LINDA. | 4 oktober 2021
Lekker bijkleuren in de nazomer, maar waak voor onomkeerbare zonneschade aan je huid
By LINDA.

Linda | Bijkleuren in de nazomer

Gepubliceerd: LINDA.
Datum: 4 oktober 2021
Door: Misha Margarittha

Hoe voorkom je schade aan je huid door uv-straling? En wat kun je doen als je tóch zonneschade opgelopen hebt? Dr. Jetske Ultee geeft tips in de online LINDA.

 

Lekker bijkleuren in de nazomer, maar waak voor onomkeerbare zonneschade aan je huid

De zomer is nu officieel voorbij. Maar als je nog op vakantie gaat is het goed om te weten dat je beter niet de hele dag met je snuit richting de zon kunt zitten. Want hiermee vergroot je de kans op zonneschade.

Benieuwd hoe je dit voorkomt? Dr. Jetske Ultee geeft advies.

Zonneschade

Het woord zegt het al, zonneschade is schade die de huid oploopt door blootstelling aan de (felle) zon. Of beter gezegd uv A- en uv B-straling. Vergeet alleen niet dat uv-straling ook deels door een wolkendek heen komt.

Het is niet moeilijk om zonneschade te herkennen, want de huid geeft een bijna directe reactie op de blootstelling aan deze gloeiende bol. De meesten van ons kennen de knalrode en pijnlijke huid wanneer je te lang hebt liggen bakken: je bent verbrand. Volgens Ronald Houwing van het Deventer ziekenhuis kan ‘jarenlange blootstelling aan felle zon de elasticiteit van de huid verminderen’. Dit hebben we uiteraard liever niet.

SPF

Wat we inmiddels weten is dat niet alle zonnebrandcrèmes zonneschade in het gezicht (of op de huid) voorkomen. Let daarom goed op als je voor de schappen van de drogist staat, dat het flesje crème tegen zowel uv A- als uv B-straling beschermt. En wist je dat SPF op het flesje slechts aangeeft hoe het zit met de bescherming tegen uv B-straling? Wil je je ook wapenen tegen de andere straling, check dan goed de verpakking. Het staat er namelijk vaak expliciet op vermeld.

Huidveroudering

Zonneschade in het gezicht brengt niet alleen vervelende (tijdelijke) symptomen met zich mee, ook op de lange termijn kun je hier problemen van ondervinden. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan zorgen voor rimpels, pigmentvlekken, lederachtige of slappe huid. Dit zijn allemaal tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Daarnaast kan het ook couperose, rosacea, melasma en huidkanker veroorzaken. De juiste bescherming van je huid kan dus van levensbelang zijn.

Tips

Het herstellen, verbeteren of behandelen van zonneschade-vlekjes kan wel – maar kan wel lastig zijn. Daarnaast komen ze vaak weer terug. Het beste is dus om het te voorkomen met deze tips van dr. Jetske.

TIP 1: Zorg dat je de juiste zonnebrandcrème (het liefst met antioxidanten*) aanschaft die zowel tegen uv A-, uv B- en infraroodstraling beschermt. Vergeet hierbij niet regelmatig een nieuw laagje op te smeren en vermijd de zon wanneer die het felst is. In de zomer kun je het best SPF 30 smeren en in de winter heb je aan factor 15 voldoende.

TIP 2: Smeer naast zonnebrandcrème ook een antioxidant op. Denk hierbij aan niacinamide, groenethee-extract, vitamine E of C. Deze werken als een extra vangnet tegen de zon, want uv-filters houden niet alle straling volledig tegen.

TIP 3: Te lang in de zon zitten is voor niemand goed, dus wissel je tijd in de zon en schaduw regelmatig met elkaar af.

Zonneschade opgelopen? Dit kun je doen

We hebben ook wat tips voor het verminderen van opgelopen zonneschade.

TIP 1: Heb je last hebt van pigmentvlekken in het gezicht als gevolg van zonneschade? Daar is een hoop tegen te doen. Ga op zoek naar skincare met zoethoutwortelextract, vitamine A, azelaïnezuur, glycolzuur, niacinamide en kojiczuur. Dit kan pigmentvlekjes iets oplichten. Als je meer wilt doen, zou een hogere concentratie chemische peeling kunnen helpen, of OPL (Optimised Pulsed Light). Beide behandelingen voeren de meeste huidtherapeuten uit.

TIP 2: Zoals we al zeiden kan zonneschade ook leiden tot huidveroudering oftewel rimpels. Met crèmes kun je bestaande, diepe rimpels helaas niet weg smeren. Maar met bepaalde ingrediënten in je huidverzorging kun je fijne rimpeltjes wel verminderen. Vooral vitamine A werkt anti-aging. Van vitamine C (vooral in combinatie met vitamine E) weten we dat die het ontstaan van huidveroudering kan vertragen. Bij fijne lijntjes kan een chemische peeling of laserbehandeling bij de huidtherapeut helpen.