NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
MAX Magazine | 28 maart 2020
Mesje populairder dan ooit. Gladde kaken, stoppels of volle baard?
By MAX Magazine

Gepubliceerd: MAX Magazine
Datum: 28 maart 2020
Door: Emile Bode

 

Max Magazine beschrijft de laatste trends in manscaping of bodygrooming. En hoe scheren mannen zich het liefst: met een mesje of elektrisch? Dr. Jetske Ultee vertelt wat de beste keuze is voor de huid.

 

Mesje populairder dan ooit. Gladde kaken, stoppels of volle baard?

 

Het elektrische scheerapparaat leek ooit een uitkomst: snel, schoon en veilig. Anno 2020 is natscheren echter populairder dan ooit. Opmerkelijk zijn de enorme prijsverschillen tussen mesjes; in sommige winkels betaal je het dubbele van de prijs elders!

 

Alwin (29) en Oscar (38) scheren zich al jaren met een elektrisch apparaat. Beide heren zijn onlangs overgestapt op natscheren. Alwin zegt: “Ik vind het lekkerder en frisser, en het resultaat is beter.” Oscar had altijd problemen met de kop van zijn dure scheerapparaat. “Nee, die verwisselde ik nooit, ik kocht altijd elk jaar een nieuw apparaat, maar ik kreeg op den duur huidirritaties. Nu scheer ik me nat. Met ouderwetse scheerzeep in een kom en een kwast. Lekker hoor.”

 

 

Cadeau: scheerbeurt bij de barbier

Paul Kox (67) is al 53 jaar barbier. Dit jaar zit hij vijftig jaar met zijn kapperszaak in Breukelen. Hij zegt: “Ik scheer steeds vaker jonge mensen. Dan krijgen ze een cadeaubon van hun partner en laten zich door mij onder handen nemen. Bovendien hebben steeds meer jongeren zo’n hipsterbaard en die moet ook af en toe in onderhoud. Nee, de koning heb ik nog niet gezien, haha.”

 

Ooit verkocht hij heel dure scheerspullen, maar daar is hij nu van genezen. “Prijzige scheerkwasten van dassenhaar zijn helemaal niet nodig. Synthetisch is net zo goed. Ik verkoop nog steeds de ouderwetse dubbelzijdige mesjes van Gillette voor in een krabbertje. Die importeer ik uit India. Ik verkoop tien mesjes voor €2,20. Voor dat geld krijg je niet eens één duur modern mesje van Gillette.”

 

 

Een Remington voor vaderdag

In het begin van de jaren zeventig steeg het aantal gebruikers van een elektrisch scheerapparaat tot boven de 70 procent. Het was het populairste cadeau voor vaderdag. De Remingtons waren niet aan te slepen. Er werd rekening gehouden met de ondergang van het mesje.

 

Niets is minder waar. Ofschoon de onderzoeken elkaar tegenspreken, scheert iets meer dan de helft van de mannen zich nat. Slechts 5 procent heeft een permanente baard. Gillette zegt in een onderzoek van een paar jaar oud dat zelfs 70 procent kiest voor natscheren. Misschien is het onderzoek uit 2016 in opdracht van Sanoma betrouwbaarder: liefst 56 procent scheert zich nat en 41 procent elektrisch. Van de natscheerder gebruikt 45 procent mesjes van Gillette. Met een aandeel van 65 procent is Gillette overigens met afstand wereldmarktleider in scheermesjes. Van de mesjes die in Nederlandse supermarkten worden verkocht, zijn 74 procent van dit merk. De gebruikers van een scheerapparaat zweren in 35 procent van de gevallen bij Philips. Overigens scheert 36 procent zich zowel nat als droog.

 

 

Scheerrevolutie

Er is de afgelopen tien jaar sprake van een scheerrevolutie. Woordvoerder Jelle Gabrielse van Gillette vertelt: “De trend is diversificatie ofwel spreiding. Mannen hadden dertig jaar geleden slechts één scheerapparaat in hun badkamer, een mesje of een elektrisch scheerapparaat. Nu combineren ze producten. Bijvoorbeeld een trimmer samen met een ‘handmatig scheersysteem’. Handmatige scheerapparaten worden gebruikt voor een glad scheerresultaat, maar ook om de contouren van baardstijlen te vormen.” Het is ook bijzonder dat maar liefst 16 procent zich dagelijks scheert. Dat was in 1975 nog liefst 75 procent. 63 procent scheert zich niet meer dan drie keer per week.

