwe, rogge en gerst. Laat bij de huisarts onderzoeken of je intolerant bent voor gluten.

     
    Rosacea

  • Kruiden
  • Scherpe voeding, zoals pittige saus, cayennepeper en rode peper
  • Alcohol, zoals wijn, sterke drank en bier
  • Groente, waaronder vooral tomaten
  • Chocolade
  • Citrusvruchten
  • Gemarineerd vlees
  • Kaas
  • Warme dranken, zoals thee en koffie
  •  

    Zo hou je een eetdagboekje bij:

  • Schrijf twee weken lang op wat je elke dag eet en drinkt.
  • Hou bij of je huidklachten verergeren, verbeteren of gelijk blijven. Vaak ontstaan die klachten pas 1 of 2 dagen nadat je een bepaald voedingsmiddel hebt gegeten.
  • Kijk of je vaker huidklachten hebt na het eten van bepaalde voeding. Hopelijk kun je zo ontdekken of je eetpatroon invloed heeft op je huidklachten.
  • Vermijd een voedingsmiddel eens 8 weken en voeg het daarna weer toe aan je dieet. Ga na of je dan opeens weer (meer) klachten krijgt. Verander je eetpatroon bij voorkeur samen met een voedingsdeskundige of diëtist. Want je kunt niet zomaar alles schrappen uit je dieet, want dan zou je van bepaalde vitamines en mineralen te weinig binnen kunnen krijgen.
  •  
    ! Let op. Soms kun je van een bepaald voedingsmiddel wel een beetje eten, maar krijg je klachten als je er meer van eet.
     

    Huidtypes

    Huidtypes

     

    Droge huid

    ➤  Voeding bij een droge huid

    Je kunt van nature een droge huid hebben. Je huid heeft dan een lage talgproductie en/of je huid kan moeilijk vocht vasthouden. Bepaalde voeding kan helpen tegen een droge huid.

     

    Omega 3

    Omega 3-vetzuren vind je onder andere in walnoten en vette vis. Deze vetzuren beschermen samen met cholesterol en ceramiden de huid tegen invloeden van buitenaf en kunnen zo helpen bij een droge huid. Vooral van de dierlijke vormen van omega 3-vetzuren weten we dat die kunnen helpen (bijvoorbeeld vette vis). Naar het effect van plantaardige vormen van omega 3-vetzuren op de huid is nog niet veel onderzoek gedaan.

     

    Omega 3 binnenkrijgen:

  • Eet iedere week 1 portie vette vis (makreel, zalm, haring, sardines of forel).
  • Wil je geen vis eten? Kies dan voor een visolie- of algensupplement met DHA en EPA.
  •  

    Probiotica

    Goede bacteriën, probiotica, lijken volgens een onderzoek ook te kunnen helpen bij een droge huid. Een bepaalde melkzuurbacterie zorgde in deze studie namelijk voor een meer gehydrateerde huid, minder diepe rimpels en een meer elastische huid. Mogelijk kunnen probiotica de vochtbalans dus verbeteren.
     

    ➤  Voeding bij een vette huid


    Vette huid
    Bij een vette huid is er sprake van een verhoogde talgproductie. Dit kan (deels) erfelijk zijn, maar ook je voedingspatroon heeft daar invloed op.

     

    Zuivel

    Zuivelproducten verhogen IGF-1 (Insulin Growth Factor) in je lichaam. Hierdoor neemt mogelijk de talgproductie van de huid toe.

     

    Zuivel en een vette huid:
    Vermoed je dat zuivel je huid vetter maakt?

  • Eet iedere week 1 portie vette vis (makreel, zalm, haring, sardines of forel).
  • Wil je geen vis eten? Kies dan voor een visolie- of algensupplement met DHA en EPA.
  •  

    Vitamine A

    In theorie zou vitamine A tegen een vette huid kunnen helpen. Want we weten dat een geneesmiddel met vitamine A (isotretinoïne) de talgproductie laat afnemen.

