Margriet | 16 maart 2023
Onderzoek: déze slaappositie vermindert het aantal rimpels
By Margriet

Margriet | Slaappositie

Gepubliceerd: Margriet
Datum: 16 maart 2023
Door: Sanne van de Wetering

Hoewel een goede nachtrust heel belangrijk is voor een mooie huid, kan slapen juist ook voor slaaprimpels zorgen. Het goede nieuws: er is één slaappositie die geen extra rimpels veroorzaakt. Dr. Jetske Ultee legt aan Margriet uit hoe dat zit.

 

Onderzoek: déze slaappositie vermindert het aantal rimpels

Een goede nachtrust is belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je huid. Zo kan een bepaalde slaaphouding ervoor zorgen dat je minder rimpels krijgt. Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt uit hoe dat zit.

 

Op haar onderzoekswebsite Skinwiser vertelt Jetske over een publicatie van de American Society for Aesthetic Plastic Surgery in het Aesthetic Surgery Journal, dat laat zien dat je slaaphouding veel invloed heeft op rimpelvorming. “Mensen die op hun buik of op hun zij slapen, bezorgen de huid van hun gezicht meer spanning en compressie, waardoor zich op den duur meer rimpels zullen vormen. Deze zogenaamde slaaprimpels verschijnen als het ware náást de rimpels ten gevolge van mimiek. De enige manier om dit tegen te gaan is door op je rug slapen. En dan maar hopen dat je de gehele nacht zo blijft liggen,” aldus de onderzoeksarts.

Veranderen van slaappositie

De hele nacht in één slaappositie blijven liggen, is best een uitdaging. Al neemt de beweging wel af met de leeftijd. Zo toont het Amerikaanse onderzoek aan dat je op latere leeftijd minder beweegt in je slaap. Op jonge leeftijd verander je (onbewust) gemiddeld 27 keer per nacht van positie, op latere leeftijd is dat een stuk minder: hooguit 16 keer. Helaas eindigen de meeste mensen niet op hun rug. Zo blijkt de zijligging met 65 procent de populairste slaappositie, gevolgd door slapen op de rug (30 procent) en op de buik (5 procent).

Werkt een zijden kussen?

Op je rug slapen helpt dus aanzienlijk bij het voorkomen van rimpels, al heb je hier vaak geen controle over. Veel mensen proberen daarom een zijden kussensloop. Het gladde en zachte materiaal zorgt voor minder wrijving en zou de huid helpen om in de plooi te blijven. Is een zijden kussensloop echt zo effectief? Volgens Jetske Ultee zal de druk op je kussen niet ineens heel anders zijn. Of het helpt tegen rimpels, is nog maar de vraag. Volgens fabrikanten zou een zijden kussen de huid ook beschermen tegen vochtverlies in de nacht, omdat het minder vocht opzuigt dan katoen, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Antirimpelcrèmes

Naast een goede slaaphouding zouden antirimpelcrèmes, hydraterende lotions en andere middelen wonderen doen om de huid jong te houden. Huidveroudering begint al vanaf je twintigste, maar je gaat het pas merken als je de leeftijdsgrens van veertig bent gepasseerd. Je huid wordt dunner en minder stevig, waardoor rimpels ontstaan. Zorgen speciale verzorgingsproducten echt voor de vermindering van rimpels? Dr. Jetske Ultee legt het uit in dit artikel: dit is de werking van antirimpelcrèmes voor een jongere huid.