ESTHÉ | 3 maart 2023
Face taping: plakband tegen rimpels
By ESTHÉ

Esthé | Facetaping

Gepubliceerd: ESTHÉ
Datum: 3 maart 2023
Door: Saskia Petit

Een nieuwe trend op TikTok: face taping. Kun je daarmee nieuwe rimpels voorkomen of zelfs bestaande tegengaan? Dat vroeg ESTHÉ onder anderen aan dr. Jetske Ultee.

 

Face taping: plakband tegen rimpels

De nieuwe trend op TikTok is ‘face taping’. Door ’s nachts je gezichtshuid op een bepaalde manier te tapen, fixeer je de rimpels waardoor deze op den duur minder zichtbaar zijn. Face taping wordt op sociale media gezien als een populair alternatief voor cosmetische en chirurgische ingrepen. Maar werkt het ook echt, plakband tegen rimpels?

 
‘Face taping’ is vooral op social media populair. Op TikTok zie je verschillende filmpjes van mensen die tape op hun gezicht plakken tegen rimpels. Door daar ’s nachts mee te gaan slapen leg je de gezichtsmimiek stil en zouden rimpels overdag minder zichtbaar zijn. Een andere variant die je op de socials veel ziet is ‘facelift taping’, waarmee je de huid bij je oren strak naar achteren trekt. Zo creëer je strakke jukbeenderen en ‘foxy eyes’. Leuk voor een feestje, maar niet met blijvend resultaat.

 

Fixeren

Het idee achter ‘face taping’ op TikTok is dat door het straktrekken en vervolgens fixeren van de rimpels met tape, deze minder zichtbaar worden. TikTokkers brengen een paar weken voordat ze gaat slapen de tape aan op hun voorhoofd. Daardoor zou de huid op het voorhoofd na verloop van tijd gladder worden en rimpels minder zichtbaar. De video’s lijken overtuigend. Het effect wordt wel vergeleken met botox, dat de spieren plaatselijk stillegt. Alleen is dit niet invasief en doe je de tape alleen ’s nachts op. Er zijn verschillende producten op de markt inspelen op de trend van ‘face taping’, zoals huidkleurige gezichtspleisters (‘Frownies’) en doorzichtige anti-rimpelpatches. Hiermee fixeer je net als met tape de huid waardoor de rimpel op termijn minder diep zou worden. Een andere categorie zijn de siliconen anti-rimpelpads die bijvoorbeeld ingezet worden bij het behandelen van het decolleté of de rimpelzone rond de ogen. Ze fixeren de rimpels, vormen een beschermlaag over de huid en houden daardoor de vochtbalans op peil. Ook dit zou de diepte van de rimpels tijdelijk verminderen. De vraag is natuurlijk of het werkt. Bij het ouder worden verliest de huid haar elasticiteit, het collageengehalte neemt af en de huid wordt droger. Mede door volumeverlies ontstaan daardoor fijne lijntjes en rimpels. Dit proces kun je met het gebruik van tape natuurlijk niet tegengaan.

Facelift taping

Op social media is ook ‘facelift taping’ populair. ‘Facelift taping’ wordt al jaren door celebs toegepast als ze een rode loper-moment hebben. Je trekt met tape, die bij de haargrens onzichtbaar op de slapen vastgeplakt, de huid strak naar achteren. Aan de uiteinden van de tape zitten elastische draadjes die je achter je hoofd, verborgen in het haar, vastbindt. Het resultaat is een instant facelift: een strak voorhoofd, strakke jukbeenderen en gelifte wenkbrauwen. Ideaal voor een feestje of een bruiloft. Ook make-up-artists gebruiken deze techniek regelmatig bij fotoshoots. Op social media is deze trend volop te zien; surrealistisch strakgetrokken gezichten met ‘foxy eyes’. Uithangborden van deze ‘snatched face look’ zijn Bella Hadid en Kylie Jenner. Uiteraard heeft dit weinig met huidverbetering te maken.

