LINDA.koopzondag
Korting
20% korting op de make-up
15% op de huidverzorging
Bestel nu
LINDA.koopzondag
Korting
20% korting op de make-up
15% op de huidverzorging
Bestel nu
LINDA.koopzondag
Korting
20% korting op de make-up
15% op de huidverzorging
Bestel nu
RTL | 20 februari 2023
Ines: 'Verdwijnen mijn rimpels als ik adenosine gebruik?'
By RTL

RTL Nieuws | Rimpels adenosine

Gepubliceerd: RTL
Datum: 20 februari 2023
Door: Eveline Domevscek

De hype tegen rimpels? Adenosine. Is dit skincare-ingrediënt echt het nieuwe wondermiddel tegen huidveroudering? Dit zegt Jetske erover tegen RTL.

 

Ines: ‘Verdwijnen mijn rimpels als ik adenosine gebruik?’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Ines ziet met lede ogen aan hoe haar huid steeds meer veroudert. Werkt ‘adenosine’ echt tegen rimpels of hoeft ze dit niet eens te proberen?

 

Ze weet heus dat er grotere problemen zijn in de wereld, toch zou Ines (41) graag willen weten hoe ze de fijne lijntjes in haar gezicht kan verminderen. “Heel eerlijk: ze zijn een doorn in mijn oog, die rimpeltjes. Het hoort er nu eenmaal bij dat je huid veroudert, maar ik zie ineens wel heel veel fijne lijntjes verschijnen. Afgelopen jaar kom ik steeds vaker de term ‘adenosine’ tegen, wat een soort wondermiddel zou zijn tegen de ouder wordende huid. Maar is dat wel zo? Of is hier weer sprake van goede marketing? En verschilt het van retinol, dat ook een wondermiddel zou zijn?”
 
“In het westen is adenosine nog niet zo bekend, maar in Koreaanse skincare vind je dit ingrediënt al in vele producten terug, zoals in toners, moisturizers en serums. Daarin wordt adenosine vaak gebruikt als huidverjongend ingrediënt”, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee.
 
Volgens Ultee is er ‘wel wat bewijs’ dat adenosine de collageenproductie in de huid stimuleert. “Juist het eiwit collageen in de huid zorgt voor stevigheid. Hierdoor vul je rimpels en fijne lijntjes als het ware van binnenuit op.”
 
Waar volgens Ultee wel veel onderzoek naar is gedaan is naar de huidverjongende werking van vitamine A. “Vitamine A wordt ook wel de heilige graal onder anti-aging ingrediënten genoemd. Retinoïden (vormen van vitamine A, zoals retinol) stimuleren ook de collageenproductie, waardoor je huid steviger wordt en rimpels minder zichtbaar worden.”
 
Naar adenosine is veel minder onderzoek verricht dan naar vitamine A, weet de onderzoeksarts. Maar de onderzoeksresultaten die er zijn, zijn wel veelbelovend. “Ook scoort adenosine punten qua mildheid: dit ingrediënt kalmeert de huid, terwijl vitamine A – zeker in de vorm van retinol – de huid juist flink kan irriteren.”

Gokje wagen

Of Ines er goed aan doet om producten met adenosine te kopen? Ultee: “Dat hangt er een beetje van af. Als je graag ingrediënten gebruikt waarvan je zeker weet dat ze anti-aging werken, dan is vitamine A jouw stof. Maar je zou ook een gokje kunnen wagen en adenosine kunnen gebruiken. Daarover wordt inmiddels gefluisterd dat die de plek van vitamine A uiteindelijk gaat innemen. Maar zeker weten doen we dat dus nog niet.”