     

    Waarin zit vitamine A?

  • Ik raad je aan om vitamine A binnen te krijgen via voeding, omdat je met supplementen te veel vitamine A kunt binnenkrijgen.
  • Vitamine A zit vooral in dierlijke producten zoals eidooier, vis en zuivelproducten. Er bestaat ook provitamine A, bijvoorbeeld bètacaroteen, die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Deze vitamine vind je in groenten zoals wortel, boerenkool en spinazie.
  •  

    Voeding en de zon

    Voeding en de zon

     
    Voeding en de zon

    ➤  Extra vangnetje tegen de zon

    Natuurlijk is de eerste bescherming tegen de zon je insmeren met zonnebrandcrème. Maar helaas zal er dan altijd nog uv-straling je huid bereiken. Om je huid nog wat extra te beschermen kun je een crème met antioxidanten (zoals vitamine C en niacinamide) onder je zonnebrandcrème aanbrengen. Antioxidanten bieden je huid namelijk een extra vangnetje tegen de zon. Deze stofjes kun je niet alleen opsmeren, maar ook eten.

     

    Antioxidanten in voeding

    Door zonblootstelling, maar ook door allerlei andere lichaamsprocessen ontstaan er vrije radicalen. Deze reactieve zuurstofverbindingen kunnen schade geven aan de cellen. Deze vrije radicalen zijn ook verantwoordelijk voor huidveroudering. Antioxidanten kunnen die vrije radicalen ‘wegvangen’. De meest onderzochte voedingsstoffen met antioxidantwerking zijn vitamine C en E, carotenoïden en polyfenolen.
     

    Welke voeding bevat veel antioxidanten?
    Het beschermende effect van antioxidanten ontstaat niet meteen: daar heb je wel twee weken voor nodig. Ook zal een handje pistachenootjes per dag het verschil niet maken. Je moet echt flink veel binnenkrijgen. Voorbeelden van voedingsmiddelen waarin veel antioxidanten zitten:
     

  • Groene thee en matcha thee
  • Tomatenpuree
  • Pistachenootjes
  • Wortels, spinazie, boerenkool
  • Druiven, perzik
  •  

    Astaxanthine

    Antioxidanten bieden dus een extra vangnetje tegen uv-straling. Een bijzonder krachtige antioxidant is astaxanthine. Deze stof wordt gemaakt door algen en plankton en zorgt voor de roze kleur in zalm, kreeft en garnalen.
     

    Astaxanthine

    Hoeveel moet je eten?

  • Neem dagelijks een astaxanthine-supplement (2 tot 6 mg per capsule).
  • Doe dit minimaal 8 weken om verschil te zien, daarna kun je dit supplement eventueel blijven innemen.
  •  

    ➤  Zonnig kleurtje met voeding

    Antioxidanten bieden niet alleen wat extra bescherming tegen vrije radicalen, sommige kunnen je huid ook een goudbronzen gloed geven. Dat geldt voor carotenoïden. Deze stoffen zitten in groente en fruit en geven die hun mooie kleur. Ze kunnen je huid wat geelroder maken. Lycopeen, een stof die je in tomaten vindt, geeft je huid een rodere teint. De werking van lycopeen is wel minder goed onderzocht dan die van bètacaroteen.
     

    Hoeveel moet je nu eten voor een gezonde kleur in je gezicht?

  • Eet iedere dag minimaal 4 opscheplepels van groenten met carotenoïden.
  • – Onder meer wortelen, paprika’s, pompoen, spinazie en broccoli.

  • Neem 2-3 stuks fruit per dag.
  • – Abrikozen, meloenen, mango, mandarijn

  • Als je met tomaten je huid wat donker wilt maken, kun je die het beste eerst verhitten, want dan wordt lycopeen actiever.
  • Carotenoïden werken het beste in combinatie met vetten. Neem bijvoorbeeld olijfolie erbij.
  •  

    30 euro korting

    Bij aankoop van het 5 Stappenplan

    BESTEL NU