NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
Women’s Health | Juni 2020
Eerst komt het zuur … dan een mooie huid – Eat, sleep, rave & repeat your acid
By Women’s Health

 

Gepubliceerd: Women’s Health
Datum: Juni 2020

 

In Women’s Health een pleidooi voor zuurtjes. Niet het snoep, maar de cosmetica. Die (fruit)zuren kunnen je volgens dr. Jetske Ultee razendsnel een frisse uitstraling geven. Welke exfoliant is de beste keuze voor jouw huid?

 

Eerst komt het zuur … dan een mooie huid – Eat, sleep, rave & repeat your acid

 

De hotste ingrediënten in huidverzorging zijn exfoliërende zuren. Klinkt best eng, niet? Er zijn zo veel varianten, dat het ook nog eens lastig is om te ontcijferen welke het best bij je huid past. Daarom een spoedcursus hoe je ze veilig en effectief onderdeel maakt van je beautyroutine.

 

Cosmetische zuren kunnen, wanneer ze correct worden gebruikt, een jaloersmakende glow geven en fijne lijntjes als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Dermatologen en huidexperts zijn er zeer over te spreken – er is ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan – maar wat zijn het eigenlijk voor stofjes? Onderzoeksjournalist en oprichter van huidverzorgingsmerk Paula’s Choice, Paula Begoun, formuleert het zo: ‘AHA’s en BHA’s zijn mild exfoliërende leave-on-zuren die je na het reinigen op je huid aanbrengt. Ze zijn veel effectiever dan scrubs, omdat ze niet alleen dode huidcellen verwijderen maar ook tekenen van huidveroudering en puistjes aanpakken. Het zijn kortom ingrediënten die extreem werkzaam zijn op de huid en hun effecten op de huidtextuur zijn snel zichtbaar.’ Ook dr. Jetske Ultee onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en oprichter van Uncover Skincare is groot fan: ‘Wat mij betreft zou iedereen, zeker vanaf zijn dertigste, regelmatig een exfoliant moeten gebruiken. Er is namelijk geen skincareproduct waar je huid zo snel van opknapt. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor een frisse, stralendere huid zichtbaar wordt. Vanaf je dertigste krijgt je huid meer moeite met dit proces.’

 

 

Jetske Ultee: ‘Iedereen zou, zeker vanaf zijn dertigste, een exfoliant moeten gebruiken’

 

 

Exfoliërende zuren

Alphahydroxyzuren (AHA’s) zijn de heilige graal voor een gladde huid. Er zijn vier varianten die je moet kennen (maar daarover zo meer). Ze exfoliëren alle vier op dezelfde wijze, maar hebben wel hun individuele voordelen. Welke AHA het beste is voor jou, hangt af van je huidproblemen en -type. Ultee: ‘Voorbeelden zijn glycolzuur van honing en rietsuiker, melkzuur van melk, en amandelzuur van amandelen. Dit zijn voorbeelden van natuurlijke bronnen. De meeste zuren die gebruikt worden in cosmetica zijn echter gesynthetiseerd. AHA’s zijn wateroplosbaar. Producten met dit ingrediënt zijn meer geschikt voor de wat drogere huidtypen.’ AHA’s lossen de lijmachtige eiwitverbindingen tussen dode huidcellen op. De dode huidcellen laten nu makkelijk los en zo wordt een nieuwe en gezonde huid zichtbaar. De nieuwe cellen zijn in staat om het licht goed te reflecteren, in tegenstelling tot de dode cellen die het licht absorberen. Het effect? Een gladde, glanzende huid.

