Glamour | Juli 2019
Weet wat je slikt
By Glamour


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Glamour
Datum: juli 2019
Door: Marieke Scherjon

Er bestaan pillen voor een glanzende huid, mooie haren en sterke nagels. Doen die beautysupplementen wat ze beloven? Dr. Jetske Ultee vertelt in Glamour wat je beter wel en niet kunt slikken en waarop je nog meer kunt letten.

 

Weet wat je slikt

 

Gezond haar, glanzende huid, sterke nagels – voor elk schoonheidsideaal is tegenwoordig een supplement te vinden. Of die doen wat ze beloven? Waarom niet; schoonheid komt immers van binnenuit. Maar voor we slikken is meer info welkom. De lowdown lees je hier.

De afgelopen jaren is onze focus steeds meer verschoven naar self-care en wellness; we doen massaal aan yoga, juicen er op los en biologisch eten is de nieuwe standaard. Ofwel: onze benadering van schoonheid wordt steeds holistischer. Uiteraard speelt de commercie slim op deze ontwikkeling in. Zo bouwde Gwyneth Paltrow haar wellness-imperium Goop volledig rondom de self care-trend en introduceerde ze daarbij haar eigen beautysupplementenlijn: pillen met hoge doseringen vitamines en mineralen, die beloven je nóg knapper en gezonder te maken. Op Instagram zien we Kylie Jenner lachend met een pot gummibeertjes op de foto, waaraan ze haar volumineuze lokken te danken zou hebben. Ook spotten we Kim Kardashian, Katy Perry en Emily Ratajkowski met dergelijke pilletjes. Het lijkt een trend te zijn. De beautysupplementen, ook wel nutricosmetics genoemd, sluiten naadloos aan op onze groeiende interesse in self-care – we associëren de pillen met gezondheid. Maar zijn deze supplementen wel zo gezond? En werken ze echt? We vroegen het de experts.

Gebrek aan bewijs

“Voor een mooie huid is inderdaad meer nodig dan alleen goede huidverzorgingsproducten; je dieet is essentieel. Het is dus niet ondenkbaar dat ingrediënten in pilvorm iets zouden kunnen betekenen voor je uiterlijk, maar écht onafhankelijke en overtuigende bewijzen zijn er niet,” aldus Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Verder is het zo dat de kwaliteit van supplementen nogal varieert en dat van veel supplementen niet bekend is wat de effecten op de lange termijn zijn. Het enige wat we tot zover zeker weten, is dat niet alle beautysupplementen ongelimiteerd ingenomen kunnen worden.”

Een beautysupplement proberen? Hier moet je op letten:
Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met slikken van supplementen. Die kan helpen eventuele tekorten op te sporen en helpen de juiste dosering te bepalen.
Een supplement is slechts bedoeld om eventuele tekorten in je dieet aan te vullen, nooit als vervanging.
Wees kritisch: het is belangrijk om een supplement van hoge kwaliteit te slikken, goedkoop is meestal niet de beste optie.
Slik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en nooit langer dan de voorgeschreven periode.
Let goed op de houdbaarheid van de supplementen en slik ze niet nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Ervaar je bijwerkingen? Stop dan met het innemen van de supplementen.

 

Baat het niet…

Ook Patricia Schutte van het Voedingscentrum waarschuwt voor te hoge doseringen: “Soms kunnen dit soort supplementen schadelijk zijn, maar dit verschilt per supplement en hoeveel je ervan inneemt. Beautysupplementen bevatten vaak hoge doseringen vitamine A, B en C en biotine. Daar moet je mee oppassen. Een teveel aan vitamine C plas je weliswaar uit, maar je kunt er toch darmklachten van krijgen. Een teveel aan vitamine A bouwt zich op in je lichaam en kan een vergiftiging veroorzaken. Vitamine B6 moet ook goed gereguleerd worden; een teveel kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.” Jetske Ultee: “Supplementen met biotine kunnen mogelijk een vermindering van vitamine B5 tot gevolg hebben, wat acnéklachten kan veroorzaken. En beautysupplementen voor een mooie tan bevatten vaak bèta-caroteen, wat bij rokers de kans op longkanker verhoogt.” Oei, oppassen dus.

Do your research

Beautysupplementen kunnen bij onjuist gebruik, kortom, averechtse effecten hebben. Ons advies? Doe research voor je slikt! En vergeet niet dat gezond eten de basis is. “Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groenten en fruit, zorgt in principe voor genoeg voedingsstoffen,” meent Patricia Schutte. Ook Jetske Ultee adviseert vooral op voeding te letten: “Luister goed naar je lichaam, want je lijf geeft zelf aan wat het eventueel extra nodig heeft. En als je vermoedt dat je tekorten hebt, laat je dan gewoon eens testen. Dan weet je zeker dat je de juiste stoffen aanvult die nodig zijn om je goed te voelen.” Cliché maar waar: wanneer je je goed voelt, zul je dit uitstralen – en daar kan geen beautypilletje tegenop.