JAN | 5 november 2018
Retinol: wat is het en wat doet het?
By JAN

Jan magazine retinol

Gepubliceerd: JAN
Datum: 5 november 2018
Door: Zarina Tsybulska

Is retinol hetzelfde als vitamine A? Krijg je daar echt een mooie, jonge huid van? Dr. Jetske Ultee legt het tot in detail uit aan Jan Magazine. Lees hier het interview:

 

Retinol: wat is het en wat doet het?

Retinol. Nee, het is niet de naam van een nieuw soort hoestsiroop. Maar van een middel dat zorgt voor een mooie en gladde huid. Momenteel lopen veel beautymerken ermee weg. Het goedje zorgt voor een gezondere, gladdere, maar vooral ‘jongere’ huid. En dat zonder naalden en botox. Voor dit artikel hebben wij de kennis aangeboord van onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en, nouja, toch wel dé skincare guru van Nederland, Dr. Jetske Ultee. Want wat doet het precies en is het nu echt het gouden ei, waar zoveel merken mee adverteren?

 

Vitamine A

‘Als er over vitamine A gesproken wordt dan heb je het over Retinol. Dat wordt ook wel vitamine A1 genoemd en zit ook in je voeding (bijvoorbeeld in leverworst). Maar er zijn eigenlijk heel veel meer vormen van vitamine A en die werken allemaal net iets anders. (Hier lees je hoe het nu precies zit). Die hele groep noem je vitamine A-derivaten of retinoïden. Vitamine A-zuur (of tretinoïne) behoort ook tot die groep en van deze stof staat inmiddels vast dat het huidverjongend werkt. Het ingrediënt verbetert de huidstructuur. Rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij wordt de afbraak van collageen en elastine geremd. Bovendien worden pigmentvlekken minder zichtbaar. Een nadeel is overigens dat vitamine A-zuur de huid flink kan irriteren. Het middel kun je ook niet zomaar krijgen, het wordt alleen op recept uitgeschreven. Maar de laatste jaren is er ook veel duidelijk geworden over de werking van allerlei varianten van de vitamine. Van alle vormen van vitamine A die gewoon in cosmetica gebruikt mogen worden, is er naar Retinol het meeste onderzoek gedaan,’ zegt Dr. Jetske Ultee.

Anti-acne én anti-age

Een grappig feitje: vitamine A-zuur werd vroeger voorgeschreven aan mensen met acneklachten. Wat bleek? Diezelfde mensen hadden na afloop niet alleen veel minder last van acne, maar kregen als ‘bijwerking’ een veel mooiere huid die er ook nog eens jonger uitzag. Kortom, een win-winsituatie.

Opbouwen

Ben je nu enthousiast geworden en wil je iedere dag je gezicht volsmeren met retinol? Niet doen. Dat moet je rustig opbouwen volgens Jetske: ‘Zowel de medicinale vormen van vitamine A (tretinoïne-crème dus die door artsen wordt voorgeschreven) als producten met retinol kunnen bij verkeerd gebruik vervelende bijwerkingen geven zoals droogheid en irritatie. Het is dus belangrijk om het gebruik altijd rustig op te bouwen en bij irritatie een stap terug te nemen of te concluderen dat deze vorm niet geschikt is voor jou.’

Af te raden tijdens zwangerschap

Gebruik tijdens zwangerschap wordt afgeraden, omdat het gaat om een hoge concentratie vitamine A. Jetske: ‘Dat is ook de reden dat je geen vitamine A-supplementen mag slikken tijdens de zwangerschap en dat je bijvoorbeeld voorzichtig moet zijn met voedingsmiddelen met een hoge concentratie vitamine A (zoals leverworst). Hoewel in meerdere studies is aangetoond dat de opname van deze producten door de huid vrijwel nihil is, wordt uit voorzorg ook afgeraden om medicinale crèmes met retinoïden te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.Voor cosmetische antiverouderingscrèmes met retinoïden (zoals retinol), geldt geen medische waarschuwing. Zelf adviseer ik om het zekere voor het onzekere te nemen en dit product niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding.’

Percentages Retinol

Als je een product met Retinol wilt kopen, zie je vaak een percentage erbij staan. Dit staat voor het percentage Retinol wat in het product zit. Je zou zeggen dat hoe hoger het percentage is, hoe beter het werkt? Volgens Jetske, komt er meer bij kijken: ‘Het punt is echter dat deze onderzoeken zijn gedaan met ‘vers’ retinol, en dan vaak met het ingrediënt in concentraties van 0.4%-1% of hoger. Maar in Nederland geldt nu juist een bovenmarge van 0.3% voor gezichtsproducten. De vraag is hoe effectief je product dan nog is. Daar komt nog eens bij dat de kans dat retinol nog werkzaam is als het uiteindelijk in je badkamer staat, niet erg groot is. Deze vorm van vitamine A doet alleen wat voor de huid als je het gebruikt voordat het geoxideerd is, en dat is razendsnel. Dat gebeurt niet alleen door lucht en licht, maar ook door zon, water en zelfs door de oxidatie van oliën. Gebruik retinol daarom ook niet overdag.’

Proef op de som

Wil je toch heel graag een retinol product proberen? Dan heb je met ingekapseld retinol de meeste kans op resultaat. Ingekapseld retinol bevat meer olie dan water en bevat extra antioxidanten. Toch zit ook hier een staartje aan volgens Jetske: ‘Bij ingekapselde retinol kun je overigens nooit een echt hoge concentratie in je product krijgen. Staat er op de verpakking ‘met 1% ingekapseld retinol’ dan komt dit waarschijnlijk overeen met slechts 0.07% retinol. Niet-ingekapseld is retinol bij kamertemperatuur in verkeerde verpakking soms al na enkele dagen afgebroken. In een goede formule, en ingekapseld, kan er bij kamertemperatuur na een jaar nog 40% over zijn. Maar dan is wel sprake van compleet zuurstofvrije en beschermde omstandigheden.’ Jetske’s advies: ‘Laat producten met retinol lekker staan tenzij je zeker weet dat het vers is.’

Alternatieven voor Retinol

Als je liever voor een product kiest met wat meer stabiliteit qua werking, probeer dan eens een product met vitamine C. Hier kun je er meer over lezen.
Benieuwd naar meer informatie over skincare? Bezoek de blog van Dr. Jetske Ultee, daar plaatst Jetske regelmatig uitgebreide informatie over de nieuwste trends van huidverzorging.