NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
Kleur en stijl | Herfst 2019
De huid is de spiegel
By Kleur en stijl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Kleur & stijl
Datum: herfst 2019
Door: Pauline Dekker

 

 

Ouder worden, grijze haren, vlekjes en rimpels …wat doe je er toch tegen? Wat smeer je, wat eet je, wat drink je, wat slik je …? De bladen blijven erover schrijven. Dr. Jetske Ultee dit keer uitgebreid aan het woord in het blad Kleur & Stijl. Lees het hier:

 

De huid is de spiegel

 

De huid vormt een barrière tegen externe schadelijke invloeden en is daarmee een belangrijk orgaan van het menselijk lichaam. De gezichtshuid is extra kwetsbaar, omdat deze dagelijks wordt blootgesteld aan allerlei omstandigheden. Factoren als zonblootstelling en luchtvervuiling zijn bijvoorbeeld van grote invloed op de kwaliteit van de huid, net als roken, drinken, stress en voeding.

 

De huid veroudert niet alleen door externe factoren. Ook aan de ‘binnenkant’ gebeurt van alles waardoor de huid langzaam veroudert. Dat natuurlijke verouderingsproces start eigenlijk al vanaf eind twintig, begin dertig. Per jaar verliest de huid dan ongeveer één procent collageen. Ook neemt de elasticiteit van de huid nu af met ongeveer een half procent. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Daarnaast neemt uiteindelijk ook de vet- en botmassa in het gezicht af. Het gevolg: rimpelvorming en het gezicht gaat wat invallen. Het verloop van dit proces is trouwens bij iedereen anders en ligt voor een groot deel vast in de genen. Aan rimpels, veroorzaakt door invloeden van buitenaf, is gelukkig wél wat te doen. Bijvoorbeeld met goede huidverzorging en gezonde leefgewoonten. Voor de vragen over de huid, klopten wij aan bij dr. Jetske Ultee. Zij is onderzoekarts cosmetische dermatologie en schreef een boek over de huid, Op haar blog houdt zij onder andere de beloften van cosmeticaproducten kritisch tegen het licht.

 

Als je jong grijs wordt betekent dat ook de huid sneller verouderd?

Grijs worden is een soortgelijk proces als het huidverouderingsproces; een proces dat van binnenuit én van buitenaf wordt beïnvloed. Grijs worden en huidveroudering hoeven niet parallel te lopen.

Is de overgang van invloed op veroudering van de huid?

De overgang is van invloed op het proces van huidveroudering. De hoeveelheid oestrogeen in het vrouwelijke lichaam daalt, waardoor de mannelijke geslachtshormonen de overhand krijgen. Door de afname van de hoeveelheid oestrogeen daalt de hoeveelheid collageen in de huid. Daarnaast neemt de dikte van de huid af en kan de huid minder goed vocht vasthouden. De barrièrefunctie wordt daardoor slechter en ook de talgproductie neemt af. Het gevolg: de huid wordt droger en wordt sneller geïrriteerd. Ook kunnen zich puistjes vormen op de huid.

Heeft een donkere huid minder last van huidveroudering?

Een donkere huid is minder gevoelig voor het vroegtijdig ontstaan van rimpels en verslapping. Het pigment van een natuurlijk gekleurde huid zorgt ervoor dat deze huid beter beschermd is tegen uv-schade. Een donkere huid heeft een SPF (Sun Protection Factor) van ongeveer 13.4 in vergelijking met een SPF 3.4 voor een lichte huid. Niet alleen de hoeveelheid pigment verschilt, ook de structuur van de gekleurde huid is anders dan die van de blanke huid. Een donkere huid heeft bijvoorbeeld grotere poriën en door meer talgafscheiding is de huid doorgaans ook vetter. De bovenste huidlaag (stratum corneum) van de gekleurde huid bestaat uit meer lagen dode huidcellen (corneocyten). Bovendien is de binding tussen de huidcellen groter. De huid is hierdoor meer bestand tegen wrijving. Een donkere huid bevat meer en grotere fibroblasten. Dit zijn cellen die onder meer verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen. Een donkere huid is meer gevoelig voor pigmentverstoringen.

Hebben mannen minder last van verouderingsverschijnselen?

De mannenhuid is anders opgebouwd dan de huid van vrouwen. Mannen hebben meer talgklieren en een talgproductie die vrij hoog en stabiel blijft bij het ouder worden. Hierdoor is de huid van mannen over het algemeen vetter dan die van vrouwen. Vrouwen hebben minder collageen, elastine en haarfollikels die de huid ondersteunen. Dat maakt dat de vrouwenhuid zo’n twintig tot dertig procent dunner is. Vrouwen kunnen om deze redenen, over het algemeen, eerder te maken krijgen met rimpels. Daarentegen houden vrouwen er meestal een beter huidverzorgingsregime op na en beschermen ze zich vaak ook beter tegen de zon. Waardoor ze misschien juist weer minder snel last zullen krijgen van veroudering van de huid.

Hoe kun je een ouder wordende huid het beste verzorgen?

Ik ben er voorstander van dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met lief zijn voor je huid. Zowel met goede verzorging als met een goede leefstijl kun je een heel eind komen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende hoge concentraties vitamine C en E in je huidverzorging. Van deze ingrediënten is aangetoond dat ze fijne lijntjes zichtbaar kunnen verminderen.