 

 

1. Glycolzuur

Werkt het beste voor: rimpels

 

Glycolzuur heeft de kleinste moleculen van alle AHA’s. Het dringt daardoor het diepst en snelst in de huid. Glycolzuur heeft helaas wel een keerzijde: de huid kan sneller geïrriteerd raken dan bij andere AHA’s, juist doordat het dieper in de huid kan doordringen. Ultee: ‘Glycolzuur is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die níet gevoelig is. Uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt al bij een concentratie van 5 procent zorgt voor een verbeterde huid. De vochtbalans herstelt zich, fijne lijntjes nemen af en de aanmaak van collageen wordt juist gestimuleerd. Bij een concentratie van 8 procent is glycolzuur ook bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken.’ Hoe hoger het percentage, hoe krachtiger en hoe sneller de huid geïrriteerd kan raken. Ben je maagd op zuurtjesgebied? Begin dan met formules tussen de 3 en 5 procent. Deze sterkte is geschikt voor dagelijks gebruik, omdat eventuele irritatie – geprik en roodheid – minimaal zal zijn en na een paar keer aanbrengen afneemt. Dat merk aan het minder worden van het prikkende gevoel. Om irritatie verder te voorkomen, geef je je huid regelmatig een pauze. Maak bijvoorbeeld een fles op en stop dan een maand. Wanneer je merkt dat je tolerantie toeneemt, kun je aan de slag met sterkere formules van 8 tot 10 procent.

 

 

2. Melkzuur

Werkt het beste voor: een droge huid

 

Je kent natuurlijk het verhaal van Cleopatra die regelmatig een bad nam in ezelinnenmelk. Nou, Cleo was haar tijd ver vooruit. Melk bevat melkzuur en dat wordt tegenwoordig synthetisch gefabriceerd. De moleculen van melkzuur zijn groter dan die van glycolzuur en dringen daarom minder diep in de huid. Ultee: ‘Melkzuur is een goede bij een droge maar ook gevoelige huid. Het herstelt en versterkt de huidbarrière.’ Met lage percentages – rond de 5 procent – werkt melkzuur ook als een ‘bevochtiger’: terwijl het exfolieert, trekt het vocht aan in de huid. Melkzuur geeft op zichzelf geen dramatisch effect. Als je een feestje hebt waarvoor je een zichtbaar resultaat nodig hebt, kun je beter een formule gebruiken die melk- en glycolzuur combineert met antioxidanten. Die is mild genoeg om geen irritatie te veroorzaken maar sterk genoeg om verschil te zien na een paar nachtjes slapen. Ren Clean Skincare Glycol Lactic Radiance Renewal Mask geeft je huid een opgefriste uitstraling met schone poriën en minder droogtelijntjes (€ 42).

 

 

Glad en glanzend: wat zo’n zure bom al niet kan doen

 

 

3. Amandelzuur

Werkt het beste voor: pigmentatie

 

Dit is de nieuwste AHA on the block. Onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Dermatologic Surgery laat zien dat amandelzuur net zo effectief is als glycolzuur bij de behandeling van een verstoorde pigmentatie door zonneschade. Met twee positieve bijwerkingen: minder roodheid en minder irritatie. De moleculen van amandelzuur zijn groter dan die van glycolzuur en melkzuur; dit betekent minder irritatie, omdat de moleculen meer tijd nodig hebben om door te dringen in de huid. Andere studies toonden aan dat amandelzuur melasma (zoals het ‘zwangerschapsmasker’ ook wel genoemd wordt) met wel 50 procent kan verminderen in een maand tijd. Net als de andere glycolzuren, verwijdert amandelzuur overtollige pigmentcellen van het huidoppervlak. Maar het is ook de enige AHA die in de diepere huidlagen kan komen en daar de melanineproductie kan tegenhouden. Wat amandelzuur aan snelheid tekortkomt, maakt het goed in de diepte. Deze milde aanpak maakt het ook voor de donkere huid het ideale ingrediënt. De donkere huid kan ‘gewone’ glycol- en melkzuur beter vermijden, omdat irritaties kunnen leiden tot vlekken en donkergekleurde littekens.

