Nouveau | Mei 2019
Ladies on a mission
By Nouveau


Gepubliceerd: Nouveau
Datum: mei 2019
Door: Babs Assink

 

 

Nouveau portretteert deze maand drie vrouwen met een missie. Dr. Jetske over haar drive om mensen bewust te maken van de gevaren van de zon.
En over een wel heel bijzondere ontmoeting die ze in Kenia had …

 

 

Ladies on a mission

 

‘Er is een goedkoper alternatief voor dure crèmes en botox: zonnebrandcrème’

Jetske Ultee (46), onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

 

‘Mensen bewustmaken van zon-gevaren, dat is mijn missie. Ik ben zes jaar geleden begonnen met de grote zoncampagne Smeer je in! omdat ik me enorm druk kan maken over het feit dat veel mensen niet genoeg beseffen hoe belangrijk het is om op een verstandige manier te genieten van de zon. Natuurlijk ga ik niet roepen: “Blijf helemaal weg uit de zon”, want het is ook een belangrijke bron van vitamine D. Maar ik vind het wel mijn taak als arts in de cosmetische dermatologie om mensen bewust te maken van de schade die zonnen toebrengt. Vergis je niet, het aantal gevallen van huidkanker is in Nederland de laatste jaren dramatisch snel gestegen. In Nederland krijgen elk jaar ruim zestigduizend mensen huidkanker en we zien de problemen helaas op steeds vroegere leeftijd.

 

Bij veel mensen ontstaat huidschade in de kinderjaren. En daarom vind ik het zo belangrijk dat ouders hun kinderen van kleins af dagelijks insmeren. Insmeren met zonnebrandcrème zou net zo vanzelfsprekend moeten worden als tandenpoetsen of je autogordel omdoen. Ik zou willen dat er op elke school flessen zonnebrandcrème staan, dat kinderen zichzelf kunnen insmeren. Dat is in Australië heel normaal. Op de scholen die ik daar heb bezocht. moesten kinderen hoeden en petjes op en lange mouwen dragen als ze de zon in gingen. Mijn vier kinderen heb ik van jongsaf geleerd zichzelf in te smeren. Er staat bij ons thuis vanaf de lente tot oktober op een vaste plek een fles zonnebrandcrème.’

 

 

‘Je insmeren zou net zo gewoon moeten zijn als tandenpoetsen’

 

 

Ik verbaas me eigenlijk nog steeds over het feit dat mensen bakken met geld uitgeven aan dure crèmes en injectables of operatieve ingrepen ondergaan, en dan wel voluit op het strand gaan zitten op de heetste uren van de dag. Terwijl negentig procent van de huidveroudering door de zon komt.

 

Sowieso is het belangrijk om bewust met je huid om te gaan. Daar blijf je mooi bij. Ik ben een groot voorstander van natuurlijke ingrediënten in cosmetica en wil me daar de komende jaren nog verder in verdiepen. Ik was onlangs in Kenia, waar ik een gesprek had met een plantkundige die een boek schrijft over de enorme kennis van medicijnmannen. Hij vertelde dat olifanten, als ze gewond zijn, tegen een bepaalde boom aan schuren. Dat werkt ontstekingsremmend en kalmerend. Dat is toch fascinerend? Kunnen we dat ook gebruiken in de cosmetica? Dat wil ik gaan uitzoeken. Ik ben en blijf een arts met een missie. Alles voor een mooie en gezonde huid!’