NRC | 12 juli 2022
De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door
By NRC

nrc | Hitte
Gepubliceerd: NRC
Datum: 12 juli 2022
Door: Vera van Winkelen

Als het kwik flink stijgt, dan wil je het liefst zo koel mogelijk blijven. NRC geeft in de Hittegids met behulp van experts advies hoe je de warme zomerdagen kunt overleven. De vraag aan dr. Jetske Ultee: hoe bescherm je je huid tegen uv-straling?

 

De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door

In de Hittegids vind je alles voor een hete zomer: hoe je je lichaam en huis koel houdt, maar ook je huisdieren. En krijg je het eigenlijk kouder als je een ijsje eet? Ook lees je wanneer je je planten het beste water kunt geven (en hoe je dat doet). Van dr. Jetske Ultee wilde NRC weten hoe je je huid het beste kunt beschermen tegen de zon:

Hoe bescherm je je huid tegen de zon?

Door flink te smeren met zonnebrandcrème. Een goede crème beschermt tegen uv a- en uv b-straling.
 
Ga je onbeschermd de zon in dan loop je het risico om te verbranden. Zonnestralen op je onbeschermde huid zorgen uiteindelijk voor huidveroudering en een hoger risico op huidkanker. Onderzoeksarts Jetske Ultee legt uit dat de huidschade een optelsom is: “Vaak krijg je jaren later de rekening gepresenteerd. En wist je dat de zon verantwoordelijk is voor negentig procent van de huidverouderingsverschijnselen? Rimpels en pigmentvlekken dus. Een goede zonnebrandcrème blijft de allerbeste antirimpelcrème.”
 
Maar jezelf inwrijven met het witte goedje is niet de enige manier om je huid te behoeden voor de schadelijke effecten van de zon. Ultee: “Met kleding, petten, hoeden en zonnebrillen kun je je ook wapenen tegen uv-straling. Net als het op tijd opzoeken van een plekje in de schaduw. Een combinatie hiervan is de beste bescherming.”

Kun je zonnebrandcrème veilig gebruiken?

Absoluut. In de wetenschap bestaat geen discussie over de veiligheid van zonnebrandcrèmes. Onderzoeksarts Jetske Ultee stelt dat je goede en minder goede keuzes kunt maken in zonnebrandcrèmes: “De minder goede en discutabele filters worden gelukkig steeds minder gebruikt. Dit geldt zeker in Europa, aangezien we hier veel meer filters ter beschikking hebben dan in Amerika.” De onderzoeksarts is stellig: “Je kunt je nog altijd beter insmeren met een minder goed product dan géén product. Want wat wél voldoende is aangetoond, is het risico op huidschade waaronder huidkanker door overmatige blootstelling aan de zon.”

Insmeren: hoe vaak en hoeveel?

Hoe lichter de huid, hoe sneller je verbrandt, en hoe lager de factor van je zonnebrandcrème, hoe korter je beschermd bent. Door zweten en schuren van kleding raak je een deel van je zorgvuldig gesmeerde zonneblokker of -filter gedurende de dag weer kwijt. Daarom moet je bijsmeren. Hoe vaak? Elke twee uur een verse laag, adviseert KWF Kankerbestrijding en opnieuw na het zwemmen. Om het goed te doen moet je flink dik smeren, 2 milligram crème per vierkante centimeter huid om precies te zijn. Een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been, rug en de voorkant van je lichaam. Vergeet je oren en de bovenkant van je voeten niet.
 
Ben je benieuwd naar alle tips voor een hete zomer? Hier lees je de uitgebreide Hittegids van NRC.