Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Libelle | April 2020
Ja, ook slanke vrouwen hebben het... Cellulite: wat je wilt weten én wat je moet vergeten...
By Libelle

Gepubliceerd: Libelle
Datum: April 2020
Door: Sanne De Lee

Bijna alle vrouwen hebben het: cellulite. Maar hoe kom je er vanaf? Kan smeren, scrubben of sporten helpen? Dr. Jetske Ultee geeft advies in Libelle.

 

Ja, ook slanke vrouwen hebben het… Cellulite: wat je wilt weten én wat je moet vergeten…

 

Mooi weer, dus eindelijk kunnen de benen weer bloot. Alleen is dat maar half zo leuk als die putjes in je benen zichtbaar zijn. Maar hoe ontstaat cellulite? Kun je er iets aan doen? En wat dan?

 

Wat is cellulite precies?

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “De putjes en bobbels die je ziet, zijn eigenlijk klompjes vet die van binnenuit tegen de huid aandrukken.”

Waar komt cellulite het vaakst voor?

Dr. Ultee: “Cellulite manifesteert zich vooral rond de billen, heupen, dijen en bovenbenen: de plekken waar zich het meeste vetweefsel bevindt.”

Hoe ontstaat het?

Dr. Ultee: “Cellulite of sinaasappelhuid is eerder een normaal verschijnsel dan een aandoening. Hoewel er verschillende theorieën over bestaan, is het wellicht het gevolg van een combinatie van factoren: een verstoorde vetstofwisseling, een toename van lokaal vet onder de huid, een dunnere lederhuid – dat is de diepere huidlaag – en slapper en onregelmatiger bindweefsel in die lederhuid. Cellulite is dan lokaal onderhuids vet dat door het slappere bindweefsellaagje van de lederhuid wordt geduwd. Dat bindweefsellaagje is opgebouwd uit bindweefselschotten, en die liggen in een soort raster. Je kunt cellulite daarom een beetje vergelijken met zo’n sinaasappelnetje waar je iets zachts doorheen duwt.”

Feit én fabel. Je kunt het voorkomen

Dat is gedeeltelijk waar: tegen genen en hormonen kun je uiteraard niet opboksen. Cellulite is dus voor een stuk een kwestie van voorbestemdheid. Maar je kunt de schade wél beperken door je levensstijl gezond te houden, gezond te eten en voldoende te bewegen.

Cellulite is een normaal verschijnsel, geen aandoening

 

De oorzaken

Je huidskleur
Dr. Ultee: “De diepere lagen van een donkere huid bevatten meer bindweefsel. Daardoor komt cellulite bij een donkere huid in het algemeen minder vaak voor.”

Genetische aanleg
“Er speelt ook een genetische factor mee: als je moeder veel last had van cellulite, is de kans groter dat ook jij dit krijgt.”

Of je man of vrouw bent
“Liefst tachtig tot negentig procent van de vrouwen heeft in mindere of meerdere mate last van cellulite. Bij mannen komt het veel minder vaak voor. Dat valt deels te verklaren door het feit dat mannen in het algemeen een lager vetpercentage hebben, en door de verschillende structuur van het onderhuidse bindweefsel bij mannen en vrouwen. Maar er spelen meer factoren een rol. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld, en dan vooral de oestrogeenschommelingen. We weten dat cellulite erger wordt na een zwangerschap of de menopauze.”

Je levensstijl
“Het wordt steeds duidelijker dat een bepaalde levensstijl de ontwikkeling en ernst van cellulite versnelt. Vooral te veel vet en zout eten, een zittende levensstijl, weinig bewegen, te veel alcohol drinken en roken spelen een rol. Ze hebben invloed op de gezondheid van de bloedvaten en op de vetopslag, en zo ook op de vorming van cellulite.”

Dit helpt wél

SPORTEN
Dr. Ultee: “Door te bewegen krijg je stevigere spieren en verlaagt ook het vetgehalte in je lichaam. Je krijgt met andere woorden een dunnere vetlaag over je hele lichaam. In combinatie met getrainde spieren zorgt dat ervoor dat je – letterlijk – strakker in je vel zit, waardoor cellulite minder zichtbaar is. Beweging, eventueel in combinatie met afvallen, is dus altijd goed. Het gaat dan zowel om cardiotraining – waarmee je de vetverbranding stimuleert – als krachttraining – waarmee je de spieren traint.”

GEZOND ETEN
“Alcohol, vet en zout werken cellulite in de hand. Door ze zoveel mogelijk te bannen, blijf je dat voor. Daarnaast is genoeg water drinken, niet roken en niet te veel suiker eten ook belangrijk. Hou je consequent die gezonde levensstijl aan, in combinatie met sport en beweging, dan ga je de (verdere) vorming van cellulite tegen én zal bestaande cellulite ook minder zichtbaar worden.”

