Sinaasappelhuid kun je volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie die huidverzorgingsmythes doorprikt op de blogs Skinwiser en Dr. Jetske Ultee, vergelijken met “zo’n netje rond sinaasappels, waardoor je iets zachts duwt. Cellulite is lokaal onderhuids vet dat door het slappere bindweefsellaagje van de lederhuid, de laag onder de opperhuid, wordt geduwd. Dat laagje bestaat uit een soort raster van bindweefselschotten.” Dat houdt vetcellen als het ware in bedwang. Lukt dat niet, krijg je dat putjeseffect op de huid.
2. Waarom heb ik cellulite?
Het goede nieuws: je bent niet alleen. “Zo’n 80 tot 90 procent van de vrouwen heeft er last van. Waarschijnlijk is cellulitis het gevolg van een combinatie van factoren: een verstoorde vetstofwisseling, een toename van lokaal onderhuids vet, een dunnere lederhuid en slapper en onregelmatiger bindweefsel in die huidlaag.” “Erfelijke en biologische factoren spelen een rol, net als hormonale veranderingen, en dan vooral oestrogeenschommelingen. Zo wordt cellulite erger na een zwangerschap of de menopauze.” Ook je levensstijl kan invloed hebben: te veel vet en zout, alcohol, roken, een zittend bestaan … “Zo verergert een gebrek aan beweging en inspanning cellulitis doordat de spierlaag rond de bloedvaatjes verzwakt. Dat heeft effect op het onderhuids vetweefsel.”
3. Helpen crèmes?
Volgens Ultee kun je “met cosmetica én speciale behandeltechnieken best iets doen aan cellulite, onderhuids vet of de huidstructuur. Maar blijf realistisch: je kunt met een crème niet zomaar kilo’s of cellulitis weg smeren.” Voor het beste resultaat trek je naar de professional, maar anti-cellulitecrèmes kunnen wel wat effect hebben. In je hoofd – volgens studies hebben ze een groot placebo-effect – maar ook doordat ze je huid verzorgen waardoor cellulitis minder opvalt. “Die crèmes bevatten vaak hydraterende en exfoliërende ingrediënten. Een gehydrateerde, geëxfolieerde cellulitehuid oogt wat gezonder dan een droge.”
4. Welke cosmeticabestanddelen werken in op cellulitis?
Ingrediënten die de vetafbraak stimuleren en bindweefsel versterken. “Het bekendste voorbeeld is cafeïne.” Maar: ze moeten tot bij de vetcellen raken en die zitten vrij diep. “Door allerlei technieken kunnen ingrediënten wat beter in de huid dringen, tot in de diepere lagen – behandelingen met ultrageluid, microneedling en laser. In crèmes kunnen bepaalde bestanddelen de huid ook bewust wat stuk maken.” Toch moet je van crèmes geen mirakels verwachten, al tonen kleinschalige studies dat ze cellulite zichtbaar verbeteren of vet doen afnemen. “In het echte leven vallen producten vaak tegen omdat hun ingrediënten de huid niet goed bereiken. Vaak zijn de concentraties werkzame stoffen erin ook niet te vergelijken met de in wetenschappelijk onderzoek gebruikte concentraties.”
5. Kan ik mijn huid steviger masseren?
Massagetools, lichaamsborstels voor dry brushing, cupping (massage met een op de huid vacuüm getrokken kopje) … Ze worden allemaal aangeprezen voor een strakker lichaam, maar volgens Ultee is er (nog) geen goed onderzoek naar het effect van massage op cellulitis. “We weten wel dat zachte massages kunnen helpen bij het afvoeren van vocht en bij herstel, zoals bij zwellingen na bepaalde ingrepen. Massage doet ook de bloedtoevoer naar de huid toenemen waardoor ze er even beter kan uitzien. Maar of ze op lange termijn de huid verjongt en verstevigt is niet duidelijk.”
6. Helpt sporten?
Ja. “Door te bewegen krijg je stevigere spieren en verlaagt het vetgehalte in je lichaam. Een dunnere vetlaag en getrainde spieren zorgen dat je beter en strakker in je vel gaat zitten. Sporten, zowel cardiotraining, die de vetverbranding stimuleert, als krachttraining, die de spieren traint, kan zeker helpen.”