Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
JAN | November 2022
Do's & dont's volgens experts
By JAN

JAN | Do's & don'ts
 

Gepubliceerd: JAN
Datum: November 2022
Door: Anneloes Tas

Wat is de beste verzorging voor je huid als je de 35 jaar gepasseerd bent? JAN vroeg 6 experts om hun basisregels, onder wie dr. Jetske Ultee. Zo houd je je huid mooi:

 

Do’s & dont’s volgens experts

Je buurvrouw zweert bij dit, je vriendin jubelt over dat, je moeder weet het nog beter en dan duiken er op sociale media ook nog 101 tutorials op voor ‘de beste huid van je leven’. Wie het weet mag het zeggen: en dat zijn toch echt de kenners, de mensen die dagelijks professioneel met huidverzorging bezig zijn. Wat zijn volgens hen de basisregels om de 35+-huid in prima conditie te houden?

 

Moisturizer hier, serumpje daar, je gezicht goed reinigen en als een pitbull tegen de zon beschermen: we weten de basisregels wel zo’n beetje. Maar na de dertig duiken de eerste tekenen van huidveroudering op. Zo zie je plots een frons verdiepen of verschijnt er een pigmentvlekje en weet je: niets doen, daar kom ik niet meer mee weg. Vooropgesteld: je móét niks, maar er zijn zeker wel enkele richtlijnen die inmiddels – juist in een woud van 1001 meningen én producten – als gemeengoed beschouwd kunnen worden voor een simpelweg verstandige, dagelijkse huidverzorging. En wie anders dan de kenners die voortdurend met hun neus in de potten zitten, kunnen het beste vertellen waar je op moet letten en wat je wel of zeker níét kan doen?

Skip de onzin

Dermatoloog Marjolein Leenarts, verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis, @dr.leenarts
 
‘Vanaf het dertigste, veertigste levensjaar denkt men vaak: nu ga ik investeren in goede, duurdere huidverzorging. Maar goede skincare hoeft, naar mijn idee, echt niet duur te zijn. Let liever op een hygiënische verpakking in plaats van een mooie, chique pot. Ik ben voorstander van tubes en pompflacons: die houden de inhoud schoon en beschermen de effectiviteit.
 
Ik ben als dermatoloog ook zeker van het motto: skip de onzin. Ik geloof niet in die tien stappen of ingewikkelde routines, maar eerder in het principe less is more: reiniging, verzorging, bescherming. Laat je zeker niet opjutten door al die uitvoerige laag-op-laagstappen van diverse huidverzorgingsproducten; er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkelijk loont. Of je huid snel veroudert hangt sowieso van meerdere factoren af, ook je genen – en daar kunje nu eenmaal geluk of pech mee hebben. Daarnaast zijn er enkele triggers die je wel zelf in de hand hebt: met name de zon en roken zijn echt funest voor je huid. Naar mijn idee is en blijft de beste anti-rimpelcrème nu eenmaal uv-bescherming. Elke dag, ook als het bewolkt is.’

Masseer en mix

Jorrit Ghijsels, product trainer bij Estée Lauder Companies, @jorritghijsels
 
‘Start na je 35ste zeker met een product waarin anti-agingkrachtpatsers als vitamine C en vitamine A (retinol) verwerkt zijn. Skincare met retinol is vaak enkel geschikt voor de nacht omdat het actieve ingrediënt in combinatie met zonlicht irritaties kan geven. Inmiddels bestaan er ook serums met een afgeleide van retinol, dat is retinoïde. Deze vorm heeft ook een huidverfraaiende werking en kun je zorgeloos overdag gebruiken.
 