Sceptisch

Onderzoeksarts Jetske Ultee heeft de filmpjes over ‘face taping’ op TikTok gezien, maar is sceptisch over de werking van deze techniek. “De hamvraag is natuurlijk: werkt ‘face taping’? De TikTok-video’s lijken overtuigend, maar helaas: ‘face taping’ helpt niet om rimpels op den duur te voorkomen of te verminderen. Allereerst zijn je gezichtsspieren niet de belangrijkste oorzaak van huidverslapping en rimpels. Heb je veel rimpels, dan maken gezichtsuitdrukkingen dit vooral zichtbaar: als je lacht bijvoorbeeld, verschijnen kraaienpootjes. Je kunt gezichtsbewegingen met die tape wel (een beetje) tegenhouden. Je rimpels zijn daardoor minder zichtbaar. Maar ja, dat is ’s nachts … Laat je in de ochtend je gezichtsspieren weer ‘los’, dan verdwijnt dit effect na korte tijd. ‘Facelift taping’ werkt wel, maar heeft geen langdurig effect; daar is het ook niet voor bedoeld. Het ziet er misschien fantastisch uit. Maar comfortabel … dat denk ik niet. Het kan niet direct kwaad als je af en toe beauty tape gebruikt. Maar zonder risico’s is het ook niet. Gebruik je ‘face tape’ vaak, dan is de kans groot dat je huid last krijgt van irritatie en roodheid, veroorzaakt door de lijmstoffen in de tape. Daarnaast gaat bij het lostrekken van de tape ook de beschermlaag van je huid een beetje kapot; niet goed voor je huidbarrière. Heb je een onzuivere huid of last van kleine wondjes? Laat taping dan zeker staan. Dode huidcellen, talg en zweet kunnen bij dit type huid door de afsluitende werking van de tape extra ophopen. Hét recept voor acne en andere ontstekingen. Opmerkelijk feitje: als je je huid vaak en langdurig flink straktrekt, kan die uitrekken en slapper worden. Gevolg: juist méér rimpels.”

Medical taping

Naast de ‘face taping’-filmpjes op TikTok is er ook een taping-techniek die op een andere manier tegen rimpels werkt. Deze ‘beauty taping’-techniek is afkomstig uit Oost-Europa en is gebaseerd op de principes van ‘medical taping’. ‘Medical taping’ is een techniek die onder meer door fysiotherapeuten en huidtherapeuten wordt toegepast ter ondersteuning van hun behandelingen. ‘Medical taping’ werd de jaren zeventig ontwikkeld in Azië en is gebaseerd op de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over spieractiviteit. Bij ‘medical taping’ wordt speciale elastische tape, ook wel kinesiotape genoemd, zodanig op de huid aangebracht dat het de spieren ondersteunt of ze juist laat ontspannen, zonder dat het de bewegingsmogelijkheden beperkt. Dit kan helpen bij het herstel van spierblessures en vermindering van pijn. ‘Medical taping’ maakt gebruik van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De tape wordt met (lichte) rek op de huid geplaatst, waarna het weer krimpt. Hierdoor wordt de huid opgetild en ontstaat er pijn- en drukvermindering. De onderhuidse afvoer van lymfevocht verbetert. Het krimpen van de tape prikkelt daarnaast de huidsensoren. Dit zorgt voor een betere aansturing van de spieren en stimuleert de doorbloeding. Fysiotherapeuten gebruiken ‘medical taping’ bij tal van klachten, zoals bij houdingscorrecties, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen en bij de behandeling van bijvoorbeeld rugklachten, schouderproblemen, een tennisarm of een golferselleboog. Ook bij blessures aan de benen wordt de tape veelvuldig door (top)sporters gebruikt. Huidtherapeuten passen deze techniek toe bij het behandelen van littekens of na bijvoorbeeld een operatie, om de huid sneller te laten herstellen en pijn en oedeemvorming te verminderen. Door de tape op een specifieke manier aan te brengen wordt de huid gemasseerd waardoor hij soepeler wordt. ‘Medical taping’ ondersteunt dus het zelfherstellend vermogen van het lichaam en de huid. Men maakt onderscheid tussen lymfetaping (voor de afvoer van vocht), fibrosetaping (bij verharding van de huid door radiotherapie of bij verharding van oedeem) en littekentaping om het weefsel te versoepelen. Ook wordt taping ingezet bij hooikoorts en COPD-klachten.

Tegen rimpels

‘Beauty taping’ is een variant op ‘medical taping’, maar dan met het doel om de huid te verstevigen, overtollig vocht af te voeren en rimpels te verminderen. Vooral in Oost- Europa is ‘beauty taping’ al langer populair. De Moldavische fysiotherapeut Vladimir Botezatu specialiseerde zich in ‘beauty taping’ voor zowel gezicht als lichaam en ontwikkelde daar een online cursus voor. Hij maakt in zijn methode gebruik van ‘medical taping’-technieken. De rekbare kinesiotape is lucht- en vochtdoorlatend, waardoor de huid gewoon kan zweten zonder dat dit irritatie geeft. De lijmlaag is latexvrij om huidirritatie te voorkomen. Door de rekbare kinesiotape op een specifieke manier aan te brengen, ondergaat de huid gedurende de nacht een soort van bindweefselmassage. Dit zou de aanmaak van collageen en elastine in de huid stimuleren. Hij claimt met zijn methode ook invloed te kunnen uitoefenen op de spiertonus, de huid te kunnen liften, de lymfestroom en de doorbloeding te kunnen stimuleren en rimpels te verminderen. Hij vergelijkt het effect van beauty taping met dat van een manuele gezichtsmassage. Niet alleen voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes, maar ook een dubbele onderkin en afhangende mondhoeken kun je volgens Botezatu met ‘beauty taping’ corrigeren. Hij past de tapes op verschillende manieren toe, afhankelijk van het doel dat hij wil bereiken. Zo kun je met de tapes de afvoer van vocht bevorderen (lymfedrainage-effect). Daarnaast zegt hij met de tapes ook correcties te kunnen aanbrengen op de spieren onder de huid. Sommige spieren die te strak staan, kun je volgens Botezatu weer laten ontspannen, waardoor het gezicht meer in balans komt en de huid gladder wordt. De tape moet minimaal een paar uur blijven zitten om effect te zien, maar het meeste effect wordt bereikt wanneer de tape de hele nacht op de huid blijft zitten. De tape mag niet aangebracht worden op huidoneffenheden, wondjes, huidirritaties en wanneer iemand (huid)ziektes heeft zoals psoriasis en bij diabetici. Het effect van ‘beauty taping’ is niet blijvend, maar moet onderhouden worden. Helemaal in combinatie met spieroefeningen kun je volgens Botezatu met ‘beauty taping’ mooie resultaten boeken ten aanzien van rimpelvermindering en contourverbetering.

