Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
NINA | 5 juni 2022
De grote 6 ingrediënten met een 'maar'
By NINA

Nina | De grote 6
Gepubliceerd: NINA
Datum: 4 juni 2022
Door: Sophie Vereycken

Moet je alcohol altijd vermijden in je huidverzorging? En hoe zit dat met essentiële oliën? NINA beschrijft de grote 6 cosmetica-ingrediënten met een ‘maar’ en vroeg dr. Jetske Ultee hoe de vork nu precies in de steel zit.

 

De grote 6 ingrediënten met een ‘maar’

In een wereld waarin ‘clean beauty’ hoogtij viert, is het steeds moeilijker te bepalen wat je mag smeren en wat niet. Maar is het allemaal zo zwart-wit?

 
Als we het internet geloven, zit cosmetica boordevol toxische stoffen. Klopt natuurlijk niet, maar feit is wel dat veel producten ingrediënten bevatten die niets goeds doen, bevestigt onderzoeksarts Jetske Ultee. “Sommige zijn zelfs schadelijk, bijvoorbeeld omdat ze irritatie geven.” Ervaringsdeskundige is de Amerikaanse Tiffany Masterson. Na jarenlange huidproblemen, ontwikkelde ze een merk dat alle twijfelachtige ingrediënten schrapte. Het was het begin van Drunk Elephant, en daar zat de wereld duidelijk op te wachten, want haar geesteskind werd in een mum van tijd razend populair. Zelf spreekt ze liever niet over ‘slecht’ of ‘toxisch’ maar van ‘suspicious’: niet veroordeeld, wel verdacht. “Die stoffen zijn niet per se gevaarlijk, maar kunnen de beschermingslaag of functies van de huid verstoren. Is dat echter altijd en bij iedereen zo? Nee.” Zie het als een FODMAP-dieet: door (tijdelijk) bepaalde ingrediënten te bannen, ontdek je waar je niet tegen kan en kan je je huid transformeren. Alleen, welke ingrediënten zijn dat, en zijn ze per definitie problematisch?

1. Parfum

Tiffany Masterson: “Parfum is agressief en nergens voor nodig.” Het is de nummer één oorzaak van allergieën en huidirritatie, beaamt Jetske Ultee. “Daarnaast kunnen geurstoffen reageren met zonlicht en zo versnelde veroudering of pigmentvlekken veroorzaken. Omdat producenten geen geurstoffen moeten aangeven – ‘fragrance’ of ‘parfum’ is voldoende, anders zou de ingrediëntenlijst te lang worden – kan één klein potje zonder dat je het weet een enorme hoeveelheid parfum bevatten.”
 
Vervangen?
Ja, óók natuurlijke parfums. Jetske Ultee: “Groene geurstoffen – zoals lavendel of jasmijn – kunnen de huid evengoed irriteren.”

2. Alcohol

Tiffany Masterson: “Alcohol denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol drogen de huid uit.” Ze lossen de natuurlijke vetten op, terwijl die voorkomen dat vocht ontsnapt en slechte stoffen je huid beschadigen, vervolgt Jetske. “Vaak worden ze gebruikt in reinigers en toners voor de vette huid met puistjes. Jammer, want zo wordt de huid nog onrustiger.” Vervangen? Jetske: “Vettige alcoholen houden het vocht net vast in de huid waardoor deze zachter wordt. Cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, benehyl alcohol en stearyl alcohol mag je gerust smeren.”

3. Essentiële oliën

Essentiële oliën hebben behalve hun geur geen voordeel. Integendeel, het enige waar ze goed in zijn, is irriteren, vertelt Tiffany Masterson. “Van 79 essentiële oliën is inmiddels omschreven dat ze vervelende reacties kunnen uitlokken”, bevestigt Jetske Ultee. “Bovendien zijn citrusvarianten fototoxisch: wanneer je ermee in de zon komt, kunnen ze onzichtbare schade veroorzaken.” Vervangen? Hoe minder, hoe beter. Uitzondering is tea tree oil. Jetske: “Die werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en gistdodend. Maar gebruik de olie altijd verdund!”

4. Chemische filters

Chemische zonnecrèmes horen volgens Tiffany op het lijstje der voorzichtigheid: “Meestal vormen ze geen probleem, maar bij acne, rosacea of een gevoelige huid, is mineraal beter.” Zo stellig kan je dat niet zeggen, vindt Jetske Ultee. In beide categorieën zijn goede en minder goede filters. “Mensen denken dat minerale filters uv-stralen ‘fysiek’ tegenhouden als een schild terwijl chemische filters de straling absorberen. Vandaar het idee dat een gevoelige huid beter af is met een minerale crème. In werkelijkheid verschillen ze niet zoveel. Ook minerale filters absorberen straling, zij het door metaaloxide in plaats van koolstof.”
 
Vervangen?
Jetske Ultee: “Er zijn dubieuze filters: ze kunnen niet goed tegen zonlicht en zorgen zo voor huidproblemen of kunnen vrijeradicaalvorming of irritatie veroorzaken. Er zijn oude filters waarvan we inmiddels weten dat ze mogelijk hormoonverstorend werken. Skippen: oxybenzone, sulisobenzone, enzacamene, homosalate, oxtinoxate, octocrylene, padimate O en amiloxate.

5. Siliconen

Siliconen zouden de huid verstoppen, dus haalde Tiffany Masterson ze resoluut uit de ingrediëntenlijst. Volgens Jetske Ultee hebben ze eerder een imagoprobleem. “Siliconen laten een laagje achter, maar smeren je huid niet dicht. Ze hebben een structuur die lijkt op een gaasje: ze zijn nooit helemaal dekkend of sluitend. Ze worden zelfs gebruikt bij de behandeling van brandwonden: siliconen beschermen, houden vocht vast en verlagen de kans op infec-ties. In make-up zorgen ze dat alles mooi met de huid samensmelt.”
 
Vervangen?
Dat hoeft niet voor je huid. Jetske Ultee: “Wel goed reinigen om te voorkomen dat vuil en talg op de huid blijven liggen. Al geldt dat eigenlijk altijd, ook als je niets zou gebruiken.”

6. SLS

Tiffany Masterson: “SLS – bekend als Sodium Lauryl Sulfate – is een agressieve wasstof die je huid stript, inflammatie veroorzaakt en de huidbarrière beschadigt.” Jetske Ultee: “Van alle wasstoffen geeft deze wellicht de meeste problemen.” SLS is zo irriterend dat het wordt gebruikt in onderzoeken om kleine stukjes huid aan te tasten, zodat daarna het kalmerende effect van een ander product getest kan worden.
 
Vervangen?
Ja, maar niet verwarren met SLES of Sodium Laureth Sulfate. Jetske Ultee: “Het scheelt slechts een lettertje maar dat ingrediënt is meteen een stuk milder.”

Deze toppers zijn helemaal veilig

Moisturizer by dr. Jetske Ultee.
 

Stof tot nadenken
 
Als stoffen problematisch zijn, waarom zitten ze dan in onze crème? Jetske Ultee: “Om de houdbaarheid te verlengen of om ingrediënten op te lossen, of om simpelweg de kosten te drukken. Soms maken ze de huid expres een beetje stuk zodat andere werkzame bestanddelen dieper kunnen indringen. En soms word je bewust gefopt. Crèmes die beloven kraaienpootjes in een keer glad te trekken, bevatten lijmachtige stoffen die ook worden gebruikt om betonnen vloeren of bloempotten waterdicht te maken, voor een verstrakkend effect. Dat is echter tijdelijk en bovendien bijzonder slecht.”