Nina | 30 maart 2019
Heavy metals
By Nina


Gepubliceerd: Nina
Datum: 30 maart 2019
Door: Sophie Vereycken

 

 

Metalen zijn the next big thing in beautyland. Maar doet dat zilver, platinum, of koper in je crème ook iets voor de huid? Lees wat dr. Jetske erover zegt in het Belgische Nina:

 

 

Heavy metals

Koper, zink en platinum doen hun werk

 

Diamonds mogen dan a girl’s best friend zijn, mij maak je even blij met koper of zink. Niet omdat ik getrouwd ben met ’s werelds grootste gierigaard. Wel omdat metalen the next big thing zijn in beautyland. Zijn ze echt zo waardevol als hun prijskaartjes doen vermoeden?

 

 

Koper

In onze portefeuille maken die rosse muntjes zelden het verschil. In onze huidverzorging des te meer, als we de hype mogen geloven. “Naar koper wordt steeds meer onderzoek gedaan. Het speelt al langer een belangrijke rol op het gebied van wondgenezing en het zou een effect kunnen hebben op huidvernieuwing en huidverbetering”, verklaart Jetske Ultee, arts in de cosmetische dermatologie. “Het merendeel van het onderzoek naar koper gebeurde tot nu toe alleen in het lab. Pas de jongste jaren is dat veranderd. De resultaten? Aan de ene kant zijn koperpeptiden klein, wat wil zeggen dat ze makkelijk de huid kunnen penetreren en daar hun werking doen. Aan de andere kant zegt de wetenschap dat de verbinding moeilijk door de huid opgenomen wordt omdat ze wateroplosbaar is. Er zijn best wat studies bezig om uit te vissen wat de beste manier is om koper in een crème te krijgen. En om na te gaan wat het echt op de huid doet. Inmiddels zouden we voorzichtig kunnen stellen dat koperpeptiden in theorie veelbelovend zijn op het vlak van huidveroudering en -verslapping, maar ook voor het herstel van de huidbarrière, het beschermen van de huid tegen schade van buitenaf én het verminderen van zonschade.” Let op: in crème vind je vaak ‘copper gluconate’, maar dat is géén koperpeptide. De plek waar koper sowieso altijd scoort, is in je make-uplade.

 

Bronzers zijn de zomerhit die jaar na jaar met stip op nummer een blijven staan. Ze geven de huid een gezond, zomers tintje. Zon in een potje, zeg maar. Bleke huidjes kunnen beter een zonnepoeder met een perzikkleurige ondertoon nemen, getinte en donkere types kiezen een bronzer die één of twee tinten donkerder is dan hun huid.

 

 

Zink

Een van de meestvoorkomende metalen in huidverzorging is zink. Zinkoxide is namelijk een minerale zonnefilter . “Het behoort tot de meestgebruikte filters van het moment. In de eerste plaats omdat zinkoxide zelden een allergische reactie veroorzaakt, maar ook omdat het een breedspectrumfilter is. Dat wil zeggen dat het zowel tegen uv B- als uv A-stralen beschermt”, aldus Jetske Ultee. “Het nadeel is dat zinkoxide je huid spierwit maakt. Dus kwamen fabrikanten met nanodeeltjes. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Daarover is heel wat te doen, omdat die nanodeeltjes de huid zouden kunnen penetreren en daar schade veroorzaken. Gelukkig stelt de wetenschap ons enigszins gerust: op een gezonde huid raakt zinkoxide niet verder dan het buitenste laagje.”

