LINDA. | 10 februari 2021
Zó belangrijk is het om je make-up te verwijderen voor het slapen
By LINDA.

Linda - make-up verwijderen

Gepubliceerd: LINDA.
Datum: 10 februari 2021
Door: Nivine de Jong

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: naar bed zonder eerst je huid te reinigen. LINDA. vroeg dr. Jetske Ultee hoeveel kwaad dat nu eigenlijk écht kan … Plus vijf tips voor de allerbeste reiniging van je huid.

Zó belangrijk is het om je make-up te verwijderen voor het slapen

Na een lange dag is het heel verleidelijk om in een keer je bed in te duiken zonder je make-up te verwijderen. Maar is dit wel zo verstandig?
We vroegen het aan onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee.

 

Make-up verwijderen

Het is tijd om naar bed te gaan, maar je hebt totáál geen zin om nog een bezoekje aan de badkamer te brengen. Voor veel vrouwen vast herkenbaar. Maar volgens Ultee is dit bezoekje voor je huid wel belangrijk: “Achtergebleven restjes make-up kunnen je huid onrustig maken. Ze kunnen je poriën verstoppen waardoor bijvoorbeeld puistjes meer kans krijgen. Ook kan niet goed verwijderde cosmetica voor huid- of oogirritatie zorgen.”

 

Een keertje niet schoonmaken kan weleens voorkomen, maar beter helemaal niet, zegt Ultee. “Vooral als je veel (zware) make-up draagt, zou ik het gewoon maar liever niet overslaan.”

 

En dat geldt ook als je weinig make-up draagt, bijvoorbeeld alleen een likje mascara. “De huid rond je ogen is kwetsbaar en gevoelig. Slapen met mascara, eyeliner en oogschaduw kan zo gemakkelijk voor irritatie zorgen. ” Als je zuinig wilt zijn op je wimpers, moet daar er zeker op letten. “Die kunnen makkelijk breken als er nog make-up op zit.”

 

Gezicht reinigen

Het verwijderen van je make-up is dus belangrijk. Maar dat niet alleen. Het reinigen van je gezicht is namelijk iets anders dan alleen het eraf halen van je make-up. En die reiniging vormt volgens Ultee de eerste stap naar een mooie huid: “Want zonder dat je het merkt of ziet, verzamel je gedurende de dag heel wat viezigheid op je gezicht. Door te reinigen voorkom je dat je poriën verstoppen, en dat de huid dof en onrustig wordt.”

 

Op de lange termijn is het ook nog gunstig om je huid goed te verzorgen: “Wist je dat minuscule deeltjes uit de lucht de huid op termijn ook schade kunnen bezorgen en daardoor sneller oud maken?”

 

Beste manier

We weten nu dat make-up verwijderd moet worden en dat het belangrijk is om je gezicht te reinigen. Maar wat is dan de beste manier? “Bedenk dat een gezichtsreiniger in principe is bedoeld om de huid zelf schoon te maken, en niet zozeer om je make-up te verwijderen. Toch wordt het wel daarvoor gebruikt, en dat kan in veel gevallen ook prima. Maar gebruik je bijvoorbeeld zwaar dekkende foundations, een hoge SPF of veel oogmake-up, dan kan een aparte reiniger fijn zijn”, raadt Ultee aan.

 

“Ook waterproof make-up zoals mascara’s laten zich lastig verwijderen. Hiervoor adviseer ik weleens om gewoon een (100 procent) natuurlijke olie te gebruiken, bijvoorbeeld jojoba-olie”.

 

TIPS

Om je huid helemaal goed te verzorgen, geeft Ultee nog een laatste paar tips.

 

 1. Kies altijd voor een milde reiniger
  Dus geen sterk schuimende producten met krachtige ontvettende wasstoffen.
 2. In je reiniger hoeven geen actieve stoffen (bijvoorbeeld anti-age) te zitten
  Je spoelt het product namelijk toch van je gezicht af.
 3. Gebruik lauwwarm water
  En belangrijk: een schone handdoek.
 4. Wrijf niet, maar dep je gezicht droog
  Anders kan je huid beschadigen
 5. Breng na het reinigen direct je volgende product aan, als de huid nog wat vochtig is
  Bijvoorbeeld een toner, serum, of crème.