Gepubliceerd: Forever 39
Datum: 4 februari 2020
Door: Monica Lee
Er gaan wilde verhalen de ronde over het gebruik van siliconen. Je huid zou niet meer kunnen ‘ademen’ en puistjes zouden het directe gevolg zijn … Forever 39 vraagt vier skincaremerken om hun visie. Dr. Jetske Ultee zegt dit erover:
Wel of geen siliconen?
Vandaag wil ik het graag met je hebben over siliconen. Nee, niet over die implantaten waardoor je borstjes er ineens een stuk prompter bijstaan ;-). Maar wel over siliconen in skincare, waar een hoop om te doen is. Er zijn bijvoorbeeld geluiden dat ze niet veilig zouden zijn, of je huid zouden afsluiten. Een mega boeiend onderwerp dus! Om meer duidelijkheid te krijgen, vroeg ik aan 4 gerenommeerde skincaremerken wat hun visie is op siliconen. Lees hier het interessant antwoord van Paula’s Choice, Jetske Ultee, Alpha-H en Emergin-C.
Emergin-C
Siliconen zijn weer zo’n voorbeeld van een ingrediënt met twee kanten. Ze worden gemaakt van een natuurlijke grondstof, silica, maar worden wel chemisch verwerkt. Siliconen zijn niet de slechtste, maar zeker ook niet altijd de beste keuze. Het laat een film achter die doorlaatbaar is en zacht en prachtig aanvoelt. En bovendien voor fabrikanten goedkoop is, dus daarom zie je het veel. Zeker als je huid gewond is door bijvoorbeeld peel of laser is deze bescherming best goed voor je.
Wanneer moet je hiermee oppassen?
-Als je poriën snel verstopt raken. Siliconen sluiten namelijk ook vuil en vet in de huid. Als je last hebt van acne, loop dan weer achteruit de winkel uit bij dit ingrediënt; ook wat betreft je shampoo en make up. Voor iedereen geldt: double cleanse als je deze producten gebruikt, liefst met een extra cleaning tool zoals onze Rawceuticals Cloth.
-Ben je een layer girl? Dus breng je meerdere (skincare)laagjes op je huid aan (You SHOULD!)? Zorg dan ervoor dat je het product met siliconen als allerlaatste gebruikt, omdat siliconen de opname van actieve stoffen belemmert.
-Als groen en biodegradable belangrijk is voor je: siliconen zijn niet echt goed voor het milieu. Als je je gezicht wast, verdwijnen ze in het water en komen daarna in het milieu terecht. Waar het vervolgens honderden jaren kost om ze af te breken. In zogenaamde groene crèmes vind je daarom vaak betere (en duurdere) alternatieven als jojoba, avocado- en kokosnootolie. Gezien de (soms) nadelige kanten van siliconen, hebben we er bij emergin-C voor gekozen om deze niet te gebruiken in onze productlijnen Rawceuticals en scientific Organics, en alleen in de herstellende producten van emergin-C signature.
Dr. Jetske Ultee/ Uncover Skincare
Het gevoel dat siliconen je huid geven, is (op dit moment) met geen enkel ander cosmetica-ingrediënt te evenaren. Echt niet. Siliconen in crèmes maken je huid superzacht. Ook in make-upproducten werkt het ingrediënt heel prettig: het zorgt ervoor dat je make-up heel mooi met de huid ‘mengt’. Daarnaast zijn siliconen hartstikke effectief in het helpen van de huid om vocht vast te houden.
En niet alle siliconen zijn en doen hetzelfde. Ik gebruik bijvoorbeeld dimethicone in mijn Repair Cream. Dat is een van de meest gebruikte siliconen in cosmetica. Dimethicone is een wat ‘zwaardere’ vorm en helpt de huid goed vocht vast te houden.
In mijn Moisturizer en Foundation gebruik ik juist een wat lichtere vorm van siliconen (cyclopentasiloxane). Die stof zorgt ervoor dat de Moisturizer zo lekker smeert en dat je daarna een mooie, gladde huid hebt. Het voordeel aan dit ingrediënt is dat het geen zwaar of olie-achtig gevoel achterlaat op je huid. Het geeft je huid juist een heel natuurlijke glans.
