LINDA. | 27 augustus 2021
Niacinamide is gedoopt tot hét 'wondermiddel' voor de huid (en dit waarom)
By LINDA.

Linda.nl_niacinamide
 

Gepubliceerd: LINDA.
Datum: 27 augustus 2021
Door: Misha Margarittha

Er bestaan geen wondermiddelen, maar niacinamide komt aardig in de buurt. Want dit ingrediënt kan zóveel voor je huid doen. Dr. Jetske Ultee vertelt aan LINDA. wat precies. Ook legt ze uit bij welk percentage niacinamide in je skincare werkt.

 

Niacinamide is gedoopt tot hét ‘wondermiddel’ voor de huid (en dit waarom)

Elke drie dagen staat er weer een nieuw product bovenaan de lijst met ‘wondermiddelen’ voor de huid. Maar al jaren zweert dr. Jetske Ultee bij niacinamide, beter bekend als vitamine B3.

Wij gingen met haar in gesprek over haar enthousiasme en waarom anderen hier ook van moeten weten.

Wondermiddel

Voeg dit maar toe aan het lijstje van producten die je absoluut in je badkamerkastje wil hebben staan: niacinamide. Het middel dat ook bekend is onder de naam vitamine B3 doet all kinds of good voor je huid. Zo normaliseert het de talg-, en olieproductie van je huid, waardoor je poriën vrijblijven en puistjes nergens te bespeuren zijn. Daarnaast reguleert het ook de cellen die het pigment in de huid aanmaken, waardoor hyperpygmentatie vermindert.

Maar dat is niet alles: niacinamide kalmeert roodheid door de ontstekingsremmende kwaliteiten, het beschermt je huid van free-radical schade gedurende de dag én houdt je hydratatie-level op peil. Is dat alles? Nee. De vitamine, die (vaak) verwerkt is in een serum, is geschikt voor alle huidtypes.

Hoewel het serum snel tot ‘wondermiddel’ wordt gedoopt, laat dr. Jetske Ultee weten dat wondermiddelen niet bestaan. ‘Deze stof werkt tegen zóveel dingen. Als je niacinamide vergelijkt met andere stoffen, zoals hyaluronzuur, ben ik toch wel meer onder de indruk van dit middel.’

Werking

Hoewel het op alle huidtypes gebruikt kan worden, heeft het bij iedereen een andere uitwerking. Als we kijken naar droge vochtarme huid zorgt het voor de aanmaak van ‘ceramiden en vrije vetzuren. Deze natuurlijke huidvetten verstevigen de barrièrefunctie. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf.’

Ook een geïrriteerd huid heeft baat bij het gebruik van dit serum. Door de ontstekingsremmende kwaliteiten is het uitermate geschikt voor mensen die last hebben van acne, rosacea of rode plekken. ‘Het ingrediënt remt de histamineproductie’, wat zorgt voor de irritatie en roodheid. Het product kalmeert als het ware de huid waardoor het kan helen.

Ook bij zonneschade is dit product eentje voor in je tas, want als je toch besluit naar buiten te gaan en lekker met je gezicht richting de gloeiende bol te zitten, dan werkt het serum als een beschermlaagje. Het is namelijke een antioxidant. Maar vergeet niet alsnog zonnebrandcrème op te smeren.

Doel

Voor je naar de winkel rent is het handig om te weten waar je op moet letten bij het gebruik van niacinamide, zegt Ultee. ‘Het is handig om te kijken op het etiket hoeveel niacinamide er precies in je crème, serum of toner zit. Om je huid te verzorgen of kalmeren is 0,2% voldoende. Maar als je wilt dat niacinamide tegen puistjes of pigmentvlekken helpt, kies je voor een hoger percentage (bijvoorbeeld 4%). Als je wilt weten hoeveel van dit ingrediënt precies in je product zit, kun je dit navragen bij het merk.’

Gebruik

Net als met de meeste verzorgingsproducten is het ook bij niacinamide een goed idee om met een schone huid te beginnen. ‘Niacinamide zit vaak in crèmes of serums. Dus je gebruikt het nadat je je gezicht hebt gereinigd met een cleanser en eventueel een toner hebt gebruikt. Bouw het gebruik van skincare met niacinamide rustig op. Je huid moet namelijk eerst even wennen aan dit ingrediënt, anders kun je juist last krijgen van roodheid in je gezicht.’