Santé | Maart 2020
Geen puber, wel puistjes
By Santé

 

Sante maart 2020

Gepubliceerd: Santé
Datum: maart 2020
Door: Carlijn Biesemaat

 

Op je dertigste nog steeds puistjes aan het concealen? Je bent niet de enige. 50% van de volwassen vrouwen heeft op een bepaald moment nog met onzuiverheden te maken. Dr. Jetske Ultee vertelt in Santé wat je ertegen kunt doen.

 

Geen puber, wel puistjes

 

Puistjes een typisch puberding? Was het maar waar. Ook op latere leeftijd kun je er last van hebben. Beautyredacteur Carlijn (30) weet er alles van en ging op zoek naar de oplossing.

Met concealer in de ene hand en een make-upspons in de andere sta ik voor de spiegel. Hoe meer concealerstippen er verschijnen op mijn gezicht, hoe moedelozer ik word. Ik mag dan een pro zijn in camoufleren, trots ben ik er niet op dat het nodig is. Sterker nog: het is best wel frustrerend om dertig te zijn, maar nog steeds de probleemhuid van een puber te hebben. Gelukkig is mijn huid wel in een iets betere conditie dan vijftien jaar geleden. Als tiener zat ik helemaal onder, terwijl het nu vooral mijn voorhoofd en kaaklijn zijn die het moeten ontgelden. Maar ook dáár wil ik vanaf. Ik ben zo klaar met mijn post-puberacné.

Hormonen en suiker

Volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, ben ik zeker niet de enige volwassene met een acnéprobleem. “Zo’n vijftig procent van de volwassen vrouwen krijgt op een bepaald moment last van puistjes. Vaak zijn hormonale schommelingen de oorzaak. Denk aan je menstruatie (meestal de week ervoor), maar ook wanneer je stopt met de pil of tijdens en na een zwangerschap. Ook de overgang is een beruchte periode voor een onrustige huid. De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam daalt dan en mannelijke hormonen krijgen de overhand. Dit zorgt voor een veranderde talgproductie, waardoor puistjes kunnen ontstaan.”

Bij mij is dit inderdaad het geval: een week voor m’n menstruatie is het aantal pukkeltjes op mijn kaaklijn overduidelijk een stuk groter dan anders. Maar ook voeding speelteen belangrijke rol, aldus Jetske: “Uit onderzoek blijkt dat mensen met acné meer (snelle) suikers consumeren. Suiker voert de talgproductie op en zorgt voor een ophoping van dode huidcellen. Deze factoren dragen bij aan de vorming van puistjes.”

Nog een productgroep die onderzoekers in verband brengen met acnéklachten is zuivel. “Melk kan hormoonachtige stoffen bevatten die de talgproductie opvoeren. En hoewel het onderzoek hiernaar niet eenduidig is, weten we dat sommige mensen ook sterk reageren op chocolade, varkensvlees en zelfs sommige gezonde producten.”

Om erachter te komen wat voor jouw huid mogelijke acnétriggers zijn, kun je een eetdagboek bijhouden om te zien wat er met je huid gebeurt als je bepaalde voedingsmiddelen laat staan.

Bacteriën de baas

Met die hormonale schommelingen hebben we als vrouw nu eenmaal te dealen, maar twee andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van puistjes kun je wél aanpakken: bacteriën en dode huidcellen. Dit begint met mild reinigen. Ultee: “Veel vrouwen met acné grijpen naar uitdrogende reinigers. Deze producten verstoren de huidbalans en kunnen de talgproductie opvoeren. Gebruik liever een zachte cleanser die je huid ontdoet van talg en bacteriën, zónder de huidbarrière te beschadigen.”

Om dode huidcellen te verwijderen, kun je een scrub met (grove) korrels beter inruilen voor een milde exfoliant. “Een scrub kan de huidbarrière beschadigen. Een goede exfoliant daarentegen, helpt de vochtbalans en huidbarrière verbeteren. Check op de ingrediëntenlijst of je exfoliant salicylzuur bevat; dit stofje werkt kalmerend bij acné”, vertelt Ultee.

Handen thuis

Dan de hamvraag: knijp je een puistje uit of niet? Uit ervaring weet ik dat een relatief rustige mee-eter na een uitknijppoging in negen van de tien gevallen uitgroeit tot een rood gevaarte. Ultee bevestigt: “Je maakt het vaak inderdaad alleen maar erger. Door een puistje uit te knijpen, kun je de huid beschadigen en kunnen bacteriën binnendringen.” Als de nood écht aan de man is, adviseert Ultee zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan. “Wanneer het puistje een wit puntje heeft, kun je er voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in prikken en het pukkeltje uitdrukken.”

Ook geen goed idee (en ik doe het eerlijk gezegd soms zelf ook): tandpasta op je pukkel smeren. Tandpasta werkt weliswaar uitdrogend, maar beschadigt tegelijkertijd de barrièrelaag van je huid. Hierdoor zet je de poort open voor bacteriën en vuil en krijg je alleen maar meer puistjes.

Het roer om

Ik dacht altijd goed voor mijn huid te zorgen, maar realiseer me dat er toch nog werk aan de winkel is. Ik moet mijn voedingspatroon aanpassen. Een leven zonder drop kan ik me bijna niet voorstellen, maar om de hoeveelheid suiker in te perken, neem ik het niet meer dagelijks. Ik trakteer mezelf nu twee keer per week op een handje dropjes. Mijn dagelijkse latte was me heilig, maar heeft inmiddels plaatsgemaakt voor zwarte koffie. Overall eet ik ook gezonder. Ook heb ik een supplement vol mineralen en kurkuma aan mijn dieet toegevoegd en probeer ik elke dag anderhalve liter water te drinken. Daarnaast trek ik de conclusie dat ik mijn huid te heftig behandelde. Ik scrubde om de dag en smeerde lotions, serums, crèmes en olie alsof mijn leven ervan afhing. Het mag dan bij mijn werk horen, echt goed voor mijn huid is het niet. Op aanraden van Jetske Ultee reinig ik nu zo mild mogelijk en gebruik ik alleen een exfoliant en hydraterende crème. Maar wat mijn huid pas echt goed doet, is ervan afblijven. Stiekem was ik een beetje verslaafd aan uitknijpen, wat mijn huidprobleem alleen maar verergerde. Om de verleiding te weerstaan, reinig en verzorg ik mijn gezicht nu in de keuken in plaats van de badkamer, omdat daar geen spiegel hangt. En uitknijpen zonder spiegel gaat nou eenmaal een stuk lastiger. Na een maand begin ik resultaat te zien: de hardnekkigste puistjes zijn verdwenen. Dus die concealer, die heb ik niet meer nodig.