Fit at home | Januari 2023
Dr. Jetske Ultee: een stralende huid tijdens de overgang
By Fit at home

Fit at home | stralende huid overgang

Gepubliceerd: Fit at home
Datum: Januari 2023

Hoe zorg je voor een een mooie, stralende huid tijdens de overgang? Zoek daarvoor eerst uit welk huidtype je hebt. Dr. Jetske Ultee legt aan Fit at home uit hoe je dat doet én ze geeft tips om elk huidtype te verzorgen.

 

Dr. Jetske Ultee: een stralende huid tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert er van alles aan je lichaam, waaronder ook je huid. Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts op het gebied van cosmetische dermatologie. Goede skincare maakt het verschil. Ze beantwoordt speciaal voor jou de meest gestelde vragen. Een stralende huid tijdens de overgang, het kan echt!

Waarom is een goede huidverzorging belangrijk?

Goede huidverzorgingsproducten kunnen heel veel doen voor de huid; ze kunnen de huid weer een fris en gezond uiterlijk geven, egaler van tint maken en oneffenheden als puistjes en andere onregelmatigheden verhelpen. Maar je moet de producten wel op de juiste wijze gebruiken.
 
Cosmetica vinden die je huid niet beschadigt, veroudert of irriteert, is een vereiste. Alleen door het weglaten van foute verzorgingsproducten zal je huid zienderogen opknappen.
 

Hoe bepaal ik mijn huidtype?

 
De eerste stap naar een mooie huid is het vaststellen van je huidtype. Voor iedere huid bestaan de juiste huidverzorgingsproducten. Dit kun je zelf thuis doen om erachter te komen wat je echte huidtype is:
 
Als je je gezicht hebt gewassen met water (en eventueel een milde reiniger) of je komt net uit de douche en je gebruikt nog even geen verzorgingsproducten, wat zie je en wat voel je dan na 10 minuten?

   
  1. Mijn hele gezicht glimt en voelt vettig
  2. Mijn huid voelt zacht en comfortabel aan
  3. Mijn huid ziet mat en dof, en voelt (heel) droog en trekkerig aan
  4. Alleen mijn T-zone voelt wat vettig aan en begint te glimmen
   
  1. Vette huid
  2. Normale huid
  3. Droge huid
  4. Gecombineerde huid

 
En dan moet je nog eens kijken naar of je huid erg gevoelig is, heb je last van onzuiverheden, ziet je huid rood of heb je snel pigmentvlekjes of littekens? Dat allemaal neem je mee in de keuze van je producten.
 
 
Waar moet je bij ieder huidtype op letten wanneer je verzorgingsproducten uitkiest?
 
De ideale skincareroutine zal echt voor iedereen weer anders zijn, maar je kan in ieder geval per huidtype wel letten op het volgende.
 
>Vette huid
Het is voor jouw huid belangrijk dat je twee keer per dag goed reinigt. En met goed, bedoel ik wel mild. Het is een valkuil dat een vette huid extra stevig moet worden schoongemaakt. Juist sterke of agressieve producten houden het probleem namelijk in stand: deze drogen de huid alleen maar uit waardoor je juist meer talg aanmaakt. Verder bevat je huidverzorging het liefst extra hoge concentraties ingrediënten die een vettere huid rustig maken zoals niacinamide, zoethoutwortelextract en allantoïne.
 
>Normale huid
Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een normale huid hebben. Je behoort tot de Lucky few. Maar ook als je een normale huid hebt, is goede verzorging belangrijk. Want met de verkeerde producten kan je huid ook ineens droger of juist vetter gaan aanvoelen. Je zoekt dus het liefst naar milde, hydraterende, kalmerende producten die je huid goed in balans houden. Denk daarbij aan ingrediënten zoals vitamine C, glycerine, niacinamide en allantoïne.
 
>Droge huid
Kies voor rijkere producten en ook voor meerdere laagjes. Gebruik bijvoorbeeld over je crème ’s avonds nog een laagje pure plantaardige olie voor je gaat slapen. Verder is het belangrijk dat de producten mild zijn en vrij van uitdrogende of irriterende stoffen. Ze bevatten extra hoge concentraties hydraterende, vochtvasthoudende en verzachtende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur, niacinamide, vitamine C, allantoïne en bèt aglucaan. Je zult merken dat je daardoor ook minder last krijgt van fijne lijntjes.
 
>Gecombineerde huid
Het kan zijn dat sommige delen van je huid wat droger zijn, terwijl andere stukjes vetter aanvoelen en zelfs wat kunnen glimmen. Het is belangrijk om producten te vinden die jouw huid helpen om gehydrateerd te blijven, en die er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de vettere delen van je huid rustiger worden (dus minder glans). Dan kun je denken aan ingrediënten zoals zoethoutwortel en azelaïnezuur. En nog een extra tip: gebruik transparante poeder om het glimmen te maskeren.
 

 

Tijdens de overgang daalt het collageen in de huid flink. Hoe zorg ik ervoor dat ik minder rimpels krijg en mijn huid niet zo slap wordt?

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Het gevolg? Een droge huid met veel meer rimpeltjes. Het is dus extra belangrijk je huid goed te beschermen met hydraterende, beschermende en kalmerende stoffen.

Is het belangrijk om een reinigingsritueel dagelijks te doen of kan ook alleen met een crème winst behalen?

Minstens zo belangrijk wat je óp je gezicht smeert, is wat je eraf haalt. Reinigen is zo belangrijk om opgehoopt talg, dode huidcellen en vuil te verwijderen. Het is echt de eerste stap naar een mooie huid.

Als je te maken hebt met een klein budget, welk product of producten moet je dan in ieder geval gebruiken voor een basisverzorging?

Zorg dat je in ieder geval een goede reiniger, exfoliant (thuispeeling met fruitzuur), hydraterende crème en zonnebrandcrème hebt. En het allerliefst gebruik je in de avond ook nog een product met vitamine A: daarvan weten we dat het helpt tegen huidveroudering.

Hoe belangrijk is zonnebrand voor je huid wanneer je huid verandert door de overgang?

Bescherming tegen de zon is op elke leeftijd belangrijk. Maar misschien nog wel extra belangrijk in de overgang omdat je al meer collageen verliest … En dat is precies wat zinschade dus doet met je huid: collageenafbraak. Dat wil nu juist zo veel mogelijk voorkomen!
 
Fit at home tipt in haar eerste magazine van 2023 de Moisturizer, Body Cream, Foundation, Bronzer en het Vitamin A Serum aan.
 
Lees hier waarom.