Maak er ook een gewoonte van een huidverzorgingsproduct in te masseren, met hulp van een massagetool of gewoon met je handen. Ik vind de Face Gym-methode een goede manier; zij delen via social media als @FaceGym heldere instructies hoe je met een olie, serum of crème zelf kunt masseren. Masseren bevordert de opname en je ziet echt verschil qua stralende gloed. Ik zag laatst ook op TikTok een intrigerende beautyhack: maak een make-upspons (beautyblender) eerst vochtig in ijswater en dep daarmee een moisturizer over je gezicht, eventueel nog met een laagje getinte BB-crème eroverheen voor een extra fris blending effect. Ik ben een voorstander van het mixen van producten. Vermeng bijvoorbeeld een druppel olie door een rijke crème, dat maakt de textuur nog meer voedend en smeuïger om goed te kunnen masseren. Via de site van La Mer, lamer.eu, vind je veel tips over combinaties die je kunt maken.’

Voed ook je geest

Sophie van Guillon, CEO van het Zwitserse Huidverzorgingsmerk Valmont Cosmetics, @Sophie.Guillon
 
‘Mijn nummer één blijft: draag elke dag een crème met een SPF. Ook als je in de stad woont. Oxidatieve stressreacties in de diepere huidlagen, veroorzaakt door uv-schade maar zeker ook door luchtvervuiling, zorgen voor onderhuidse ontstekingen die nu eenmaal het huidverouderingsproces versnellen. Alles wat je vanaf nú nog voor kunt blijven, helpt.
 
Waag het niet om met make-up op te gaan slapen, dat is echt taboe. En reinig je huid goed maar mild: nooit ruw wrijven of boenen, altijd zacht strijken en liefst “masserend” je huid schoonmaken. Van binnenuit je huidconditie ondersteunen wordt vanaf deze leeftijd ook steeds belangrijker. Laat suikerrijke voeding en dranken links liggen, want suiker versnelt – door een onderhuids proces als glycatie – de afbraak van collageen. En collageen heb je juist al harder nodig om je huid stevig te houden. Slaap, slaap, slaap… Daar zweer ik ook bij, idealiter acht uur per dag. Tijdens de nachtrust herstelt je huid, dat zie je echt terug in de spiegel. Zeker als je de huid tegelijkertijd met een rijk voedend masker pampert.
 
Andere belangrijke must, los van je dagelijkse huidverzorging: bezuinig niet op de kapper. Rondom de veertig verandert je gezichtsvorm en dan wordt het heel belangrijk om je coupe hierbij aan te passen. Als je kapsel perfect bij je gezichtsvorm aansluit werkt dat ook weer door naar je algehele uitstraling. Het geeft sowieso een goed gevoel om zo nu en dan eens je beautylook te veranderen.
 
Ook niet vergeten: blijf de geest voeden, zorg voor een intellectuele vervulling. Dat klinkt abstract maar jezelf geestelijk blijven uitdagen, is evengoed belangrijk voor een mooie uitstra- ling, en dat werkt weer door naar je huid. Bezoek vaker een theater, ga naar een expositie!’

Vergeet je hals niet

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, @drjetskeultee
 
‘Dit is de levensfase waarin je, behalve een goede gezichtsverzorging, ook dagelijks je hals en decolleté zou moeten meepakken. Dat wordt vaak vergeten maar als je nú start, pluk je daar op latere leeftijd zeker de vruchten van: juist in deze zone ligt zonschade, met rimpels, ruwheid en pigmentvlekken op de loer. Al bestaan ze wel, voor deze zone heb je heus geen specifieke producten nodig; goede uv-bescherming en verzorging met hydraterende ingrediënten voldoen prima. Gewoon alles doorstrijken dus, als je je gezicht verzorgt. En pak dit gebied ook gerust eens mee met een exfoliant, net als op je gezicht: in de ochtend bijvoorbeeld met een fruitzuur, zoals glycolzuur, en voor de avond adviseer ik een product met vitamine A (retinol) voor huidverbetering.
 
