Gepubliceerd: LINDA.
Datum: 4 maart 2022
Door: Anne Schiphof
Gaat je haar écht sneller groeien door ‘hair oiling’? En welke olie gebruik je dan? LINDA.meiden wilde het weten van dr. Jetske Ultee. Lees het advies.
Pepermuntolie en dermarollers? Dít is hoe de trend ‘hair oiling’ het beste werkt
Hair oiling lijkt dé oplossing te zijn voor als je je haar snel en gezond wil laten groeien. Maar voordat je naar het olieschap rent, leggen wij je uit wat daadwerkelijk werkt en wat niet.
LINDA.meiden besprak met Jetske Ultee (onderzoeksarts in cosmetische dermatologie) hoe je hair oiling het beste kan aanpakken.
Hair oiling
Hairfluencers op TikTok zweren bij het aanbrengen van specifieke oliën op hun lokken. Ze masseren hun hoofdhuid met de olie, laten dit even zitten, en wassen vervolgens hun haar. Je lokken zouden hierdoor binnen korte tijd gezond zijn en het zou haargroei stimuleren. Oliën als castorolie, rozemarijnolie en pepermuntolie lijken voor deze trend verreweg het populairst te zijn.
Om de olie nóg beter te laten werken, gebruikt een aantal TikTokkers een dermaroller. Dit is een roller met allemaal kleine naaldjes. Door hiermee over de hoofdhuid te bewegen, zou je de haargroei extra stimuleren en kan de olie nog beter z’n werk doen.
Pre-wash
Ultee legt uit dat het gebruik van olie in de meeste gevallen aan gezond haar kan bijdragen, maar dat het geen haargroei kan stimuleren. Oliën kunnen wel het haar herstellen en beschermen. Het zorgt ervoor dat je haar minder snel afbreekt, met als gevolg een vollere coupe.
Omdat olie het haar beschermt, kun je het perfect gebruiken als pre-wash. Water maakt het haar namelijk kwetsbaarder en shampoo is ook niet bepaald de favourite van je lokken. Door je lokken eerst te behandelen met olie, bescherm je het haar tegen deze ‘schade’.
Soorten olie
Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kokosnootolie hiervoor de beste keuze is. Dat heeft volgens Ultee te maken met de structuur van de olie: die kan in de binnenste lagen van het haar komen. Je dos wordt zo niet alleen beschermd tijdens een wasbeurt, maar ook versterkt. Het lijkt een van de weinige oliën te zijn die het haar van binnenuit verzorgt, maar het is ook een heel vette olie. Als kokosolie voor jou te vet is, kan je als alternatief beter jojobaolie of arganolie gebruiken.
Alle bovengenoemde oliën beschermen het bestaande haar dus, maar dragen niet bij aan haargroei. De etherische oliën die op TikTok gebruikt worden, zoals rozemarijnolie, pepermuntolie en lavendelolie, lijken daarentegen (mogelijk) wel effect te hebben op de haargroei. Maar let op! Deze oliën mag je nóóit puur op je hoofdhuid gebruiken. Dit zorgt voor huidirritaties en allergische reacties. Je kunt deze verdunnen met een andere olie (en zelf experimenteren of je verschil ziet in je haargroei).
Als alle oliën jouw haar te zwaar maken, dan kan je beter gaan voor een proteïnemasker (een die bestaat uit hydrolyzed protein en siliconen). Ultee legt uit dat siliconen dezelfde werking hebben als olie. Ze beschermen je haar en laten het glanzen, maar maken het niet zwaar. Dat siliconen je haar zouden verstikken, is een fabeltje.
Dermaroller
Oké, nu is het dus tijd om naar het olieschap te rennen. De dermaroller kun je daarentegen misschien beter in de winkel laten liggen.
Ultee vertelt dat micro-needling bewezen effectief is. Ingrediënten van haarproducten kunnen door de gaatjes die de naalden achterlaten, dieper in de huid komen. Ook lijkt het zo te zijn dat micro-needling op zichzelf de haargroei stimuleert.
Maar er is een verschil tussen een professionele micro-needling-behandeling en het gebruik van een dermaroller thuis. Ultee benadrukt dat je hier altijd voorzichtig mee moet zijn: “Je kunt de huid gemakkelijk beschadigen of irriteren. Als je iets té enthousiast te werk gaat, kan een dermaroller zelfs zorgen voor littekenweefsel, waarmee je de haargroei kan blokkeren. Dit is dus iets wat je beter aan een expert kan overlaten.