Billie | 16 oktober 2021
De schone slikster
By Billie

Billie | De schone slikster

Gepubliceerd: Billie
Datum: 16 oktober 2021
Door: Franciska Bosmans

Wordt je huid mooier door het slikken van supplementen? En welke kies je dan? Billie vroeg dr. Jetske Ultee om advies.

 

De schone slikster

Het lijkt zo simpel: elke dag een supplement slikken en je krijgt een betere huid. Maar is het wel zo simpel? Billie slikt niet zomaar wat de voedingssupplementindustrie beweert en vroeg het aan een specialist. Spoiler: blijf vooral gezond eten. Benieuwd hoe je dit voorkomt? Dr. Jetske Ultee geeft advies.

Astaxanthine

Wat? Algen en plankton beschermen zich met deze carotenoïde tegen de zon. In onze huid remt ze als krachtige antioxidant huidveroudering af door vrije radicalen te bestrijden en de afbraak van collageen te belemmeren.

In voeding: zalm, garnalen, forel en kreeft. (vandaar hun roze kleur) Dr. Jetske Ultee (zie onder): “250 gram zalm bevat ongeveer 5 mg astaxanthine.” Volgens onderzoek heb je 2 à 6 mg astaxanthine per dag nodig.

Als supplement? Als je ze via voeding onvoldoende binnen krijgt. “Hoewel ik graag vis eet, gebruik ik zelf toch een supplement van 5 mg per dag van algen, van Solgar.”

Vitamine D

Wat? Ons lichaam maakt de vitamine aan bij blootstelling aan uv B-stralen. Ze is belangrijk voor het immuunsysteem, maar ook voor de huid. “Ze beschermt als antioxidant tegen zonschade, is belangrijk bij wondgenezing en werkt ontstekingsremmend. Er is ook een relatie tussen acne en een laag vitamine D-gehalte en ze lijkt te beschermen tegen allergische huidreacties en eczeem.”

In voeding: vette vis, vlees, eieren. “Maar het overgrote deel van wat we nodig hebben, maken we zelf aan. Daarvoor is wel zonlicht nodig, en niet elke huid produceert de vitamine even goed.”

Als supplement? Ja, bij een tekort.

Collageen

Wat? Dit eiwit in botten, gewrichten en huid zorgt voor stevigheid en structuur. Met ouder worden neemt de aanmaak en het herstel ervan af, waardoor je een slappere huid en rimpels krijgt.

In voeding: gelatine en bouillon van botten. “Ook in vlees en ei zit collageen, maar we weten niet goed hoeveel.”

Als supplement? “Via voeding is de beste optie, maar niet iedereen lust vleesbouillon. Studies tonen aan dat supplementen ook prima werken. Onafhankelijk onderzoek wees uit dat kraaienpootjes bij vrouwen tussen de 45 en 65 verbeterden bij een dagelijkse inname van 2,5 gram collageen van Verisol.”

 

Weet wat je slikt

Eens je weet wat je huid (eventueel) nodig heeft, moet je nog kiezen uit het enorme aanbod aan supplementen. Hoe doe je dat?

“Ik geef de voorkeur aan supplementen met zo min mogelijk extra ingrediënten, zoals vulstoffen. Check ook wat het bedrijf vertelt over de kwaliteit van zijn supplement en wat een normale dagelijkse dosis is. Een supplement moet niet hoog gedoseerd zijn. Je moet je echt goed verdiepen in het bestanddeel en het supplement. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een diëtist. Maar zelfs met een goed supplement blijft het een kwestie van uitproberen.” De bovenstaande bestanddelen doen volgens Ultee alvast wel écht wat voor je huid. Helaas wordt niet elk ervan getest bij een standaard bloedonderzoek en zijn de ideale waardes niet altijd vastgesteld.

 

Hyaluronzuur

Wat? Dit glycosaminoglycaan zit van nature in ons lichaam en houdt je huid soepel. Het trekt tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan en houdt het vast. Het zorgt dus voor hydratatie in de huid, maar ook voor volume.

In voeding: bladgroenten als boerenkool, (zoete) aardappel, amandelen en pure chocolade …

Als supplement? Ja. “Wetenschappers toonden aan dat een supplement van 120 à 240 mg hyaluronzuur per dag na 8 weken kan zorgen voor minder kraaienpootjes. Het effect van deze supplementen is tijdelijk: het verdwijnt als je stopt met innemen.”

Omega 3-vetzuren

Wat? Deze vetzuren maken deel uit van de huidbarrière die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf en haar gezond houdt.

In voeding: vette vis, noten, lijnzaadolie. “De combinatie van voeding en smeren werkt waarschijnlijk het best. Er bestaan huidcrèmes met ceramiden, vetzuren en cholesterol als je last hebt van een erg droge of geïrriteerde huid.”

Als supplement? Eventueel. “Eet je niet elke week vette vis, dan adviseer ik een visolie- of algenoliesupplement.”

Bètacaroteen

Wat? Deze antioxidant kan ook voor een gezonde teint zorgen. “Uit studies bleek dat de teint van mensen die dagelijks meer groente en fruit gingen eten een goudbronzen kleurtje kreeg, doordat het bètacaroteen in hun lichaam toenam.”

In voeding: o.m. wortels. “Als je veel wortels eet, kan je huid wat oranje kleuren, dat noemen we carotenemie. Een zichtbaar bewijs dat sommige voedingsbestanddelen daadwerkelijk in de huid terechtkomen.”

Als supplement? Neen. “Je haalt het beter uit groenten en fruit.”

 

Zit het schoonheidsgeheim in een pilletje?

Een collageenzoetje in je latte of een snufje hyaluronzuur op je eitje? Zijn voedingsupplementen echt het geheim van een stralende huid?

“Ze zijn een aanvulling,” zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie, “maar zonder een gezond voedingspatroon hebben ze niet zoveel zin. Ook ontspanning, slaap en beweging zijn belangrijk.” Met gezonde voeding krijg je ook zelden te veel van een stof binnen. “Met hoog gedoseerde supplementen kan dat wel.” Bijvoorbeeld bij vitamines D en B is de dosis belangrijk. Welke supplementen je neemt, hangt van je behoeftes af, begin nooit in het wilde weg te slikken. “Bij huidklachten raad ik een bloedonderzoek naar eventuele vitamine- en mineralentekorten aan. Die kan je aanvullen met supplementen. Maar niet alle huidproblemen ontstaan door tekorten.”