MAX Vandaag | 12 augustus 2020
Werkt zonnebrandcrème echt pas na 30 minuten?
By MAX Vandaag

Max Vandaag zonnebrandcrème

Gepubliceerd: MAX Vandaag
Datum: 12 augustus 2020

Is de intrektijd van een zonnebrandcrème nu 15, 20 of 30 minuten? Of werkt-ie gewoon gelijk? Dr. Jetske Ultee legt het uit in een artikel van MAX Vandaag

 

Werkt zonnebrandcrème echt pas na 30 minuten?

 

Op de verpakking van veel zonnebrandcrèmes staat dat u het beslist 30 minuten voordat u naar buiten gaat moet opsmeren. Dan heeft het tijd om in te trekken en werkt het optimaal. Betekent dit automatisch dat het minder goed werkt als u het pas opdoet als u al buiten bent?

 

Werkt altijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Zonnebrandcrème werkt altijd, ook als het nog in een witte klodder op uw huid ligt en dus ook als u het pas opsmeert als u al buiten bent. Dit soort crèmes hebben dus een constante werking en gaan niet opeens ‘aan’ zodra ze in het huidoppervlakte trekken.

 

Toch thuis smeren?

Waarom zonnebrandfabrikanten dan toch adviseren om het goedje 30 minuten voordat u van huis gaat op te doen? Dat heeft te maken met het feit dat de zonnebrand beter blijft zitten als het lichaam nog niet bezweet is. Zodra het lichaam begint te zweten kan zonnebrand zich minder goed hechten en werkt het dus ook minder lang.

 

Echt 30 minuten?

Het heeft dus wel dergelijk een voordeel om de crème thuis al op te smeren, maar moet dit dan echt 30 minuten van tevoren? Daarover lijken de meningen verdeelt. De Amerikaanse huidkanker organisatie houdt 30 minuten aan als richttijd, terwijl het Ierse instituut voor huidonderzoek 20 minuten reëel vindt. Volgens de Nederlandse onderzoeksarts op het gebied van dermatologie Jetske Ultee hangt de intrektijd ook samen met het soort zonnebrandcrème. lang niet alle zonberschermers hebben dezelfde structuur en samenstelling, waardoor de intrektijd ook verschilt. In een artikel op haar eigen website adviseert Ultee om zonnebrandcrème in elk geval een kwartier de tijd te geven, omdat fabrikanten dit tijdsbestek ook gebruiken tijdens tests.