Ik ben dus ‘fan’ van het ingrediënt. Toch kun je over siliconen ook minder positieve verhalen vinden. Misschien ben je die wel tegengekomen? Een van de meestgehoorde ‘bezwaren’ is dat siliconen de huid zouden afsluiten. Maar dat klopt niet. Je kunt de structuur van siliconen vergelijken met dat van gaas. Hierdoor kan zweet bijvoorbeeld gewoon door het laagje siliconen heen. Een andere bewering over het ingrediënt is dat het puistjes zou veroorzaken. Siliconen zijn echter niet-comedogeen, dit houdt in dat het talgklieren niet verstopt.
Paula’s choice
Siliconen die in skincare worden gebruikt, hebben hun veiligheid bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Het zijn effectieve ingrediënten die om diverse redenen goed zijn voor de huid. Door hun unieke moleculenstructuur sluiten ze de huid niet af. Siliconen blijven op de oppervlakte van de huid en vormen een doordringbare laag. Door de speciale moleculaire structuur zullen siliconen nooit een zwaar of afgesloten gevoel geven op je huid, maar ze bieden wel goede bescherming tegen vochtverlies. Erg interessant is dat siliconen aantoonbaar helpen tegen droogheid en schilfering. Wij maken in onze producten vooral gebruik van de siliconen cyclosiloxanes, dimethicone and phenyl trimethicone.
Alpha-H
Siliconen hebben een slechte naam; ze zouden occlusief zijn (de huid afsluiten en ‘verstikken’). Maar dat is incorrect. Het klopt dat siliconen een laagje over de huid leggen, maar ze sluiten haar echt niet af. Ze leggen een netstructuur over de huid, als een gaasje; dat doorlaatbaar is. En juist dat (doorlaatbare) siliconenlaagje kan belangrijk zijn voor de huid die wel wat hulp kan gebruiken. Het helpt haar beschermen, helen en voorkomt vochtverlies. Siliconen worden door brandwondenspecialisten niet voor niets al jaren gebruikt vanwege hun helende, beschermende en ademende werking. Juist daar is doorlaatbaarheid essentieel, een wond heeft immers zuurstof nodig om te kunnen genezen. Vrijwel alle siliconen(films) zijn doorlaatbaar, zeker als je ze vergelijkt met afsluitende ingrediënten als vaseline, bijenwas en shea butter. Scheikundig gezien zijn de meeste siliconen zelfs vluchtige stoffen: ze vervliegen voordat ze de kans krijgen in de poriën te dringen. Ze zorgen er wel voor dat ingrediënten gelijkmatig worden opgebracht en de huid zijdezacht wordt. Kortom: siliconen kunnen juist heel nuttig zijn. Vooral bij een huid die zelf kwetsbaar is vormen ze een ademend, extra beschermend laagje dat de huid helpt helen en vochtverlies helpt voorkomen.
Om deze reden werken we in sommige producten met siliconen. Met name bij de producten voor de gevoelige en/of droge huid die niet in staat is haar eigen vocht vast te houden. Juist zij hebben baat bij de beschermende, helende en vochtbindende werking van siliconen.
Daarnaast bevat onze nieuwe Vitamin C Paste siliconen omdat het product vrij moet zijn van water. Dit product bevat namelijk 10% ascorbinezuur, de van nature in de huid voorkomende vorm van vitamine C. Dit blijft alleen stabiel zolang het niet in aanraking komt met vocht. Siliconen zijn naar onze mening de enige manier om puur ascorbinezuur stabiel in de huid te krijgen.
De siliconen waar Alpha-H gebruik van maakt zijn: Dimethicone, Cyclopentasiloxane en Polysilicone-11.
Tot slot
Dank, Alpha-H, Emergin-C, Uncover Skincare en Paula’s choice voor deze interessante bijdrage! Wil je nu meer antwoorden horen uit de beautyindustrie? Lees dan deze eerdere specials waaraan diverse skincare merken hun medewerking aan hebben verleend.