Sjiek | 9 november 2019
De nachtwacht. De zin en onzin van nachtcrèmes
By Sjiek

Gepubliceerd: Sjiek
Datum: 9 november 2019
Door: Franciska Bosmans

Wat doet je huid nu zoal als je slaapt? What’s the story met die biologische klok van huidcellen? En heb je ’s nachts een andere crème nodig dan overdag? Deskundigen verschillen erover in hun adviezen. Lees wat Dr. Jetske Ultee erover vertelt aan Sjiek:

 

De nachtwacht

De zin en onzin van nachtcrèmes

Voor je gaat slapen een crème smeren, is dat nu écht nodig voor je huid? Bestaat er zoiets als schoonheidsslaap in een potje? Sjiek ging het na.

Wat doet de huid terwijl je slaapt?

“Overdag gaat de huid in survivalmodus: ze beschermt zich tegen dreigingen van buitenaf zoals uv-stralen en vervuiling”, vertelt Barbara Geusens, doctor in de dermatologische wetenschappen op de blog van haar cosmeticamerk Nomige. “’s Nachts komen de weefsels in ons lichaam tot rust en gaan ze zich regenereren. De huid vernieuwt zich in 28 dagen en dat gebeurt vooral ’s nachts.”

“Het lijkt erop dat de huid, net als iedere cel in ons lichaam, een soort biologische klok heeft,” zegt dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en auteur van de blogs Skinwiser en Dr. Jetske Ultee. “Zo suggereert onderzoek dat opperhuidcellen een dag- en nachtritme hebben in de barrièrefunctie, zuurtegraadregeling, schadeherstel en celvernieuwing. Maar op welke manier de klokjes van alle cellen worden aangedraaid en gecontroleerd, is nog lang niet opgehelderd.”

Waarom zou je ’s avonds huidverzorging gebruiken?

Om de huid wat te ondersteunen wanneer ze zich tijdens de nacht herstelt en vernieuwt. “Overdag gebruik je best producten die haar helpen beschermen, zoals een zonnefactor en antioxidanten,” aldus Geusens. “’s Nachts heeft de huid tijd om iets met de actieve bestanddelen in je huidverzorging te doen. Bovendien wordt ze dan meer doorlaatbaar: ze neemt actieve bestanddelen makkelijker op, maar verliest ook vocht.” Dat laatste wordt opgevangen door hydraterende bestanddelen in nachtcrèmes.

Moet iedereen nachtcrème smeren?

“Als je overdag al smeert, waarom zou je dat ’s avonds dan ook niet doen? Er zijn zoveel voordelen aan,” vindt Geusens. “Pubers met puistjes kunnen baat hebben bij een nachtcrème die talgregulerend werkt. Wil je op huidveroudering werken, dan kun je vanaf je 25ste met nachtcrème beginnen.”

Wat moet er in je nachtcrème zitten?

Volgens de Amerikaanse huidverzorgingsexpert Paula Begoun is er geen research die aantoont dat je huid ’s nachts speciale ingrediënten nodig heeft waaraan ze overdag geen nood heeft. Het enige verschil is dat ze overdag een zonnefactor nodig heeft, alle andere producten kan je zowel overdag als ’s nachts smeren.” Ultee deelt die mening. “Welke bestanddelen je nodig hebt, hangt natuurlijk een beetje af van je huid en eventuele klachten. Maar voor iedere huid zou ik een product aanraden vitamine C en E. Die antioxidanten versterken elkaars werking en helpen de huid te herstellen, beschermen en verstevigen. Ook voldoende hydraterende stoffen zoals hyaluronzuur en glycerine mogen niet ontbreken. En niacinamide of vitamine B3, een barrièreversterkend en kalmerend ingrediënt.”

Volgens Geusens bevat een goede nachtcrème naast vochtvasthoudende bestanddelen als glycerine, ceramiden, hyaluronzuur en ureum (omdat de huid ’s nachts vocht verliest) ook actieve bestanddelen. “’s Nachts kan je op huidverjonging inspelen met bijvoorbeeld peptiden of retinol of focussen op depigmenterende bestanddelen zoals 10% vitamine C.”

Peelende bestanddelen als AHA-zuren worden ook vaak genoemd, maar die kan je volgens Ultee ook overdag gebruiken. “Je huid wordt door exfoliëren gevoeliger voor uv. Daardoor is het idee ontstaan dat je dit soort producten beter in de avond gebruikt. Anderzijds zijn stoffen als glycolzuur net in staat om zonneschade tegen te gaan doordat ze vrije radicalen te lijf gaan of ontstekingsremmend werken. Mijn belangrijkste advies: gebruik overdag altijd zonnecrème.”

Welke textuur smeer je best?

Nachtcrèmeformules zijn traditioneel rijker en vetter dan dagcrèmes omdat de huid ’s nachts meer verzorging nodig heeft. Rijke crèmes mogen goed zijn voor een droge huid, bij een vette(re) kunnen ze onder meer poriën blokkeren. De doorsnee regel: hoe vetter de huid, hoe lichter de formule. “Heb je een droge huid, dan kan je ‘s avonds een extra rijke crème aanbrengen,” adviseert Ultee. “Of een likje vaseline of wat natuurlijke olie over je crème smeren.”

Maar elke huid is anders. “Het kan zijn dat een normale of vette huid ’s avonds toch houdt van een rijkere crème. Zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek dat de huid niet 24 uur per dag dezelfde is en de talgproductie op zijn laagst is rond middernacht. Ook de luchtvochtigheid zou invloed hebben op de talgproductie en vochtbalans in de huid.Word je in d winter, als de luchtvochtigheid lager is, wakker met kreukels in je gezicht? Check eens of de luchtvochtigheid in je slaapkamer niet te laag is.”

Geusens is geen fan van rijke crèmes, ook niet voor een droge huid. “Veel mensen houden van het gevoel van een vette nachtcrème. Maar een te rijke crème met bijvoorbeeld bepaalde waxen of lange vetzuurketens, legt een laagje op de huid waardoor ze afhankelijk van die crème kan worden. Bovendien kunnen actieve bestanddelen in een rijke formule niet goed in de huid dringen. Als je ’s morgens het gevoel hebt dat je je gezicht moet reinigen omdat het vet aanvoelt, is je nachtcrème te rijk.”

Kan dagcrème ook ’s nachts?

Ja, als er geen zonnebeschermingsfactor in zit. “Maar waarom zou je die nachtelijke huidprocessen niet gebruiken en stimuleren,” vindt Geusens. “Je eet ’s morgens en ’s avonds toch ook niet hetzelfde? Volgens mij ga je completer te werk wanneer je verschillende producten op verschillende momenten van de dag gebruikt. Daarom spreid ik de ingrediënten over de verschillende op maat gemaakte producten van Nomige. Eén crème kan niet alles doen.”