Een goede truc om ’s ochtends wakker te worden zonder rimpels: breng af en toe een dun laagje (plantaardige) olie of simpelweg een lik vaseline over je gebruikelijke nachtverzorging aan. Zo’n sealing laagje helpt je huid in de nacht beter het vocht binnen te houden waardoor je met zicht- baar minder droogtelijntjes wakker wordt. Ook hoef je je gezicht na het reinigen niet volledig droog te deppen; laat je huid liever een beetje vochtig en warm, dan worden de verzorgingsproducten beter opgenomen.
 
Ik ben persoonlijk ook groot fan van toners die je kunt verstuiven, direct na de reiniging: zo’n extra verzorgende stap met kalmerende en voedende ingrediënten bevordert eveneens de opname van de overige skincare (ook in eigen collectie via dr-jetskeultee-skincare.nl, red.).’

Bewaar en versterk je huidweerstand

Dr. Annie Black, International Scientific Director voor Lancôme International, @drannieblack
 
‘Bewaak en versterk je huidbarrière, het microbioom – triljoenen micro-organismen die in de huidlagen zitten, een mix van bacteriën waarmee je geboren wordt. Door deze huidflora in balans te houden, blijft je huidweerstand sterk en dat werkt weer door naar een optimale huidconditie. Dat is naar mijn idee voor iedereen echt de basis, de dagelijkse standaard. Dat doe je bijvoorbeeld door vanaf nu producten te gebruiken waarin pre- en probiotische fragmenten verwerkt zijn (zoals Lancôme Advanced Génefique-serum, red.), maar ook nooit te agressieve reinigingsproducten te gebruiken of overmatig te peelen. Het is belangrijk dat de natuurlijke pH-waarde van je huid intact blijft (rond 5,5) en je niets te veel of te overdreven doet wat deze balans kan ontregelen. Daarbij blijft hydrateren op elke leeftijd een must, met een ingrediënt als hyaluronzuur, maar ook aanvullingen als vitamine C (verhelderend) en niacinamide (B3, tegen pigmentvlekken) zijn waardevolle toevoegingen.
 
Van het verhaal over de invloed van blauw licht, schermlicht, op huidveroudering, dat nu circuleert, ben ik nog niet echt van overtuigd. Blauw licht van schermen heeft weliswaar effect op je ogen, maar dat is heel ander weefsel. Ik heb ook nog geen wetenschappelijke onderzoeken gevonden die mij ervan overtuigen dat dit type licht daadwerkelijk huidveroudering versnelt. Maar de combinatie uv-straling met luchtvervuiling, fijnstof, doet dat zeker wel. Je huid beschermen als je naar buiten gaat én elke dag, in elk geval ’s avonds, optimaal reinigen zodat het vuil niet kan opstapelen, is dus veel belangrijker.
 
Start na je dertigste zeker met oogverzorging, daar zweren Franse vrouwen bij. Op die manier kun je, met het oog op de toekomstige jaren, langer droogtelijntjes en andere aging issues op afstand houden.’
 

Do not try this at home

Waar alle experts het over eens zijn: laat je niet gek maken door bepaalde skincaretrends of routines die, telkens maar voor even, online circuleren en als ‘de bom’ bejubeld worden.Van deze eendagsvliegjubelverhalen is er vaak geen één wetenschappelijk bewezen. Dat geldt zeker voor alle #beautyhacks die via TikTok circuleren; daar kan het immers niet gek genoeg zijn. De verzorging van je huid is bepaald geen grap of testcase voor doe-het-zelf-experimentjes. Wees gewaarschuwd.

 
#sunscreenfree dook afgelopen zomer ineens op socialemediakanalen op,
terwijl dat op zonnige dagen zo’n beetje het domste is wat je de huid kunt aandoen. Aangewakkerd door sceptici over vaccinaties werd ook ineens het belang van zonbescherming in twijfel getrokken, en dat enkele ingrediënten juist huidkanker zouden kunnen uitlokken. Negeren, deze verontrustende tendens, want alle dermatologen weten één ding zeker: zonschade, verbranding, verhoogt het risico op huidkanker.
 