 

Zink is trouwens eveneens een terugkerende naam in de strijd tegen acne. “Die link werd voor het eerst gelegd in 1979. Zink werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Bovendien zorgt het voor een afname van de talgproductie en heeft het een antioxidante werking. Ten slotte vermindert het de ophoping van dode huidcellen, waardoor de poriën minder verstoppen.” Allemaal een pot zinkzalf smeren dus? Zo eenvoudig is het niet. “Een orale inname kan bijdragen tot de behandeling van puistjes. In crèmes ligt het iets moeilijker, omdat producten op basis van zink vaak ‘zwaar’ zijn en zo de poriën verstoppen. Wel staat zink ervoor bekend verlichting te geven, denk maar aan luieruitslag bij baby’s.” Dat maakt het ideaal voor SOS-crèmes, die ingezet worden bij kleine wondjes en geïrriteerde of droge plekjes.

 

 

Goud

Niet al wat schittert, is goud. Want het edelmetaal heeft in de badkamerkast zijn ereplaats nog niet verdiend. Het is niet omdat een crème beweert gouddeeltjes te bevatten, dat je er met een gerust hart ettelijke honderden euro’s voor moet neertellen, vindt Jetske Ultee. “Een grondige zoektocht in de medische literatuur leert ons dat er geen enkel bewijs is dat goud goed is voor de huid. Meer nog: het is een ingrediënt waarvan vooral bewijs bestaat dat het net níét goed is voor de huid. Goud is een bekend allergeen. Hoe vaker de huid in contact komt met de stof, hoe groter de kans is dat er een probleem ontstaat.” Wél is het zo dat goud een cosmetisch effect heeft. Bekijk het als een soort reallife-Instagramfilter. Doordat het lichtweerkaatsende deeltjes bevat, worden schaduwgebieden in het gelaat mooi opgelicht. Dat maakt het geschikt voor onder de ogen, of voor die typische zomerse glow over de huid. Wil je niet de uitslag, maar wel de stralende huid? Make-up bevat eveneens licht-reflecterende deeltjes, zonder dat die de huid penetreren en daar een allergische reactie veroorzaken. Al is er één gouden regel: subtiel is altijd mooi. Kies dus voor één focuspunt: ofwel de ogen, ofwel de lippen, ofwel de jukbeenderen.

 

 

Platinum

Jetske Ultee: “Het metaal platinum is een bekende naam in de kankergeneeskunde. Maar ook de cosmetica-industrie heeft haar oog laten vallen op dit ingrediënt. Veel onderzoeken beschrijven de antioxidante werking, wat het voor hen tot een interessant ingrediënt maakt. Over effectieve huidverbeterende effecten is er nog niet veel te vinden, maar de stof wordt mede daarom al in heel wat producten ingezet.”

 

 

Zilver

Zilver wordt al eeuwenlang geprezen voor zijn ontsmettende eigenschappen . “Het is een oude bekende in de wondgenezing”, vertelt Jetske Ultee. “Vroeger werden verbanden gedrenkt in zilverwater omdat het antibacteriële eigenschappen heeft.” Diezelfde zuiverende eigenschappen en huidherstellende functie zouden van zilver in theorie een goed ingrediënt maken om acne te behandelen, net als verouderde huid of een huid die kampt met littekens. Het wordt dan ook gebruikt in crèmes, volgens de onderzoekarts.

 

“Tot 1 procent is zilver goedgekeurd door de Scientific Committee on Consumer Safety. Al is het gebruik ervan eerder zinloos. Misschien zelfs schadelijk. Denk maar aan de huidmicrobiotica: de verzameling van bacteriën en andere bewoners op de huid. In het geval van zilver worden zowel de slechte als de goede bacteriën gedood. Bovendien kan langdurig gebruik van colloïdaal zilver resulteren in argyrie: daarbij kleurt de huid grijsblauw. Hoewel dat niet schadelijk hoeft te zijn, wil je er zo liever niet bij lopen.” Die zilverstukken in je portefeuille kan je dus beter aan iets anders uitgeven. Al is er niemand die zegt dat je niet naar hartenlust kan experimenteren met zilver in make-up. Het mist de glamourfactor van goud. Dat maakt het draagbaarder, ideaal voor wat sparkle op maandag.