Santé | Januari 2020
Hoe mild is mild?
By Santé

Gepubliceerd: Santé
Datum: januari 2020
Door: Carlijn Biesemaat

Het staat vaak op huidverzorging. Mild. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En hoe mild is mild eigenlijk? Dr. Jetske Ultee vertelt erover in het januarinummer van magazine Santé. Lees het hier:

 

Hoe mild is mild?

Je ziet het staan op allerlei cosmeticaverpakkingen: ‘mild voor je huid’. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

We vallen maar meteen met de deur in huis: ‘mild’ is geen beschermde claim. Iedere fabrikant mag het dus op zijn producten zetten, ongeacht wat erin zit. Check daarom altijdde ingrediëntenlijst van een product, adviseertJetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Alleen dan weet je wat er in je cleanser, scrub of crème zit en of je écht een mild product op je gezicht smeert.” Ultee verstaat onder milde verzorging: producten waarin geen stoffen gebruikt zijn die de huid kunnen irriteren en/of beschadigen en die geen functie hebben. “Een goed voorbeeld zijn geurstoffen”, vertelt ze. “Die laten je crèmes lekker ruiken, maar doen verder niks positiefs. Sterker nog: ze kunnen huidschade en vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.” Ook de meeste soorten alcohol kun je beter vermijden: alcohol werkt uitdrogend en kan tot irritatie leiden. “Wat veel mensen niet weten, is dat ook sommige plantaardige stoffen schadelijk kunnen zijn: lavendel, ylang ylang en tea tree kunnen je huid flink irriteren. Mee oppassen dus.”

Gebruik je ogen en neus

Wél lief voor je huid zijn shea- en cacaoboter, havermoutextract, glycerine en jojoba- en amandelolie. Met deze plantaardige stoffen kan weinig misgaan. Ook vitamines als B3, C en E passen prima in een milde skinverzorging. Behalve de ingrediëntenlijst checken kun je ook gewoon je ogen en je neus gebruiken als je een nieuw product koopt. Ruikt iets heel sterk of ziet de crème er blauw of roze uit? Dan zitten er waarschijnlijk parfum en/of kleurstoffen in. Geen goede keuze als je juist voor milde huidverzorging wilt gaan. Hoe iets aanvoelt op je huid is volgens Ultee niet altijd een goede graadmeter. “Een crème die fijn smeert, kan toch irriterende stoffen bevatten. Omgekeerd geldt hetzelfde: exfoliërende stoffen als salicylzuur en glycolzuur kunnen in het begin wat prikken. Toch zijn ze wel mild voor je huid. Net als producten met hoge concentraties vitamine C en A. Het gebruik ervan moet je langzaam opbouwen, zodat je huid kan wennen.”

Vroeg beginnen

Niet alleen een gevoelige huid is trouwens gebaat bij een milde verzorging. Een zachte aanpak is voor alle huidtypes beter. En daar kun je het bestevroeg mee beginnen. Zelfs een normale huid die nog nergens last van heeft, kan op den duur beschadigd raken door irriterende stoffen in producten. Bij langdurig gebruik kan een normale of vette huid zelfs veranderen in een drogere of gevoelige huid. Het is ook een misvatting dat ontvettende stoffen de sleutel zijn tot een minder vette huid, want het tegenovergestelde is waar: hoe krachtiger je probeert te reinigen, hoe onrustiger je huid wordt.

Links laten liggen

Vermijd deze ingrediënten, zelfs als er ‘mild’ op de verpakking staat.
› Parfum
› Alcohol (tenzij onder aan de ingrediëntenlijst. Alcohol met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin zijn wel oké)
› Geurstoffen (o.a. linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl salicylate, benzyl alcohol)
› Oxybenzone
› Propylene glycol
› Methylisothiazolinone
› Cinnamic acid
› Sodium lauryl sulfaat (SLS)
› Methyl nicotinate
› Balsam of Peru
› Ylang ylang
› Kamfer
› Bergamot
› Lavendel
› Geranium
› Mint of eucalyptus

Ruikt iets sterk of ziet een crème er blauw of roze uit? Dan zitten er waarschijnlijk parfum en/of kleurstoffen in

 

No-go’s

Naast de ingrediënten is de manier waaróp je reinigt en verzorgt belangrijkals je zacht wilt zijn voor je huid. Agressief boenen en hard scrubben zijn uiteraard no-go’s. Dep je huid zachtjes droog na het reinigen in plaats van te wrijven. Scrub je vaak? Kies dan eens voor een milde exfoliant. Daarin zitten zuren die dode huidcellen helpen loslaten: veel milder voor je huid dan de schurende korrels in scrubs die je huid juist kunnen beschadigen. Reinigen met een elektrische gezichtsborstel kan hetzelfde effect hebben. Beperk het gebruik tot maximaal twee keer per week – zeker als je een droge of gevoelige huid hebt.

Toner Uncover Skincare

Zacht voor je huid (zonder geur- en kleurstoffen)

Bevat alleen kalmerende, mooimakende ingrediënten. Toner € 34,95 Uncover Skincare