#facefasting verwijst naar ‘even je huid met rust laten’. Op zich een logische tegenreactie na alle uitvoerige stappenplannen en 10-step routines die uit Aziatische landen zijn overgewaaid – en waarvan we zo zachtjes aan weten dat ze heus niet altijd een betere huidconditie opleveren. Je kunt de huid immers ook te veel overladen met actieve ingrediënten of te grondig reinigen en exfoliëren, waardoor de huideigen barrière, jouw bescherming, uit balans raakt. Je kan gerust eens een avondje nachtcrème overslaan, of ’s ochtends je favoriete serum vergeten – dan raakt je huid heus niet meteen van slag. Echter, sla nooit de reiniging over (ook als je geen make-up draagt) en bescherm je huid tegen uv-straling.
 
#faceglazing staat voor een huid die zo overdreven glanst dat het net een geglazuurde donut lijkt. Voor zo’n spiegelende speklaag zou je dan volgens beautytiktokkers laag op laag van alles op moeten smeren – terwijl je, in principe, met een lik vaseline, laagje olie of een vloeibare highlighter net zo snel een opvallende glowy finish krijgt. Hou het liever subtiel, bijvoorbeeld enkel op je wangen of hoog op de jukbeenderen. A little shine can’t hurt: droogte en lijntjes vallen minder op, en je huid oogt frisser.
 
#skinicing is je huid met extreme kou (vrieskou) behandelen, zelf met cryo-maskers en tools uit het vriesvak of bij een salon ice facials ondergaan om je huid te verstrakken en wallen weg te werken. Klinkt als een goed idee, want kou kan de afvoer van vochtophopingen zeker aanwakkeren, máár, waarschuwen huidexperts, het is voor een gevoelige huid een no-go. Zeker als je bijvoorbeeld tekenen van rosacea/couperose hebt, moet je de huid echt niet aan grote temperatuurverschillen blootstellen (dus ook niet naar de sauna).
 

Check de ingrediënten

Margaux Knuppe, jarenlang beautyeditor voor diverse magazines, besloot zelf haar Zuid-Afrikaanse huidverzoringsmerk Afari Skincare te ontwikkelen, @margauxknuppe
 
‘Boek, zeker in de winter, vaker een facial die net iets meer doet voor je huid. Zelf ben ik fan van microneedling; dat laat ik ’s winters elke vier weken doen als mijn huid erg dof en droog is. Dit is een methode waarbij het huidoppervlak met een roller met micronaaldjes behandeld wordt. Deze vorm van “schade” triggert de huid om meer collageen aan te maken en het bevordert de opname van actieve ingrediënten uit een verzorgingsproduct.
 
Ik ben, als werkende moeder, ook voorstander van multitasking producten: wie heeft er nou tijd voor een uitvoerig ritueel? Kies een reiniger die je huid schoonmaakt, als make-upremover dient, én tegelijkertijd mild exfolieert. Neem bijvoorbeeld uit gemak ook een moisturizer en hoge zonbescherming ineen, dan ben je meteen klaar.
 
Wanneer je een huidverzorgingsproduct kiest, denk dan niet vanuit je leeftijd maar vanuit jouw huidtype. Hoe voelt je huid, waar heeft ze behoefte aan? Plus: doe vooraf research naar welke ingrediënten erin zitten. Of je nu een supplement inneemt of een crème opsmeert: check goed de ingrediëntenlijst. Als een merk op de verpakking vermeldt dat er een bepaald actief ingrediënt in verwerkt is, zou deze in het eerste rijtje, binnen de eerste drie tot vijf namen, moeten staan. Zo niet, dan is het de aankoop niet waard.
 
En, hoe lastig ook, maak tijd vrij in je agenda voor iets wat je plezier geeft. Stress zie je altijd aan de huid: een toename van stresshormonen als cortisol en adrenaline kan tot verstopte poriën en puistjes leiden. Voor mij is pilates een goede uitlaatklep, zowel mentaal als fysiek.’