(EEN BEETJE) COSMETICA
“Het is de eeuwige hamvraag: helpen crèmes nu in de strijd tegen cellulite? Er= bestaan wel degelijk ingrediënten die vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken, zoals cafeïne of vitamine A-zuur. Maar dat is de theorie: de resultaten zijn vooral merkbaar onder de microscoop of in een reageerbuisje. In de praktijk ligt dat helemaal anders. Het probleem zit bij cellulite immers zo diep in de huid dat werkzame ingrediënten uit crèmes er heel moeilijk bij komen. Bovendien liggen de concentraties in die crèmes vaak veel lager dan de concentraties die gebruikt worden bij wetenschappelijk onderzoek. Er zijn dus wel wat problemen met anticellulitecrèmes. Al wil dat niet zeggen dat cosmetica totaal nutteloos zijn: er zijn studies waaruit blijkt dat huidcrèmes wel degelijk verbetering kunnen geven. Maar dat effect is even groot bij ‘gewone’ crèmes als bij specifieke anticellulitecrèmes met werkzame ingrediënten.”

 

Fabel. Dikkere mensen hebben er meer last van

Cellulite heeft geen enkele link met gewicht: het komt voor bij alle maten en vormen. Óók bij de meest getrainde en slanke mensen. Je kans op cellulite hangt dus niet samen met je gewicht. Het is immers geen kwestie van vetpercentage, maar een samenspel van structurele factoren in de huid.

Met een gezonde levensstijl kun je de (verdere) vorming van cellulite tegengaan

 

Wat kan cosmetica betekenen in de strijd tegen de sinaasappelhuid?

Smeren
Bepaalde anti-cellulitecrèmes en -patches spannen de huid aan en werken vochtafdrijvend, wat een tijdelijk gladmakend effect heeft. Maar stop je met die crèmes te gebruiken, dan verdwijnt het resultaat ook. Het is dus geen permanente oplossing.

Of bij de schoonheidsspecialiste
Er bestaan heel wat anticellulitebehandelingen: van microneedling over diepe kneedmassages tot ‘shock wave’-therapie met een speciaal toestel. Die kunnen zeker helpen, maar ook hier is het resultaat tijdelijk.

Is cellulite ongezond of gaat het louter om het zicht?

Dr. Ultee: “Lange tijd werd gedacht dat cellulite een esthetisch probleem was. Ondertussen weten we dat er ook gezondheidsnadelen aan verbonden kunnen zijn. Cellulite gaat namelijk gepaard met een verstoorde vetstofwisseling en dat heeft effect op de hele stofwisseling in je lichaam. Vetcellen hebben immers verschillende belangrijke taken: ze staan mee in voor isolatie en voor de opslag en het vrijmaken van energie in het lichaam én ze spelen een rol bij de hormoonhuishouding. Is de werking van die vetcellen verstoord, dan kan dat dus ook andere mechanismen in het lichaam beïnvloeden.”

Dit helpt niet

SCRUBBEN
Dr. Ultee: “Scrubben helpt niet om de huid met cellulite weer glad te maken. Het is een manier om de bovenste dode huidlaag te verwijderen – wat ervoor zorgt dat je huid er weer egaler en frisser uitziet. Maar bobbels en putjes krijg je er helaas niet mee weg: cellulite zit veel dieper en heeft niets te maken met dode huidcellen.”

LIPOSUCTIE
“Integendeel: het wegzuigen van vet op de buik, benen of heupen haalt de vetverdeling over je lichaam uit balans en kan cellulite op die manier zelfs nog erger maken. Enkel in combinatie met andere professionele behandelingen kan liposuctie helpen. Laat je hierbij goed begeleiden.”

WISSELBADEN, MASSAGES, INFRAROODSAUNA’S …
“Al deze methodes zijn gericht op een betere doorbloeding, maar er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat dit blijvend zou bijdragen aan onderhuidse lokale vetverbranding en sterker bindweefsel. Mogelijke effecten zijn eerder tijdelijk of psychologisch. Zo weten we uit studies dat vrouwen na een rondje infraroodsauna positiever staan ten opzichte van hun cellulite.”

 

In 1‑2‑3: de verschillende fases van cellulite

1 De huid is glad en zacht als je ligt of staat. Als je je spieren aanspant of je huid samenknijpt, zijn bobbels en putjes te zien.

2 De huid is glad in rust, maar er is cellulite zichtbaar als je rechtstaat.

3 Er zijn duidelijk zicht- en voelbare bobbels en putjes. Cellulite kan in dit stadium ook gepaard gaan met pijn.

Liefst 80 tot 90% van de vrouwen heeft last van cellulite

 

Feit. Cellulite is niet hetzelfde als cellulitis

Hoewel cellulite en cellulitis in de volksmond door elkaar gebruikt worden, gaat het om twee totaal verschillende dingen. Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie die gepaard gaat met een extreem rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Ze wordt meestal veroorzaakt door de bacterie streptokokken of stafylokokken en moet behandeld worden met antibiotica.

Hoe weet je wat je hebt?
Cellulite zijn de welbekende putjes en bobbels in je huid, terwijl cellulitis eruitziet als een ontsteking, met warmte van de huid, zwelling en roodheid.