Blog Franciska Bosmans | 26 september 2018
Does blue light harm your skin?
By Blog Franciska Bosmans

 

 
Gepubliceerd: Blog Franciska Bosmans
Datum: 26 september 2018
Door: Franciska Bosmans
 
 
 

Heb je aparte skincare nodig tegen het effect van blauw licht uit je smartphone en laptop? Dr. Jetske Ultee reageert in deze beautyblog. Lees hier het artikel:

 
 
 

Does blue light harm your skin?

 

Verslaafd aan je smartphone? Volgens de cosmeticawereld leidt een overdaad aan het blauwe licht ervan tot vroegtijdige rimpels, een droge huid en pigmentvlekken. Maar klopt dat wel?

 
 

Wat is blauw licht?

Blauw licht of HEV-licht (HEV staat voor High Energy Visible) maakt deel uit van het zichtbare licht van het zonnespectrum en heeft een golflengte tussen 380 en 500 nm met een hoge energie. (Het dringt dieper in de huid dan uv.) Maar het wordt ook verspreid door tl-lampen en het scherm van je laptop, tablet, televisie en smartphone. Het is dus overal en je kan het niet vermijden.
 
 

Blauw licht is goed…

“Onderzoek toont aan dat blootstelling aan blauw licht overdag voordelen voor je gezondheid heeft: zo boost het je alertheid en mood,” vertelt Nadine Pernodet, vicepresident van de afdeling Skin Biology and BioActives van de Estée Lauder Companies. “Blauw licht versterkt ook het immuunsysteem en kan zelfs antibacterieel werken,” vult dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, aan. “Blauw licht-lampen worden al lang ingezet als behandelingsmethode tegen acne. Een recent onderzoek laat zien dat blootstelling aan HEV ook de bloeddruk kan verlagen en een gunstig effect op de bloedvaten heeft.”
 
 

Blauw licht is slecht…

So far, so good. Maar té veel blauw licht kan slecht voor je gezondheid zijn. Overmatig smartphonegebruik beïnvloedt je slaappatroon, concentratievermogen en ogen, dat is uitgebreid wetenschappelijk bewezen. Maar volgens de cosmeticawereld is een overmatige blootstelling aan blauw licht van ondermeer je telefoon ook slecht voor je huid.
 
Die blootstelling zorgt voor overmatig veel vrije radicalen in de huid (net als uv en pollutie). Zo ontstaat onzichtbare schade diep in de huid en een zogenaamd screenface: een droge(re) huid die sneller veroudert en last krijgt van lijntjes, rimpels, een doffe teint en pigmentvlekken. En laat er in het echte leven nu geen Instagramfilter bestaan om dat te verdoezelen.
 
 

Maar… is het wel zo’n groot probleem?

De bestaande wetenschappelijke studies waarop beautymerken zich baseren gebeurden doorsnee in vitro (dus niet op levende mensen) en/of werden betaald door een cosmeticamerk. Waardoor je je vragen kan stellen over de betrouwbaarheid ervan. De Franse celebritydermatoloog Jean-Louis Sebagh ontwikkelde zijn Supreme Day Cream met blauw licht-bescherming na een studie uit 2013, besteld door cosmetica-ingrediëntenproducent Lipo Chemicals. De conclusie: HEV kan even schadelijk zijn voor de huid als uv en leidt tot pigmentatieproblemen, vroegtijdige huidveroudering en een verzwakte huidbarrière.
 
“Er is wat wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het voor een overmatige melanineproductie zorgt, maar dat doet de zon ook,” nuanceert Paula Begoun, de oprichtster van Paula’s Choice. “Er is meer onderzoek nodig om die invloed te staven.” (Het merk zelf had het in een recente nieuwsbrief ironisch genoeg wel over blauw licht en de vermoedelijke effecten op de huid.)
Ook dokter Ultee nuanceert die studies. “Bij die onderzoeken, die vooralsnog alleen zijn uitgevoerd op dieren of in vitro, is gebruikgemaakt van speciale lampen die blauw licht met een heel hoge energie uitstralen. Dat is niet te vergelijken met de dosis die je in het dagelijkse leven krijgt. De dosis blauw licht die we via beeldschermen op onze huid krijgen is ook veel kleiner dan de dosis in het daglicht.”
 
 

Conclusie

Investeren in een bril die blauw licht filtert, of je scherm permanent naar nachtmodus (en geel licht) schakelen is waarschijnlijk nuttiger dan skincare smeren die (vermoedelijk) tegen (de gevolgen van) blauw licht helpt beschermen.
 
Maar schadelijk of helemaal nutteloos is smeren tegen blauw licht nu ook weer niet. De producten bevatten ingrediënten – vitamines, plantenextracten, peptiden – die tegen door HEV veroorzaakte oxidatieve stress beschermen, maar die bestanddelen helpen natuurlijk tegen élke vorm van oxidatieve stress, of die nu door uv, pollutie, roken, blauw licht… wordt veroorzaakt.
 
Zo is er het Age Repair Intensief Multiactief Serum van Uriage (€39) dat ‘BLB’, de Blauw Licht-Barrière, in zijn Age Protect-lijn stopte. Die mix van mineralen, vitamines en plantenextracten legt een schildje op de huid dat tegen blauw licht en pollutie moet beschermen, maar de producten vormen gewoon een mooie bron aan antioxidanten.
 
Ook Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery (€ 63,11) van Estée Lauder zou tegen de gevolgen van blauw licht ‘s nachts beschermen. De aanleiding is een in vitro-studie – wat had je gedacht? – van het merk. Het blauw licht-verhaal lijkt me in dit geval vooral een mooie marketingzet, maar dit is een erg aangename oogcrème. Ze werkt goed onder concealer, voelt zacht aan, verzacht en zorgt voor een gladde huid.
 
En wil je helemaal zeker zijn, schakel dan je smartphone en andere schermen ‘s avonds gewoon uit. Kan je de geneugten van een goed boek opnieuw leren kennen.