Ervaring

In Nederland is deze variant van ‘beauty taping’ nog onbekend. Dermatologen, schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten die ‘medical taping’ aanbieden, kennen deze toepassing niet. Ook cosmetisch dermatoloog Meelad Habib is onbekend met ‘beauty taping’. Hij gelooft ook niet dat het effect zal hebben. “Om eerlijk te zijn, op basis van de theorie (anatomie) geloof ik er niet in. Bij taping zet je niet de spier, maar de huid vast. Het effect is dus niet vergelijkbaar met botox, omdat je met botox de prikkel vanuit de zenuw naar de spier blokkeert. Je vermindert daarmee op een heel andere manier de spiertonus dan met taping. Bovendien, rimpels hebben vaak een andere oorzaak, zoals erfelijke factoren, volumeverlies of uv-schade, dus alleen taping zal niet helpen. Daarnaast ben ik bang dat mensen als gevolg van het frequente gebruik van de tape contactallergieën (bijvoorbeeld voor de tape, lijmstoffen, kleurstoffen) zullen ontwikkelen. Of verstopte poriën. ’Face taping’ zal overigens ook niet voorkomen dat iemand volumeverlies ontwikkelt en dus rimpels krijgt. Tot slot valt me op dat in de meeste TikTok-filmpjes hele jonge meiden de tape proberen. Opvallend, want blijkbaar doet het weinig voor (oudere) mensen met veel rimpels.”

Facial reset

Inge Deceuninck, founder van de Natural Face Lifting-methode, is minder sceptisch en kan zich zeker voorstellen dat taping effect kan hebben op de vorming van rimpels. Natural Face Lifting is een door haar ontwikkelde massagemethode om huidveroudering en rimpelvorming tegen te gaan. Hierbij spelen de spieren een belangrijke rol. Inge Deceuninck is zelf ook opgeleid tot fysiotherapeut. “Met medical taping kun je, door de tapes op een bepaalde manier aan te brengen, spierondersteunend en spierverstevigend werken. Dit helpt de spier om in zijn meest optimale kracht te werken en versterkt dus de spierkracht. Wanneer je de tapes op een andere manier aanbrengt, kun je juist ontspannend op de spieren inwerken waardoor de overmatige spieractiviteit afneemt. Dat is in het kort het algemene effect van medical taping. Als je dit toe wilt passen op het gelaat, moet je je ervan bewust zijn dat de gezichtsspieren allemaal verschillende kanten opgaan. Wil je met taping effect uitoefenen op de gezichtsspieren, dan moet je hier dus allereerst voldoende kennis over hebben. Onze gezichtsmimiek ontwikkelen we als we heel jong zijn. Deze mimiek gaat grotendeels onbewust. Rimpels, zoals voorhoofdsrimpels en fronsrimpels, ontstaan doordat we continu dezelfde bewegingen maken in ons gezicht. Met taping kun je daar invloed op uitoefenen. Je kunt bepaalde spieren in het gelaat die te weinig actief zijn versterken, en je kunt overactieve spieren in het gelaat afzwakken. Op die manier kun je meer rust brengen in het gelaat, zodanig dat het de vorming van rimpels vermindert. Wil je een blijvend effect, dan zul je wel altijd moeten blijven tapen. Dit lijkt me in de praktijk moeilijk vol te houden. Effectiever is om je bewust te worden van je eigen mimiek en te leren hoe je bepaalde overactieve spieren in het gelaat minder gebruikt en de zwakkere spieren meer aanspant. Op die manier kun je zelf je gezichtsmimiek op gecontroleerde wijze uitvoeren. Hierdoor zal de rimpelvorming verminderen. Dit noem ik een ‘Facial Reset’. Hier ga ik in mijn nieuwe training ook dieper op in. In combinatie met de Natural Face Lifting- massagetechniek kun je dan heel mooie en blijvende resultaten boeken.”