LINDA.nl | 10 augustus 2022
Van toet tot teen: dit is de grote LINDA.nl zonnebrandbijbel
By LINDA.nl

Linda | zonnebrandbijbel
Gepubliceerd: LINDA.nl
Datum: 10 augustus 2022
Door: Ellen Hensbergen

Hoe bescherm je je huid het beste tegen de zon? LINDA.nl zet de adviezen van onder meer dr. Jetske Ultee op een rijtje. Lees meer.

 

Van toet tot teen: dit is de grote LINDA.nl zonnebrandbijbel

De basis zit er vaak op jonge leeftijd al in, maar de precieze do’s en don’ts van zonnebrand zijn soms lastiger dan je denkt. Daarom vind je hieronder de grote LINDA.nl zonnebrandbijbel.

 
Met al onze tips, van toet tot teen.

Alles over zonnebrand

Wat is het verschil tussen SPF 15 en 50? Hoe zit het met verschillende huidskleuren? Moet je je gezicht écht elke dag insmeren, ook als het bewolkt is? Alle antwoorden op deze vragen – en meer – vind je in deze Q&A.
 
Ook als je make-up draagt is het belangrijk je gezicht goed in te smeren. En niet vergeten: gedurende de dag moet je om de twee uur de boel bijwerken.
 
Vergeet daarna je lippen niet, die zijn door een lager melaninegehalte kwetsbaarder dan de rest van je gezicht. En je hoofdhuid kan ’s zomers ook wel wat extra liefde gebruiken.
 
Wie écht ijverig wil zijn, smeert de oren van de kat in. Die blijken namelijk ook gevoelig te zijn voor uv-straling.

Goede vragen

Mag je je geopende zonnebrand van vorig jaar eigenlijk nog gebruiken? En hoe bewaar je zo’n tube het best? Dr. Jetske Ultee geeft je hier antwoord op die vragen. Ook vertelt ze je of je echt sneller puistjes krijgt van zonnebrandcrème en hoe het zit met minerale varianten: zijn die beter dan chemische crèmes?
 
Als je het internet mag geloven, zouden ook natuurlijke oliën als tarwekiemolie, wortelzaadolie en kokosolie uv-straling tegenhouden. Maar ís dat ook echt zo? Ultee nam de proef op de som en haar conclusie was duidelijk: nee. Deze natuurlijke oliën hebben een te lage SPF en beschermen je huid niet goed tegen uv A- en B-straling.
 
Een tijdje terug deden sommige mensen zonnebrandcrème volledig in de ban, omdat het ‘gevaarlijk’ en kankerverwekkend zou zijn. Maar dat klopt niet, zegt Ultee. Ook het argument dat we ‘vroeger’ ook niet hoefden te smeren, snijdt geen hout. “Beschermen tegen de zon doen mensen, dieren en planten al duizenden jaren. Bijvoorbeeld met kleding, hoeden, modder, klei of door simpelweg uit de zon te blijven.”
 
Dus wil je binnenkort lekker genieten van de zon? Goed smeren, maar dan wél met zonnebrand.