Santé | November/december 2021
Nachtwerker
By Santé

Santé | Nachtwerker

Gepubliceerd: Santé
Datum: november/december 2021
Door: Carlijn Biesemaat

Ook je huid heeft baat bij een goede nachtrust, die herstelt zich namelijk ’s nachts. Dr. Jetske Ultee legt in Santé uit hoe dit werkt én wat je moet doen om je huid daarbij te helpen. Voor je allerbeste schoonheidsslaapje.

 

Nachtwerker

Een goede nachtrust is fijn voor je humeur en je gezondheid, maar ook je huid is blij met voldoende slaap. Want ook zij heeft zo haar dag- en nachtritme, en herstelt zich het best als jij onder de wol ligt.

Huidcelritme

Ons dag- en nachtritme wordt geregeld door onze biologische klok. Deze bevindt zich in de hersenen. Maar onderzoek wijst uit dat alle organen hierbij een rol spelen, ook de huid. “Vrijwel alle cellen in je lichaam blijken een setje met zogeheten ‘klokgenen’ te hebben”, vertelt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Deze genen staan aan of uit, in een bepaald ritme van 24 uur, hierdoor verlopen processen ritmisch. Denk aan vochtverlies, celvernieuwing, de bloedtoevoer naar de huid, de huidtemperatuur en talgproductie, maar ook onderhoud en reparatie van schade aan het DNA.”
 
Wat gebeurt er ’s nachts met je huid? De huidbarrière en hydratatie zijn ’s middags op hun sterkst. In de nacht en vroeg in de ochtend zijn ze het zwakst. Ultee: “Laat in de avond is je huid doorlaatbaarder, waardoor die stoffen uit skincare mogelijk beter opneemt. Ook de toevoer van bloed en de huidtemperatuur zijn in de nacht hoger. Dan verliest de huid meer vocht. Dit kan verklaren waarom mensen met een droge, eczeemachtige huid in de nacht vaak meer jeuk ervaren. Onderzoek heeft aangetoond dat ook de activiteit van de talgkliertjes schommelt. Rond vier uur ’s nachts zijn ze het minst actief. Tot slot is er ’s nachts een piek te zien in het herstel van huidcellen door zonschade.”
 

6 tips voor je beautyslaapje

1 Reinig je huid elke avond, hoe moe je ook bent. Werkzame stoffen uit crèmes kunnen hun werk alleen doen op een goed schoongemaakt gezicht.
 
2 Een te lage luchtvochtigheid in je slaapkamer kan je huid ’s nachts uitdrogen. Je kunt met een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid opkrikken tot het ideale niveau van tussen de veertig en zestig procent.
 
3 Maak een (losse) knot of staart voordat je onder zeil gaat. De oliën in je haar kunnen je huid vet maken en je poriën verstoppen.
 
4 Je kussensloop kan snel een bron van bacteriën worden. Verwissel je sloop om de dag.
 
5 Verzorg je huid voor het slapengaan met een hydraterende crème of met een nachtmasker met niacinamide. Dit ingrediënt helpt je huid beschermen. Zo ontsnapt er tijdens je slaap minder vocht aan je huid.
 
6 Skip alcohol en zout eten vlak voor het slapengaan. Beide drogen je lichaam uit, waardoor je lijf vocht uit andere plekken haalt, zoals uit je huid.

 

Slaap je huid mooi

We weten nog lang niet alles over al deze huidprocessen, maar Ultees advies is: overdag goed beschermen met een zonnefactor en ’s avonds helpen herstellen en hydrateren. Omdat je ’s nachts meer vocht verliest, is het belangrijk voor het slapengaan te smeren met een crème die de huid beter vocht laat vasthouden. De huidcellen helpen herstellen betekent ook voldoende slapen.
 
“Uit onderzoek wordt het belang van een goede nachtrust steeds duidelijker. Slaap is écht belangrijk voor een goed herstel van de huidcellen. Laat slapen, onregelmatig eten en nog tot laat bezig zijn op je telefoon gooien het ritme van je huidcellen in de war. Dit verstoort de herstellende functie van de huid.” Slaap je slecht of te kort? Dan lees je dat af aan je droge, grauw ogende huid.

Verschil van dag en nacht?

Jetske Ultee vindt een aparte nachtcrème niet nodig. Een goede crème bevat ingrediënten die overdag én ’s avonds goed zijn voor je huid, met als enige verschil dat je overdag een zonnefactor nodig hebt. “Voor overdag en ’s nachts zou ik een product aanraden met vitamine C en E. Die helpen de huid te herstellen, beschermen en verstevigen. Ook hydraterende stoffen, zoals hyaluronzuur en glycerine zijn fijne ingrediënten. En niacinamide is een barrièreversterkend en kalmerend ingrediënt.” Nachtcrème is vaak voller en vettiger dan dagcrème. Heb je een gecombineerde of vette huid? Dan kan een lichte (dag)crème prettiger zijn.
 

Rood licht voor blauw licht

In onderzoek met losse huidcellen is gezien dat het blauwe licht van je telefoon of tablet het dag- en nachtritme van de huidcellen kan verstoren. Ook blijkt dat blauw licht kan zorgen voor een toename van vrije radicalen en meer DNA-schade. Blauw licht kan invloed hebben op je slaappatroon, dus leg je telefoon ’s avonds het liefst wat eerder opzij.