Feeling | 14 november 2018
Waarom je telefoonverslaving slecht is voor je huid
By Feeling

 

 
Gepubliceerd: Feeling
Datum: 14 november 2018
Door: Lise Milbou
 
 
 

Zorgt jouw telefoonverslaving nu ook voor rimpels en huidschade? Dr. Jetske Ultee over het effect van blauw licht op de site van het magazine Feeling. Lees hier het artikel:

 
 
 

Waarom je telefoonverslaving slecht is voor je huid

 
Een gemiddelde millennial haalt zo’n 150 keer per dag (!) z’n smartphone boven om WhatsApp berichtjes te beantwoorden, Instagramposts te liken en GIFjes te versturen. Allemaal leuk, zo instant op de hoogte zijn, maar heb je er al eens bij stilgestaan welk effect deze gewoonte kan hebben op je huid? Wij lichten even toe wat wél en niet klopt over blauw licht.
 
 

Blauw licht: schadelijk?

Allereerst kunnen we een onderscheid maken tussen zichtbaar licht en andere lichtvormen als ultraviolet (uv) en infrarood die niet zichtbaar zijn. Het zichtbare-licht-spectrum is verdeeld in verschillende kleuren, met elk een eigen golflengte. Blauw licht – afkomstig van de zon, TL-buizen en LED-lampen maar ook van beeldschermen – heeft een korte golflengte en dus een hoge energie. Het wordt daarom ook weleens High Energy Visible light genoemd en het kan diep doordringen in de huid. Maar hoe schadelijk is dit?
 
“Er is geen bewezen link tussen zichtbaar licht en huidkanker,” zegt Steven Q. Wang, medisch dokter van de dermatologische afdeling in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in Basking Ridge én mede-oprichter van Dr. Wang Herbal Skincare. “Maar, net als uv-stralen, is HEV-licht sterk en kan het diep doordringen in de huid, wat ontstekingen kan veroorzaken en vrije radicalen op de huid loslaat.”
 
“Er is geen bewezen link tussen zichtbaar licht en huidkanker,” zegt Steven Q. Wang, medisch dokter van de dermatologische afdeling in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in Basking Ridge én mede-oprichter van Dr. Wang Herbal Skincare. “Maar, net als uv-stralen, is HEV-licht sterk en kan het diep doordringen in de huid, wat ontstekingen kan veroorzaken en vrije radicalen op de huid loslaat.”
 
“Deze ontstekingen door blauw licht kunnen de roodheid van de huid verergeren en enzymen in de huid loslaten die collageen en elastine afbreken,” vult Loretta Ciraldo, medisch dokter en dermatoloog in Aventura, aan. “Deze gestructureerde vermindering zorgt voor rimpels, lijntjes en een zakkende huid.”
 
Bovendien melden steeds meer onderzoeken dat blauw licht tot meer pigmentatie kan leiden, zeker bij diepere huidtinten van Aziaten, Latino’s en Afrikanen. “Dat komt door de toegenomen activiteit van tyrosinase, een enzym in de huid dat het melanineproces in gang zet,” zegt Wang. Ook Joshua Zeichner, medisch dokter en de directeur van een cosmetisch en klinisch onderzoek in dermatologische afdeling in het Moun Sinai Ziekenhuis in New York zegt dat “blauw licht ervoor kan zorgen dat de cellen die voor pigment zorgen in overdrive gaan.” Toch zie je de DNA-schade die optreedt bij UVA- en UVB-straling niet terug bij blootstelling aan blauw licht, nuanceert Jetske Ultee, Nederlands onderszoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Bovendien verdwijnen de pigmentvlekken die veroorzaakt werden door het blauwe licht, vaak vanzelf weer.”
 
 

Indirecte gevolgen op je huid

Toch is volgens Ellen Marmur, medisch dokter en klinisch professor in dermatologie en gespecialiseerd in genen op de Icahn School of Medicine in Mount Sinai, New York City “staren naar het scherm schadelijker voor je huid dan het blauwe licht. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, verveling, te veel eten, gebrek aan frisse lucht, eentonigheid zijn allemaal zaken die niet goed voor de gezondheid zijn. Bovendien werken ze gewoontes als krabben, plukken en wrijven in de hand, wat al zeker niet goed is voor je huid.”
 
Ook dwangmatig schermgedrag – zoals het refreshen van je feed tot in de late uurtjes – verpest je huid. “De chronische vermoeidheid die het gevolg is van die scrolsessies kan je cortisolritmes verstoren waardoor stress toeneemt, de vochtbalans in je huid verstoord wordt en uitdroging, rimpels en trage celvernieuwingsprocessen worden bevorderd,” zegt Marmur. Tijd om in de grijpen dus.
 
 

Wat kan je doen

De beste remedie – ook voor je ogen – is je smartphone in nachtmodus zetten. Heb je geen iPhone dat kan je hiervoor ook een appje installeren. ’s Avonds te veel blauw licht incasseren zorgt er immers voor dat je minder melatonine aanmaakt, wat kan leiden tot een slaaptekort.
 
Er zijn tegenwoordig ook heel wat producten op de markt die de schadelijke effecten van blauw licht zouden verminderen, maar speciale blue light filters voor in crèmes bestaan volgens Jetske Ultee helemaal niet. “Filters die een klein gedeelte van het blauw licht kunnen tegenhouden zijn zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M; alle andere zonnefilters doen eigenlijk niet echt iets tegen blauw licht. Ook ijzeroxide dat in foundations en poeders wordt gebruikt, houdt een gedeelte van het blauw licht tegen.
 
“Naast deze reflecterende filters zijn er maar een paar ingrediënten die effectief licht absorberen in de HEV-regio,” zegt cosmetisch chemicus Kelly Dobos. “Dat zijn melanine (een synthetische versie van je huidpigmenten), ijzeroxiden (van mineralen afgeleide pigmenten) en carotenoïden zoals xanthofyl en luteïne, wat op planten gebaseerde pigmenten zijn.” Verder zijn volgens Jetske Ultee alle ‘gewone’ antioxidanten zoals vitamine C, B3 (niacinamide) en E heel geschikt om schade door vrije radicalen aan te pakken.