LINDA. | 23 november 2022
Rozemarijnolie schijnt een wonder te zijn voor je haar: dít is wat het doet (en zo maak je het zelf)
By LINDA.

Linda.nl | Rozemarijnolie
 

Gepubliceerd: LINDA.nl
Datum: 23 november 2022
Door: Amber Brouwers

Krijg je van rozemarijnolie echt een dikkere haardos? En hoe gebruik je deze olie zelf? LINDA.nl vroeg dr. Jetske Ultee om tips & tricks.

 

Rozemarijnolie schijnt een wonder te zijn voor je haar: dít is wat het doet (en zo maak je het zelf)

Op TikTok komt de ene na de andere trend voorbij. Als je aan de ‘hairtok’ kant van de app zit, heb je misschien wel gezien dat gebruikers zweren bij rozemarijnolie voor een betere haargroei.

 

Is deze olie het wondermiddel voor een mooie bos haar? LINDA.nl zoekt het voor je uit.

Rozemarijnolie

Rozemarijnolie is een ware hype op TikTok. De hashtag is dan ook al bijna tweehonderd miljoen keer bekeken en er gaan veel goede verhalen over rond. ‘Rozemarijnolie redt levens’, schrijft een gebruiker. Iemand anders beaamt dat: ‘Ik ben echt sprakeloos’.
 
Onderzoek uit 2015 liegt er niet om en toont aan dat de etherische olie een effect heeft op het stimuleren van de haargroei. Ook zou het je lokken beschermen tegen haarbreuk, waardoor je haar sterker wordt en minder snel uitvalt. Bij last van een jeukende hoofdhuid of roos kan de olie ook effectief zijn. Dat komt door de ontstekingsremmende effecten.

Gebruik

Jetske Ultee, onderzoekarts cosmetische dermatologie, vindt oliën een absolute aanrader om je haar te beschermen, met als gevolg een vollere bos haar. Maar voor etherische oliën is volgens haar wat minder bewijs. “Gebruik het nooit puur, omdat je dan een grote kans hebt op haarirritaties en allergieën. Verdun het met een crème of olie”, zegt ze over de rozemarijnolie.
 
Op TikTok legt trichologist Taylor Rose uit hoe je de olie het best kunt gebruiken. “Mijn favoriete oliën om het mee te verdunnen zijn castorolie, arganolie en jojoba-olie. Meng één eetlepel daarvan met vijf druppels rozemarijnolie. Masseer het op je hoofdhuid en laat het maximaal drie uur zitten. Doe dit zo’n twee, drie keer in de week.”

Zo maak je ‘m zelf

Zin om je handen uit de mouwen te steken? Rozemarijnolie kun je makkelijk zelf maken. Doe twee rozemarijntakjes in een gesloten potje met 250 ml olie. Kies bijvoorbeeld voor een van de bovenstaande oliën. Vervolgens bewaar je ‘m ongeveer een maand op een donkere plek. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de olie zeven.