Gepubliceerd: JAN
Datum: 26 april 2019
Door: Fleur Vroegindewey
Iedereen staat er weleens mee op: wallen en kringen onder de ogen. Waarom eigenlijk? En waarom kun je ze niet zomaar wegsmeren? Jan online vroeg het ook aan dr. Jetske Ultee. Lees het hier:
Hoe ontstaan eigenlijk die wallen onder je ogen?
Want dat ze er zitten, zien we zelf ook wel.
Sta je op en kijk je in de spiegel, worden je ogen dikwijls vergezeld door (flinke) wallen. Dus troost je jezelf met de gedachte dat het over een half uur vast minder is. Wat verfrissende crème erop, camouflage eroverheen en klaar is kees. Ze zitten er nog steeds… Maar hoe komen we eigenlijk aan die wallen? Wie zijn de boosdoeners?
Wat zijn wallen?
Allereerst, wat bedoelen we eigenlijk met wallen? Dermatoloog dr. Peter Velthuis, Medisch directeur van de Velthuis Kliniek, zegt tegen de Volkskrant dat dermatologen met wallen doelen op de zakjes onder de ogen.
‘Een wal is feitelijk een soort stootkussentje tussen de oogkas en de oogbol,’ vertelt hij. Je oogbol heeft volgens hem weke delen nodig om te kunnen draaien ten opzichte van de kas. En daarnaast ook bescherming te bieden aan je oog.
Daarbij hangt de grootte van de wal samen met de grootte van je oogkas. Heb je een kleinere oogkas? Dan kan je vetweefsel weinig kanten op, en zal de wal er dus dikker uit gaan zien, aldus Velthuis. Helaas kun je ook aanleg hebben voor wallen. Dat is genetisch bepaald door o.a. dus de vorm en grote van je oogkas.
Wat is de oorzaak?
Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee zijn aanleg en ouderdom de voornaamste oorzaken van het wallen vraagstuk. Zo blijft het vet onder je ogen bijvoorbeeld op hun plaats door het bindweefselschotje. Deze kan gaan verslappen door huidveroudering. En daardoor zakt het vet naar voren met wallen als resultaat.
Daarnaast leidt huidveroudering ook tot volumeverlies bij de jukbeenderen. En dat zorgt voor overbodig vet en huid wat zich weer resulteert in wallen. Tel daar nog eens zwaartekracht bij op en de uitkomst is duidelijk. Heb je een te kleine oogkas voor het vet, zul je op latere leeftijd eerder met wallen te maken krijgen.
Waarom wallen ’s ochtends groter zijn? De Amerikaanse ophtalmoloog Charles Slomin zegt in het NRC dat ‘knipperen met de oogleden is als lopen voor de benen’. Door te knipperen, maken je spieren een melkende beweging. Daardoor wordt overtollig vocht uit het onderhuidse weefsel beter afgevoerd. Tijdens de slaap knipperen we niet, waardoor het vocht zich ophoopt.
Er wordt ook gespeculeerd over UV-straling, stress, alcohol en roken als veroorzakende factoren. Maar, volgens dermatologisch onderzoeker Rashmi Sarkar, zijn deze vermoedens nog niet bevestigd door de wetenschap.