RTL | 17 oktober 2022
Tina: 'Hoe kom ik van mijn onsmakelijke steelwratjes af?'
By RTL

RTL nieuws | Steelwratjes
 

Gepubliceerd: RTL
Datum: 17 oktober 2022
Door: Eveline Domevscek

Wat kun je doen als je last hebt van steelwratjes? Is er een makkelijke manier om er van af te komen? Jetske legt alle opties uit in de rubriek van RTL.

 

Tina: ‘Hoe kom ik van mijn onsmakelijke steelwratjes af?’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag die je niet snel aan je eigen arts of therapeut durft te stellen. Deze week: Tina (55) heeft sinds vijf jaar last van steelwratjes. Een onsmakelijk gezicht, vindt ze zelf. Hoe komt ze hieraan, maar vooral, hoe komt ze er ook weer van af?

 

Tina (55) ziet met lede ogen aan dat de laatste vijf jaar overal steelwratjes verschijnen op haar lichaam. “Onder mijn armen, bij mijn oksels en onder mijn borsten. Maar ook op mijn buik en vooral in mijn nek. Ik vind ze er zo onsmakelijk uitzien.”
 
“Zijn de steelwratjes een gevolg van mijn leeftijd of misschien omdat ik wat overgewicht heb? En vooral: wat zou ik eraan kunnen doen? Want de steelwratjes wegbranden lijkt me geen optie, aangezien het er tientallen zijn.”
 
“Steelwratjes (ook wel fibromen, acrochordons of skin tags) zijn een soort uitstulpingen van de huid in de vorm van een steeltje”, legt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee uit. “Ze komen veel voor: de helft van de volwassenen heeft ze. Ze komen inderdaad vaker voor op latere leeftijd of bij overgewicht. Ook als je diabetes type 2 hebt, kun je er (meer) last van hebben. Verder kunnen zwangere vrouwen opeens steelwratjes krijgen door hormoonspiegelingen.”
 
Net als bij Tina komen steelwratjes voornamelijk voor in de nek, onder de oksels en borsten en in de liezen, weet Ultee. “Want juist hier krijgt de huid veel wrijving te verduren en dit kan de wratjes uitlokken.”
 
Het goede nieuws? Steelwratjes kunnen geen kwaad en soms vallen ze vanzelf van je huid. Ultee: “Gebeurt dat niet, dan is er helaas geen crème die je erop kunt smeren die ze laat verdwijnen. Hoewel appelazijn vaak wordt getipt, is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat dit middel helpt.”

Wegknippen of bevriezen

Als Tina van haar steelwratjes wil afkomen, dan raadt Ultee haar aan om naar haar huisarts, huidtherapeut of dermatoloog te gaan om ze (relatief makkelijk en snel) weg te laten halen. “Zij kunnen de wratjes wegknippen met een schaartje. Ook kunnen ze de steelwratjes bevriezen met cryotherapie, net zoals dat ook met ‘normale’ wratten gebeurt. Verder kunnen de skin tags worden weggesneden of inderdaad weggebrand.”

 

Of de steelwratjes hierna lang wegblijven, hangt vooral af van de oorzaak. “Als je het idee hebt dat ze het gevolg zijn van je overgewicht, dan helpt het natuurlijk om af te vallen. Dan is de kans groot dat je hierna minder last hebt van de wratjes. Maar in andere gevallen kan het helaas gebeuren dat er na het verwijderen weer vrij snel nieuwe komen.”