Nina | 3 november 2018
Welk huidtype heb jij? Welke verzorging gebruik je dan?
By Nina

 
Nina magazine
 
Gepubliceerd: Nina
Datum: 3 november 2018
Door: Sophie Vereycken
 
 
 

Voor de zaterdagbijlage Nina van de Belgische krant Het Laatste Nieuws zet dr. Jetske Ultee de beste huidverzorgingstips per huidtype onder elkaar. Weet jij wat voor huidtype jij hebt? Lees hier het artikel:

 
 
 

Welk huidtype heb jij? Welke verzorging gebruik je dan?

 

We smeren en smeren maar en toch weigert dat spiegelbeeld ons voor die moeite te belonen. Geen wonder, vindt huidexpert Jetske Ultee. “Tachtig procent van de mensen weet niet welk huidtype ze hebben.” Tijd om daar verandering in te brengen.

 
Dr. Jetske Ultee (46), Nederlandse onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, heeft er haar missie van gemaakt om aan de hand van wetenschappelijke literatuur en onderzoeksresultaten uit te zoeken wat werkt, en wat niet. Want anno 2018 leiden alle verkoopwegen ons misschien wel naar de parfumerie, maar zelden echt naar een mooiere huid. “Dat komt omdat de meerderheid van de mensen geen flauw idee heeft wat hun huidtype is, laat staan hoe ze hun huid het best verzorgen. Tel daarbij dat de meeste klachten net ontstaan door verkeerde of verkeerd gebruikte producten, en je komt al snel in een straatje zonder eind terecht.” Het geheim van een verzorgingsroutine die wél werkt? Ken je huid, en wel zo.
 
 

Droge huid

Jetske Ultee: “Met een droge huid kan je geboren worden, maar vaak spelen factoren van buitenaf een rol: de zon, koude en een lage luchtvochtigheid. Of we veroorzaken het gewoon zelf. Te veel wassen, scrubben, en het gebruik van producten met irriterende ingrediënten beschadigen de barrièrefunctie van de huid, waardoor er meer vocht uit de huid verdampt, dode huidcellen zich opstapelen en schilfertjes ontstaan.”
 
Jouw verzorging
Focus? Het herstellen van de huidbarrièrefunctie.
Hoe? Producten die kalmerende en hydraterende ingrediënten bevatten. Stoffen als glycerine, niacinamide, hyaluronzuur en ceramiden zorgen ervoor dat de vochtbalans verbetert en de huid goed kan functioneren. Glycolzuur is goed als exfoliant om een doffe teint en schilfertjes aan te pakken.
 
Tip
Was je gezicht niet te vaak. Eén keer per dag met een milde reiniger is voldoende, en breng meteen daarna je moisturizer aan terwijl de huid nog vochtig is, zodat je het water als het ware insluit.
 
 

Weetje: een gevoelige huid kan je ook hebben in combinatie met een ander huidtype.


 

Vette huid

Jetske Ultee: “Soms is een vette huid aangeboren, het kan ook het gevolg zijn van hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap, de menopauze of het gebruik van bepaalde anticonceptie. Voeding en
cosmetica kunnen de talgproductie verhogen.”
 
Jouw verzorging
Focus? De talgproductie reguleren.
Hoe? Met ontstekingsremmende producten op waterbasis. Goede ingrediënten zijn niacinamide, zoethoutwortelextract, vitamine C en vitamine A. Die stoffen kalmeren de huid, exfoliëren of kunnen de talgproductie remmen. Ga niet overmatig scrubben of met reinigingsborstels aan de slag, en pas zeker op met uitdrogende (alcoholhoudende) producten. De huid zal alleen meer talg produceren.
 
 

Huid met acne is niet per se een vette huid. Ook een droge huid kan last hebben van puistjes. Doordat de huidbarrièrefunctie verstoord is, kan de huid zich niet goed verdedigen en hebben invloeden van buitenaf en bacteriën vrij spel.


 

Gecombineerde huid

Jetske Ultee: “De gecombineerde huid is het meest voorkomende huidtype. Maar juist die huid is best lastig om te verzorgen. Het ideale scenario is om voor de droge en vette delen van het gezicht
verschillende producten te gebruiken.”
 
Jouw verzorging
Focus? De huid weer in balans brengen.
Hoe? Maatwerk. Je wil niet dat de droge delen nog droger worden, of dat de T-zone onrustiger wordt. Dus: verzorg de verschillende delen van je gezicht op een andere manier. Bijvoorbeeld door alleen een crème te gebruiken op de drogere plekken en voor de vettere delen eventueel een lichtere gel of alleen een toner.
 
 

Gevoelige huid

Jetske Ultee: “Ongeveer de helft van de mensen heeft een gevoelige huid. In het merendeel van de gevallen zijn we zélf de schuldige en gebruiken we te veel of verkeerde producten. Soms wordt het
veroorzaakt door een huidaandoening.”
 
Jouw verzorging
Focus? De huid kalmeren.
Hoe? Stapsgewijze introductie. Bij een gevoelige huid is het belangrijk dat je producten een voor een introduceert. Zo kan je ontdekken hoe je op de verzorging reageert. Ingrediënten die echt iets doen voor de gevoelige huid zijn niacinamide, allantoïne, panthenol, vitamine C en E en andere antioxidanten. Die kalmeren de huid, herstellen de vochtbalans en werken ontstekingsremmend.
 
Tip
Let op met natuurlijke ingrediënten. Er zijn goede plantaardige ingrediënten, maar er worden ook talloze plantaardige stoffen aan cosmetica toegevoegd die irritatie veroorzaken, zoals lavendel, geraniol, sandelhout, eucalyptus of mint, hamamelis, ylangylang, teatreeolie en citrus. Werken wel: extracten van groene thee, zoethoutwortel en havermout.
 
Meer weten over de huid en huidverzorging? Jetske Ultee heeft ook een blog: www.dr-jetskeultee.nl.