Splint Media B.V. | Maart 2020
Gezond van kop tot teen
By Splint Media B.V.

Gepubliceerd: Splint Media B.V.
Datum: maart 2020
Door: Nienke Gottenbos, Pascale Naessens, Ralph Moorman, Juglen Zwaan (Redacteur: Tirza van Hengstum- Louwe)

Stress, suikerrijke voeding, slecht slapen. Je ziet het meteen aan je huid. Hoe onderhoud je je huid het beste? Je leest het in het boek Gezond van kop tot teen, waaraan dr. Jetske Ultee meewerkte.

 

Gezond van kop tot teen

Laat je lijf (weer) als een goed geoliede machine werken!

Dr. Jetske Ultee: “Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat de vier experts en de elf specialisten kijken naar het lichaam als geheel en niet alleen ‘los’ naar bijvoorbeeld de darmen of het immuunsysteem. En dat is precies hoe ik ook naar de huid kijk: je huid goed onderhouden gaat verder dan alleen huidverzorging. Ook voeding, slaap, ontspanning en de darmen moeten daar zeker bij aan bod komen. Daarom ben ik blij dat ik mee mocht werken aan een boek waarin de schrijvers kijken naar het samenspel tussen álle elf lichaamssystemen.

De vier experts en elf specialisten geven voor al die systemen praktische tips en tricks om elk systeem gezond te houden. Aan mij de taak om over het huidsysteem te vertellen. We hebben het eigenlijk over alle aspecten van de huid gehad: hoe de huid precies werkt, over pigment, en dan bijvoorbeeld ook over albinisme en dat dit – gek genoeg – vaker voorkomt waar de zon op zijn felst is: in Tanzania, Mali en Senegal. Ook staat er een paragraaf in over transpireren en waarom dit zo belangrijk is voor je lichaam en dat je bijvoorbeeld ook gekleurd (!) kunt zweten.

Ook veelvoorkomende huidproblemen hebben een plaats gekregen in het boek. En hoe je die huidaandoeningen kunt voorkomen, verbeteren of verlichten. Van eczeem is bijvoorbeeld bekend dat roken tijdens de zwangerschap de kans op eczeem bij het kind kan vergroten. En natuurlijk staan er ook veel praktische tips in om je huid zo mooi mogelijk te houden.

En de schrijvers houden wel van een grapje tussendoor: ‘de relatiestatus van onze huid met de zon zou op Facebook worden aangemerkt als ‘ingewikkeld’. De ultraviolette straling van de zon en met name een overdosis hiervan heeft namelijk een negatieve uitwerking op de huid. Tegelijkertijd is de zon ook onmisbaar voor de huid en de aanmaak van bijvoorbeeld vitamine D.’

Niet alleen de huid staat in dit boek. Er worden nog 10 specialisten aan het woord gelaten: van een gezond voortplantingsstelsel tot wat bacteriën voor je kunnen doen.

Gezond van kop tot teen is uitgegeven door Splint Media B.V. en bijvoorbeeld verkrijgbaar bij bol.com.”