NINA | 4 maart 2023
SOS huid - Bootcamp voor een stralende huid
By NINA

Nina | Stralende huid

Gepubliceerd: NINA
Datum: 4 maart 2023
Door:Laura Vandendaele

In de winter kan je huid zo droog en schilferig zijn … Hoe krijg je je huid weer gehydrateerd en fris? Dr. Jetske Ultee geeft advies in NINA. Wat superleuk dat ook de Suncare SPF 30 wordt getipt!

 

SOS huid – Bootcamp voor een stralende huid

Last van een doffe, vale teint aan het einde van de wintermaanden? Met de juiste producten en behandelingen verdwijnen ook die laatste winterkwaaltjes als sneeuw voor de zon. Laat de lente nu maar komen.

 
We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De winter, met bijbehorende koude temperaturen, lage luchtvochtigheid en gure wind, eist zijn tol en laat je huid aan de vooravond van een nieuw seizoen droog, rood en gevoelig achter. Wanhopen of op het laatste moment nog in een seizoensgebonden depressie sukkelen, is niet nodig. Dankzij de skincaretips van drie experts is je huid – net op tijd voor dat eerste terrasje – weer in topvorm.

Handig

Je handen verdienen het om van tijd tot tijd onder handen genomen te worden. Bewaar een voedende handcrème in je handtas, het handschoenkastje van je auto en in je sporttas. Maak er een ontspannend ritueel van om je handen voor het slapengaan in te smeren. Voeg voor een optimaal resultaat een paar druppeltjes jojobaolie toe.

Ticket naar de sneeuw

Skitrip op de planning? Vergeet dan zeker geen zonnebrandcrème in te pakken. Ook in de winter, wanneer de zon achter de wolken verstopt zit, kunnen zonnestralen schade aan de huis veroorzaken. “Eigenlijk moet je elke dag een zonnecrème gebruiken”, zegt Ultee. “En al helemaal als je gaat skiën. IJs weerkaatst 20 procent van de stralen, sneeuw maar liefst 80 procent.”

 
Suncare | Dr. Jetske Ultee

Smeer zacht

“Als je een droge huid hebt in de winter, is het zeker aan te raden het huidvet een handje te helpen en een hydraterende crème te gebruiken”, zegt dr. Jetske Ultee. “Zo vul je ontbrekende huidvetten aan, herstel je de barrièrefunctie en blijft het vocht in je huid zitten. Ik raad af om agressieve reinigers of zeep te gebruiken. Die doen je barrièrefunctie geen goed. Als je last hebt van een droge huid, is het ook prima om alleen ’s avonds je huid te wassen en direct erna een vochtinbrengende crème aan te brengen. Dan sluit je het vocht als het ware in.”

Lippen

Paula Begoun: “Lippen zijn gevoelig voor het koude weer omdat ze minder vet produceren dan de rest van je gezicht. Verzorg ze tijdens de koude maanden dus extra goed. Bescherm en voed ze overdag met een balsem voor gebarsten lippen.”

The ex(folieer)-files

“Het kan verleidelijk zijn om een scrub te gebruiken als je last hebt van een droge, schilferige huid”, weet Paula Begoun, de vrouw achter huidverzorgingsmerk Paula’s Choice. “Maar helaas zijn veel scrubs te grof en hard en kunnen ze je huid beschadigen, waardoor vochtverlies en dus juist meer droogte ontstaat. Het is beter om dode huidcellen te verwijderen met een leave-on-exfoliant op basis van AHA (alfahydroxyzuur, zoals glycolzuur of melkzuur) of BHA (bèt ahydroxyzuur of salicylzuur). Gebruik je normaal een gel of vloeibare exfoliant, probeer dan eens een lotionvariant in de winter.”

Schouder, knie en teen

“De huid op ons lichaam heeft ook een beetje liefde nodig, ook al is ze in de winter bedekt met kleding. Als je haar niet verzorgt, bestaat de kans dat je huid droog, dof en schilferig wordt door de opbouw van dode huidcellen”, zegt Paula Begoun.