Gepubliceerd: Billie
Datum: 3 december 2022
Door: Franciska Bosmans
Hoe krijg je mooie, gehydrateerd lippen zonder velletjes? Billie vroeg Jetske om raad. De eerste stap? Een goede lippenbalsem. Maar dan moet je wel de goede kiezen … Zo doe je dat:
Glad en gestift
Je wilt een mooi rood gestifte mond met kerst? Met enkele slimme tips en producten overleeft die de kalkoen én kerstbuche. Maar alles begint met een goede basis: gladde, gevoede lippen.
Goed verzorgen is half gewonnen
Met deze lippenbalsemtips hou je je lippen velletjesvrij
Check de ingrediëntenlijst
Een goede lippenbalsem houdt de tere, dunne huid van je lippen soepel en gevoed en beschermt tegen uitdrogende omgevingsfactoren als gure wind en droge lucht. “In een klassieke lippenbalsem zit vooral veel ‘vet’ zoals vaseline (petrolatum), minerale olie (paraffinum liquidum), plantaardige olie, een botertje (butter) of was (wax)”, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie. “Vaak vormt een combinatie daarvan al een fijne lippenbalsem omdat die bestanddelen prima beschermen tegen koude en wind.”
“Heb je herhaaldelijk last van ruwe of gebarsten lippen, blijkt uit onderzoek dat het ceramideniveau van je lippen misschien niet optimaal is. In dat geval is alleen vaseline vaak niet afdoende. Actieve bestanddelen als niacinamide, panthenol en ceramiden herstellen en versterken de huidbarrière. Alleen vind je die, net als antioxidanten, niet zo snel terug in lippenbalsem omdat ze wateroplosbaar zijn. Die in een klassieke balsem stoppen is moeilijk omdat die vrijwel altijd helemaal uit vet bestaat.”
Niets mis met vaseline
Er doen veel onheilsverhalen de ronde over welke bestanddelen je liever niet op je lippen wilt. Vooral vaseline en minerale oliën worden verguisd. Nochtans zijn dat interessante bestanddelen: ze zijn inert, geven weinig kans op allergische reacties en leggen een laagje op de lippen dat uitdroging helpt voorkomen.
“Die onrust heeft te maken met een advies van de Belgische en Nederlandse consumentenorganisaties om lipproducten met minerale oliën te vermijden. Die oliën zouden gevaarlijke stoffen kunnen bevatten, zogeheten MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons, verzadigde koolwaterstoffen in minerale olie) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons, aromatische koolwaterstoffen in minerale olie). Naar die stoffen is al heel veel onderzoek gedaan omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is uiteindelijk nooit aangetoond in grote kankerstudies bij mensen. Ze zitten overigens ook in voedingsmiddelen als zonnebloem- en olijfolie. Bovendien zijn de minerale oliën die in de EU in cosmetica worden gebruikt zeer zuiver en worden ze grondig gecontroleerd.”
Ultee gebruikt in haar huidverzorgingslijn geen minerale olie, maar adviseert “geregeld een likje vaseline als extraatje wanneer je huid of lippen het moeilijk hebben, zoals in de winter.” Die kan over je lippenbalsem als extra beschermlaagje.
Liever niet op je lippen
Misschien wil je, net als Ultee, allergene bestanddelen als parfum, aroma en essentiële oliën mijden. Of menthol, dat vaak wordt gebruikt voor zijn verkoelende effect. “Die bestanddelen kunnen ongemerkt de kwetsbare huid van de mond irriteren, waardoor je nooit van je droge, gebarsten lippen afkomt. Zonder dat je het beseft, smeer je jezelf droge lippen aan en krijg je het gevoel dat je moet blíjven smeren.”
Stiften als een pro
Deze tricks helpen voor een (lang) mooi opgemaakte mond
Gladboenen
Hoe egaler je lippen, hoe mooier lipmake-up oogt. In velletjes hoopt de kleur op, wat ze benadrukt. Ze (zacht!) losscrubben maakt lippen weer glad. Ultee raadt daarvoor een washandje aan. “Dat is wat milder dan een scrub met korrels, zeker als je het samen met plantaardige olie gebruikt.”
Make-upartiest Peggy Timmermans tipt een in vaseline gedoopt wattenstaafje. “Rol het heen en weer tot ze loskomen. Hardnekkigere velletjes wrijf je los met een siliconen exfoliating pad en een sos-balsem zoals de Calm Balm van Skin & Tonic. Doe dan de rest van je make-up: zo kan de balsem goed inwerken voor je lipmake-up aanbrengt.”
Droge lippenlipstick
Je wilt absoluut een (felle) kleur op je droge, gesprongen lippen dragen? Gebruik liever geen matte lipstick. “Die toont elke oneffenheid”, zegt Timmermans. “Ook lipstick met een satijnfinish kan kloofjes doen opvallen, net als lipgloss met glitterdeeltjes. Die vangen licht waardoor velletjes benadrukt worden.”
De oplossing? “Een hydraterende, crèmige lipstick of getinte lippenbalsem: die blijven minder lang zitten, maar voeden je lippen. Ze zijn doorsnee minder sterk gepigmenteerd en dus transparanter. Breng een paar lagen aan om de kleur op te bouwen. Of kleur eerst je mond in met een crèmig lippotlood. Dat zorgt voor een diepere kleur en bevat ook wat voedende oliën en boters. Een stroever potlood droogt je lippen verder uit.”
Langer lipstick op je lippen
Of je gestifte lippen het diner, of alvast het hoofdgerecht, overleven, hangt af van de lipmake-up die je gebruikt. Het kleurpigment in longwear-formules als lip stains, lip lacquers en lippeninkt hecht zich sterk aan de lippen. In de klassieke productcategorie blijft matte lipstick het langst zitten (maar die kan je lippen wat uitdrogen) en houdt een lipstick met satijnfinish langer dan gloss.
Je kunt je lipmake-up ook helpen om langer te blijven zitten. Zo vormen lipprimers een glad laagje waarover lipstick egaal kan worden aangebracht. “Dat kan een transparant potlood zijn, of een crèmige formule als de Kiss Kiss Lift Smoothing Lipstick Primer van Guerlain”, specificeert Timmermans. Of je zet je lipcontouren aan met potlood “in exact of bijna dezelfde kleur als die van je lippenstift. Kleur ook je mond helemaal in.” Potlood voorkomt ook dat je lipstick in de lijntjes rond je mond belandt.
Het klassieke trucje om je lipstick af te poederen werkt, maar Timmermans wijst erop dat de producten die je gebruikt om je kleur langer vast te houden – concealer of foundation als primer, een droog lippotlood, matte lipstick en/of poeder – je lippen kunnen uitdrogen. “Bovendien zit na de kalkoen je lipstick al vaak in één streep op je lippen. Ik raad eerder longwear lipformules aan. En leg je erbij neer dat lippenstift bij de ene persoon simpelweg beter blijft zitten. Als je vaak je lippen likt, verdwijnt de kleur gewoon sneller.”