&C | 29 november 2019
Para watte en blabla bewaarmiddel
By &C

Gepubliceerd: &C
Datum: 28 november 2019
Door: Redactie &C

Superleuk dat we als goede en veilige gezichtsverzorgingslijn getipt worden in het blad AndC onder een artikel over ingrediënten. Een leuk stuk over para watte en blabla bewaarmiddel … Maarre, wij gebruiken natuurlijk wel de goede bewaarstoffen. Lees het hier:

 

Para watte en blabla bewaarmiddel

Als consument zijn we tegenwoordig best kritisch. Na allerlei enge verhalen over parabenen en siliconen zijn we op zoek naar crèmes die lang houdbaar zijn én weinig of geen conserveermiddelen bevatten. En dan nog niet te spreken over de werking. Hoe zit dat nou eigenlijk met al die ingrediënten?

Bla bla bewaarmiddel

Eigenlijk ontkom je er niet aan. In de vochtige omgeving van je badkamer en bij het roeren met je vinger in een potje is het logisch dat een product snel bederft wanneer je er geen conserveringsmiddelen aan toevoegt. Producten op waterbasis geven de meeste kans op groei van bacteriën en schimmels. Vaak wordt er parfum met alcohol aan het product toegevoegd zodat de crème niet bederft. Helaas kan dit er juist voor gaan zorgen dat je huid er droog en dof uit gaat zien.

Para watte?

De cosmetische industrie is een ster in het geven van ingewikkelde benamingen aan de ingrediënten die het product bevat. Zo hebben we allemaal wel eens van parabenen gehoord. Ze bevatten chemische eigenschappen die de groei van bacteriën en schimmels tegen gaan. Neh, dit wil je liever niet op je snoet smeren natuurlijk. De markt biedt ons tegenwoordig ‘parabeenvrije’ producten, maar vaak worden de parabenen dan vervangen voor andere schadelijke producten. Ons advies is om ingrediënten als methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diolaka (AkaBronopol), diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Benzyl alcohol/benzyl benzoate zoveel mogelijk te mijden. Dit zijn schadelijke stoffen die je huid onder andere beschadigen en uitdrogen.

Kieskeurig

Ja, we horen je denken:: maar hoe kies je nou de juiste crème? Deze drie stappen helpen je bij het kiezen van een goed smeersel:

Stap 1: Prijs en kwaliteitverhouding: je hoeft écht geen pot crème te kiezen met kaviaarextracten van honderd eurie om een goed verzorgde huid te hebben. Verdiep je in het merk en vraag aan een medewerker of die je meer kan vertellen over de ingrediënten (lees: conserveermiddelen) en hoe deze verwerkt worden. Daarnaast is goedkoop dan vaak ook weer duurkoop, goedkope producten bevatten vaak veel parfum en dus alcohol. Parfum is nummer één huidprobleemveroorzaker dus laat je niet verleiden door de heerlijke geur van een crème en de mooie blauwe kleur van het goedje.
Stap 2: Een truc om een pot crème te kunnen ontleden is om te kijken welke ingrediënten waar op de ingrediëntenlijst staan. De ingrediënten aan het begin van de reeks komen het meest voor in de crème en de producten in de laatste regel het minst.
Stap 3: Kijk goed hoe je huid reageert op je nieuwe smeersel. Branden, prikken en roodheid zijn een no go. Als je twijfelt over je aankoop kun je beter eerst een proefmonster vragen.

Spenderen met smeren

Er zijn ontzettend veel goede en “veilige” gezichtsverzorgingslijnen op de markt zonder dat je ervoor krom hoeft te liggen. Met de volgende gezichtsverzorginglijnen zit je in de goede richting: SMPL, Beauty Kitchen en Uncover Skincare – Dr. Jetske Ultee.