Zin | 10 november 2019
Je huid heeft in de winter extra aandacht nodig
By Zin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Zin
Datum: 10 november 2019
Door: Barbara Ruijgrok

Waarom heeft je huid in de winter meer moeite om gehydrateerd te blijven? En moet je nu een andere crème smeren dan in de zomer? Dr. Jetske Ultee vertelt erover op de website van het blad Zin ->

Je huid heeft in de winter extra aandacht nodig.

Merk jij ook dat je huid in de winter droger aanvoelt dan in de zomer? Dat klopt! Dus de juiste verzorging is essentieel. Wij spraken Dr. Jetske Ultee hierover. Zij is arts-onderzoeker op het gebied van de cosmetische dermatologie en houdt een skincare-blog bij. Als er iemand verstand heeft van de huid, is zij het dus wel.

Extra zorg
En Jetske vindt dat de huid inderdaad nu extra zorg behoeft. “In de winter is de luchtvochtigheid lager. Zelfs een korte blootstelling aan een omgeving met een, dankzij de centrale verwarming, lage luchtvochtigheid zorgt al voor een verandering in de conditie van de huid: de vochthoeveelheid in de huid wordt minder en er ontstaan fijne rimpels en droogtelijntjes. Het vocht wordt als het ware uit de huid getrokken,” zegt ze. “Daarom is het ’s winters een stuk moeilijker om je huid goed gehydrateerd te houden.

Voorkom droogheid
En hoe droger de huid, hoe meer de barrièrefunctie wordt verstoord. Irritaties, schilfers en soms zelf puistjes kunnen hiervan het gevolg van zijn.” En dus zouden zeker ons soort vrouwen, bij wie de huid sowieso wat droger is, in de winter een wat vettere crème moeten gebruiken dan in de zomer. Zelfs een paardenmiddel hoeft niet geschuwd te worden: “Een nachtje vaseline kan echt wonderen doen.”

Royaal smeren

Goed en vet smeren is het devies. Neem bij het op zoek gaan naar een geschikte crème vooral ook de leesbril mee om de ingrediëntenlijst van de producten te kunnen bestuderen. “Goede huidverzorgingsproducten mogen geen irriterende stoffen bevatten zoals parfum, geurstoffen of een hoge concentratie gedenatureerde alcohol. Van geurstoffen is bekend dat ze huidveroudering zelfs kunnen versnellen,” aldus Ultee.
Fotograaf: Roboriginal

De beste ingrediënten
“Onmisbare ingrediënten in producten daarentegen zijn niacinamide, vitamine C en vitamine E. Die houden de barrièrefunctie van de huid sterk, verminderen roodheid en oppervlakkige pigmentatie en werken vochtregulerend.” Daarnaast is het ’s winters ook een goed idee om geregeld een exfoliant (een mild zuur) te gebruiken. Met het ouder worden, wordt bij vrouwen de laag dode huidcellen (het ‘stratum corneum’) dikker, wat een vale teint kan opleveren. Dat wil je niet, zeker niet in deze tijd van het jaar als je toch al bleker bent. “Een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een milde manier worden verwijderd en maakt de huid gladder en frisser,” zegt Jetske Ultee.

Frisse huid
Op zoek naar een goede exfoliant? Volgens Jetske Ultee werkt salicylzuur bij een vette huid, een gevoelige huid en de huid met onzuiverheden. Voor de droge huid en door de zon beschadigde huid raadt zij een product met glycolzuur aan.

Zonlicht
Ook in de winter moet je de huid (gezicht, handen, nek) tegen de zon beschermen. “Onderzoek laat zien dat de gevallen van huidkanker zullen toenemen. In de meeste gevallen is de zon de oorzaak. Bescherming is dus altijd belangrijk: ook als het bewolkt is, ook ’s winters,” aldus Ultee.

Rimpels
Hebben mannen ’s winters ook een speciale huidverzorging nodig? Jetske Ultee: “Mannen hebben een wat vettere en dikkere huid, waardoor ze minder last hebben van rimpels en huidverslapping. Maar ze lopen wel drie keer meer risico op het krijgen van huidkanker dan vrouwen. Mannen zouden dus nóg beter op de bescherming van hun huid moeten letten!