Wat kun je (zelf) nog meer doen?
Iedere dag een SPF is de beste manier om (meer) rimpels en pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dagelijks gebruik bestaande tekenen van veroudering kan verminderen.
Zorg voor voldoende antioxidanten, zowel in de huidverzorging als in de voeding. Vitamine C beschermt de huid niet alleen, maar helpt bijvoorbeeld ook bij de aanmaak van collageen. Een nog krachtiger antioxidant is astaxanthine. Deze vind je in voeding als zalm, forel of garnalen.
Omega 3-vetzuren zijn juist voor de oudere, droger wordende huid geen overbodige luxe op het menu. Samen met cholesterol en ceramiden vormen deze vette stofjes het natuurlijke beschermende waslaagje van de huid, waardoor deze gehydrateerd en beschermd blijft.
De oudere huid maakt minder goed vitamine D aan, extra vitamine D is dan ook een aanrader.
Kies gerust voor een wat >vollere crème als de huid droog voelt. Of smeer een extra laagje van een rijker product over je crème zoals een beetje vaseline of plantaardige olie.
Van roken, alcohol en suikers wordt de huid niet mooier.
Regelmatig thuis exfoliëren om de huid een handje te helpen met het kwijtraken van de dode huidcellen is geen overbodige luxe vanaf je dertigste. Een exfoliant met glycolzuur verbetert ook de vochthuishouding. Kies voor salicylzuur bij een gevoelige of onrustige huid met puistjes. Gebruik liever geen scrubs in het gezicht.
Zorg voor voldoende slaap en beweging, en vergeet niet te ontspannen. Dat doet de huid pas écht goed.

 

Waar of niet waar:

Hyaluronzuur is goed voor de huid en vervaagt rimpeltjes?
Waar. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en vormt het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten waardoor deze soepel kunnen bewegen. Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, in onder meer het bindweefsel, en speelt daar een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht. Het schijnt dat de stof tot wel 1000 keer zijn gewicht in vocht kan vasthouden! Voor hyaluronzuur is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor hydratatie en volume van de huid. Fijne lijntjes worden minder zichtbaar, maar hyaluronzuur maakt rimpels niet minder.
Producten met collageen verstevigen de huid?
Twijfel. Crèmes die collageenvezels bevatten en beloven de huid te verstevigen, kun je beter links laten liggen. Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren. En cosmetica die met liposomen (vetbolletjes) werken om het ingrediënt de huid in te loodsen, zijn nog niet voldoende verfijnd. Er wordt in de cosmeticawereld soms gebruik gemaakt van stoffen of behandelingen die het beschermende laagje van de huid bewust een beetje beschadigen (zoals propylene glycol of dermarollers), zodat een ingrediënt als collageen alsnog zou kunnen binnenkomen. De vraag is echter of deze methoden daadwerkelijk kunnen zorgen dat het eiwit dan diep genoeg komt. Ook de werkzaamheid van producten met het eiwit in kleinere (nano)vorm valt te betwijfelen. Als dit collageen al op de plek van bestemming komt, is het alsnog de vraag of het ook wordt ‘ingebouwd’ in het bindweefsel.
Drinking beauty elixers voeden de huid van binnenuit
Twijfel. Het is niet ondenkbaar dat het innemen van vitamines en andere ingrediënten in pilvorm of als drankje iets voor de huid kan betekenen. Onderzoeken lijken dit te bevestigen, maar tegelijkertijd is ook nog te veel onduidelijk om een goed advies te kunnen geven. De prijs voor deze drankjes is relatief hoog, zeker als nog niet eens vaststaat dat het de huid echt mooier maakt. Misschien kun je hetzelfde bereiken door dagelijks iets meer groente en fruit te eten.
Serums zijn goed voor de huid
Soms wel. Serums of beautyampullen bevatten actieve werkstoffen en afhankelijk van welke werkstoffen en de concentratie ervan, kunnen deze producten een ondersteunende werking hebben. Een hoge prijs zegt niet altijd dat het product beter is dan een goedkoper product.
Gezichtsgymnastiek verstevigt de huid
Geen hard bewijs. Facial yoga, facial fitness of gezicht gymnastiek worden al jaren gepromoot. Heel gek is de gedachte hierachter niet. Als je met sporten het lichaam in vorm kunt krijgen, zou dat dan niet ook in het gezicht kunnen? Het onderliggende bewijs voor gymnastiek tegen rimpels en wallen, is echter nog niet zo stevig. De studies die tot nu toe zijn gedaan, waren klein van opzet en weinig overtuigend. Een onderzoek over hoe lachrimpels en lijntjes op jonge leeftijd kunnen voorspellen hoe diep rimpels op latere leeftijd zijn, roept de vraag op: krijg je niet juist rimpels van beweging en mimiek? Hoe dit proces nu precies ‘onderhuids’ verloopt, blijft complex. Deze vraag is daarom niet zo eenduidig te beantwoorden.
Maskers maken de huid strakker
Vooral leuk! Zeker voor een avondje met dochters of vriendinnen of voor een snel resultaat. Er zijn liftende maskers die voor een avondje uit een goed resultaat bereiken, maar er bestaan geen wondermaskers. Wil je de huid echt een oppepper geven, kies dan liever eens voor een peeling. Of breng s ’avonds na het reinigen een crème met extra veel antioxidanten aan, met daaroverheen een laagje vaseline.

Ben je nieuwsgierig naar voedingsstoffen die de huid mooier maken, kijk dan op: www.dr-jetskeultee.nl/voedingstoffen-huid-mooier-maken/ of lees nog veel meer van haar blogs over de huid en huidverzorging op: www.dr-jetskeultee.nl