RTL | 22 november 2022
Kaley: 'Ik heb heel veel last van ingegroeide haartjes'
By RTL

RTL | Ingegroeide haartjes
 

Gepubliceerd: RTL
Datum: 22 november 2022
Door: Eveline Domevscek

Wat een ellende, ingegroeide haren na scheren of epileren. Valt daar nog iets aan te doen? Zeker! Dr. Jetske Ultee geeft op de website van RTL vele adviezen om ingegroeide haartjes te voorkomen en ze op zachte wijze te verwijderen.

 

Kaley: ‘Ik heb heel veel last van ingegroeide haartjes’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Kaley (25) heeft veel donkere haargroei dus epileert ze liever dan dat ze scheert. Maar nu heeft ze weer veel last van ingegroeide haartjes. Hoe komt ze hier vanaf?

 

Kaley (25) weet inmiddels: scheren van haar benen heeft nauwelijks zin. Na een dag voelt ze alweer stoppels en zou ze weer aan de slag moeten met haar scheermes. En dus epileert ze al jaren haar benen tot haar eigen grote tevredenheid. Maar de laatste tijd heeft ze veel last van ingegroeide haartjes op haar benen.
 
“Als ik deze probeer los te krijgen met een pincet, gaat mijn been vaak op die plek bloeden. Dan heb ik dus geen haartjes meer maar heel veel plekjes bloed op mijn benen. Hoe kan ik dit verhelpen en voorkomen? Omdat ik veel zit te googelen op dit probleem, komen er nu online vaak reclames voorbij van zogenoemde kristallen haarverwijderaars. Zou dat een oplossing kunnen zijn?”

 
“Om met het laatste te beginnen: ik denk niet dat een ‘kristallen haarverwijderaar’ de oplossing gaat zijn voor jou”, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. “Dat is eigenlijk vergelijkbaar met scheren: je haalt de haren weg tot op de huid. Door te epileren verwijder je de haar en het haarzakje, waardoor de haren langer wegblijven. Ik denk dat je gewoon kunt blijven epileren als je wat kleine aanpassingen doet in je huidverzorging.”

Dagelijks exfoliëren

Als talg, vuil en dode huidschilfers zich opstapelen rondom de haarfollikel (oftewel het haarzakje waar de haar uitkomt), kunnen haren ‘verstopt’ raken. En dat betekent: ingegroeide haren. Door je huid goed schoon te houden kun je dit al deels voorkomen, legt Ultee uit.
 
“Hét geheim om minder of zelfs geen last meer te hebben van ingegroeide haren is: exfoliëren. Voor je benen kun je daarvoor bijvoorbeeld een scrubhandschoen met wat olie gebruiken. Maar het allerbeste is een product met een (fruit)zuur (denk aan melkzuur of glycolzuur). Daarmee verwijder je ook dode huidcellen, maar een zuur doet dit veel voorzichtiger dan een scrubhandschoen of scrubkorreltjes.”
 
Je gaat als volgt te werk: reinig eerst je huid en breng daarna het zuur aan, en laat dat gewoon zitten. Ultee: “Zo kunnen de haren in het vervolg niet meer vast komen te zitten in de huidlaag met dode huidcellen, maar komen ze gewoon zonder problemen door het huidoppervlak. Probeer dagelijks te exfoliëren – zeker als je erg vaak last hebt van ingegroeide haartjes.”

Smeren, smeren, smeren

Verder is het volgens de onderzoeksarts ‘ontzettend belangrijk’ om je huid te blijven hydrateren met een parfumvrije crème. “Epileren is namelijk best wel een aanslag op je huid. Door goed te smeren kun je irritaties voor zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ingegroeide haren vaker voorkomen bij een droge huid. Vergeet, kortom, je crème niet. Voor, na en tussen het epileren. Altijd dus.”
 
Ingegroeide haren helemaal voorkomen zal misschien niet altijd lukken, geeft Ultee toe. Heb je toch weer zo’n vervelend ingegroeid haartje, dan raadt ze aan om de eerste dagen het plekje eerst eens te behandelen met een product met fruitzuur (zoals hierboven beschreven). “Het zuur komt dieper in de huid dan een scrubhandschoen en beschadigt de huid niet. Op die manier komt de haar waarschijnlijk weer vanzelf aan de oppervlakte en hoef je niet in de weer met een pincet.”