 

 

Gemaksbaardje

Ooit gaven de meeste dames de voorkeur aan een gladgeschoren mannengezicht. Dat wil nu nog de helft van de vrouwen. Want we zijn ook aanbeland in een tijdperk met talloze baardvormen waaronder het hipsterbaardje. We noemen ook de cirkelbaard, de royal (snor verankerd met kinstreepje), geitensikje (klein baardje dat de kin bedekt), de balbo (baard zonder bakkebaarden een getrimde, zwevende snor), enzovoorts. Maar in de meeste gevallen is het gewoon een gemaksbaardje.

 

 

Stappenplan schaamhaar

Scheren is uniseks geworden. Vrouwen gebruiken tegenwoordig het scheermesje van manlief. De trimmer verwisselt ook van sekse, want steeds meer mannen scheren op plekken die vroeger permanent bedekt bleven. Ofschoon de meeste mannen zich niet meer elke dag scheren, is er ‘compensatie’ op borst en rug, onder oksels, op het hoofd en in de schaamstreek. Het motto lijkt ‘scheer je weg’.

 

Voor de senior is het misschien een verrassing, maar intussen scheert 59 procent van de mannen de schaamstreek. Dat was tien jaar geleden minder dan 20 procent. Van de mannen scheert bijna een kwart de oksels en 15 procent de borst. Niet zelden aangespoord door de dame. Gillette spreekt niet meer van ontharen, maar van manscaping en bodygrooming. Op hun website staat het stappenplan schaamhaar scheren. Alwin: “Ik vind het mooi dat een vrouw zo min mogelijk haar heeft, anders dan haar op het hoofd. Mijn vrouw zei: ‘Dat doe ik, als jij het ook doet’.”

 

 

Huidirritatie

Wat is beter voor de huid: een elektrisch apparaat of een mesje? Die vraag legden we voor aan dr. Jetske Ultee, een bekende onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Op haar website dr-jetskeultee.nl geeft ze allerlei inzichten in het geheim van de huid. Op internet vinden we een uitspraak van haar dat een elektrisch scheerapparaat eerder huidirritatie voorkomt dan het scheermesje. Nu nuanceert zij deze opvatting: “Het klopt inderdaad dat je bij het gebruik van mesjes een soort minuscule wondjes in de huid maakt en dat de barrièrelaag wordt beschadigd. Want de veiligheidsscheermesjes halen weliswaar de haren dieper uit de huid weg, maar schrapen tegelijkertijd een stukje van de bovenste huidlaag af. Het gezicht raakt daardoor makkelijker geprikkeld. En de kans op het ingroeien van de haartjes is groter. Dat wil niet zeggen dat elektrisch scheren per se beter is. Een scheermesje met meer scheerbladen zou minder irritatie moeten geven. Door het grotere oppervlak van het scheerkopje neemt de druk op de huid per beweging af. Een scheermesje met vijf mesjes levert daarom waarschijnlijk juist minder irritatie op en ook een iets gladder scheerresultaat. Aan de andere kant: een groter scheermes waarin dus al die mesjes zitten, maakt het scheren van kleine moeilijk te bereiken gebieden, zoals onder de neus, lastig. Bij langere haren werken mesjes prettiger. Mesjes hebben meer grip op langere haren en trekken ze sneller uit de huid.”

 

De markt speelt in op mensen die (extreem) last hebben van huidirritatie na het scheren. Jetske: “Er worden zelfs apparaten ontwikkeld die de huid gelijktijdig met het scheren kunnen koelen om de kans op roodheid, branderigheid en een verhoogde bloedstroom te verkleinen.”

 

 

Vrouwengezicht

Wat zijn volgens haar de laatste scheertrends? “Mannen scheren steeds meer delen van hun lichaam, maar er is ook een trend dat we alles weer moeten laten groeien. Grappig is dat steeds meer vrouwen het scheermesje hanteren voor hun gezicht. Vaak is dat om dode huidcellen te verwijderen. Ik zou daarvoor liever een product gebruiken op basis van (fruit)zuren. Scrubs voor het gezicht laat ik ook liever staan. Ook die producten kunnen de huidlaag beschadigen. Ze zitten bovendien vaak vol irriterende ingrediënten zoals parfum.”

 

 

Oudere man: ideale scheerconditie

Voor de oudere man heeft de arts een verrassing: “Oudere mannen met een blanke huid beschikken over de ideale scheercondities. Hun gezicht telt per vierkante centimeter minder haren dan dat van negroïde mannen en dunne, grijze haren laten zich gemakkelijker weghalen dan een jonge, stevige baard.