Gepubliceerd: RTL
Datum: 9 Mei 2022
Door: Franke van Hoeven
In de rubriek Asking for a friend van RTL vraagt Martijn of je écht zonnebrandcrèmes moet gebruiken. Dr. Jetske Ultee geeft advies.
Martijn: ‘Is zonnebrandcrème nou echt zo belangrijk?’
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Martijn (44) gebruikt nooit zonnebrandcrème, hij háát het. Nu hij ouder wordt, vraagt hij zich stiekem af of smeren toch niet beter is.
Martijn (44) vindt de winter maar niets, maar nu het weer lekker weer wordt, zit-ie het liefst zo lang mogelijk in de zon. Lekker bakken. En: zijn huid kan er goed tegen, want hij verbrandt nooit.
Is zonnebrandcrème dan wel echt nodig? Hij weet dat hij het eigenlijk niet mag zeggen, maar hij gebruikt het dus nooit: hij vindt het vies en voelt zich ‘opgesloten’ door die vieze, dikke crèmes.
Dr Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Ja, zonnebrandcrèmes zijn echt zo belangrijk! Martijn denkt dat hij niet hoeft te smeren omdat hij niet verbrandt, en hij is niet de enige die dat denkt.”
Schadelijke invloeden
“Maar zonnebrandcrème gebruik je om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van zonnestraling. Oók als je huid niet snel rood kleurt of als je makkelijk bruin wordt, is dat nog steeds belangrijk.”
“Een teveel aan uv-B-straling merk je direct: je huid wordt rood. Krijg je een flinke dosis uv-A, dan voel je dat niet. De huid raakt niet verbrand en kleurt ook niet rood, maar ondertussen kan wel schade ontstaan. Die ‘schade’ kan leiden tot pigmentvlekken, rimpels, droogheid, verbranding, een leerachtige textuur en zelfs huidkanker.”
Hoe komt het eigenlijk dat veel zonnebrandcrèmes zo ‘dicht’ voelen, zoals Martijn aangeeft?
Ultee: “Ik kan me wel iets voorstellen bij het gevoel dat Martijn beschrijft. Zonnefilters (en die zitten nu eenmaal in je product om je te beschermen) kunnen een beetje plakkerig en zwaar zijn. Vroeger was dat nog veel erger.”
Fluide
“Inmiddels is er gelukkig wel veel meer keuze en weet ik zeker dat er ook een product voor Martijn tussen zit. Mijn tip is om er dus een paar te proberen en te kijken welke fijn aanvoelt.”
“Het scheelt daarbij al om een product te kiezen met een SPF 30 in plaats van een SPF 50. In zijn geval is het ook handig om een niet-water resistant product te nemen, want die zijn minder plakkerig en zwaar.”
“Verder kan hij letten op de term ‘fluide’ op de verpakking: ook deze producten zijn wat vloeibaarder dan andere, wat dikkere zonnebrandproducten.”
Waarom beginnen zonnefilters tegenwoordig eigenlijk pas bij 20 of zelfs 30, terwijl je vroeger ook makkelijk factor 0, 2, 4, 6, of 8 kon krijgen?
Ultee: “Ja, jeetje, vroeger zag je zelfs mensen met folies en olietjes zonder factor op het heetst van de dag liggen bakken om maar zo snel mogelijk bruin te worden…”
Factor 15
Ultee: “Vroeger waren we simpelweg minder goed op de hoogte van de risico’s van zonblootstelling. Nu weten we beter. Het advies is nu om je huid het gehele jaar door te beschermen met minimaal factor 15, en bij hogere zonkracht met SPF 30 of meer.”