 

 

 

4. Salicylzuur

Werkt het beste voor: een vette huid en acne

 

Niet alleen AHA’s exfoliëren je huid. Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA) dat onmisbaar is in de strijd tegen overmatig talg, mee-eters, gerstekorrels en puistjes. Ultee: ‘Salicylzuur heeft een soortgelijke chemische opbouw als aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. BHA’s zijn daarnaast in vet oplosbaar. Producten met deze zuren zijn daarom erg geschikt voor een vette huid met puistjes. BHA dringt namelijk goed door in de poriën, waar ze talg en dode huidcellen ‘oplossen’. Salicylzuur kalmeert en verbetert de talgregulatie. In een dagelijkse exfoliant is het werkzaam vanaf 1 procent. Salicylzuur wordt onder andere gewonnen uit boomschors van de wilg. De variant in cosmetica is echter vaak synthetisch.’

 

 

5. Polyhydroxyzuur

Werkt het beste voor: een gevoelige huid

 

Net als amandelzuur is dit een new acid on the block. De grootte van de moleculen zorgt ervoor dat het lastig is voor polyhydroxyzuur (PHA) om door de huid te dringen. Ze werken alleen in op de bovenste huidlaag, zonder de gevoelige lagen daaronder te verstoren. Ze hebben niet de diepe exfoliërende werking van AHA’s, maar wel andere kwaliteiten. Ultee: ‘Het zijn meervoudige hydroxyzuren. Ze lijken op de AHA’s, maar zijn zachter en minder irriterend voor de huid. Ze zijn erg geschikt voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld voor een huid met rosacea.’ Gluconolactone is de meest krachtige PHA, die de huid beschermt tegen luchtvervuiling en uv-schade. Het versterkt daarnaast de huidbarrière, zodat ontstekingen minder kans maken. De andere PHA, lactobion, vertraagt de afbraak van collageen, zodat de huid steviger blijft. Anders dan AHA of BHA maakt PHA de huid niet gevoeliger voor de zon en kan dit zuur door elk huidtype, ook de zeer reactieve, worden gebruikt.

 

 

Jetske Ultee: ‘Vitamine C is het meest onderzochte ingrediënt in cosmetica, met een bewezen effectieve werking’

 

 

Kuur zuur

 

6. L-ascorbinezuur

Werkt het beste voor: schade door vrije radicalen

 

L-ascorbinezuur, beter bekend als vitamine, is een sterke antioxidant die schade tegengaat die wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon en luchtvervuiling. Ultee: ‘Wat mij betreft ‘verplicht’ in je dagelijkse crème! Het is het meest onderzochte ingrediënt in cosmetica met een bewezen effectieve werking. Bijvoorbeeld tegen fijne lijntjes door de krachtige antioxidantenwerking. Het maakt de huid ook egaler en steviger.’ De percentages in huidproducten variëren van 10 tot 25, maar in het geval van vitamine C is de stabiliteit in een formule belangrijker dan het percentage. Aan de ene kan is L-ascorbinezuur de sterkste vorm van vitamine C die zonneschade en fijne lijntjes kan aanpakken. Aan de andere kant is het ook de zwakste: vitamine C oxideert zodra het in contact komt met zuurstof en warmte, waardoor het zijn werking verliest. Kort gezegd: een stabiel 5%-vitamine-C-serum is effectiever dan een onstabiel 25%-serum. De verpakking speelt daarbij een grote rol: die moet ondoorzichtig zijn en bij voorkeur luchtdicht.

 

 

Vochtvasthoudend zuur

 

7. Hyaluronzuur

Werkt het beste voor: alle huidtypes

 

Hyaluronzuur komt van nature voor in het lichaam en voorziet de huid van vocht door water aan het collageen te binden. Het is een magneet voor vocht en houdt zo de huidcellen rond en gezond. Het kan meer dan duizend keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden in de huidcellen. Naarmate je ouder wordt, verlies je van nature collageen en hyaluronzuur, zodat je huid makkelijker uitdroogt. Ook kunnen extreem weer en onderliggende aandoeningen kleine barstjes in de beschermende huidbarrière veroorzaken waardoor vocht kan ontspannen. Met het toevoegen van hyaluronzuur aan je beautyroutine voorkom je dit.