BN DeStem | 19 september 2020
Dag make-up, hallo blotebillengezicht
By BN DeStem

Gepubliceerd: BN DeStem
Datum: 19 september 2020
Door: Fee Buurmans

Voortaan zonder make-up de deur uit. Sinds thuiswerken de norm werd, zijn veel vrouwen gestopt met de poederkwast, foundations en mascaraollers. Wat doet dit zogenaamde skin fasting eigenlijk voor je huid? BN DeStem vroeg het dr. Jetske en andere experts, en maakte er een leuke fotoproductie van.

 

Dag make-up, hallo blotebillengezicht

Weg met cosmetica

Genoeg van eyeliner, weg met lippenstift. Tijdelijk of helemaal stoppen met make-up (skin fasting) was nog nooit zo populair. ,,We durven onszelf weer te laten zien. We willen ons niet meer verschuilen achter een masker.’’

 

Veel  vrouwen hebben – soms in navolging van populaire bloggers – de lockdown aangegrepen om te minderen met make-up, ook om hun huid rust te geven. Weg met cosmetica. 70 procent zou het doen volgens cijfers van consumentenplatform TrustDeals. Een grote stap voor velen. Sommigen deden het tijdelijk, anderen hebben voorgoed afscheid genomen van hun make-uproutine.

 

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, ziet dat mensen minder make-up zijn gaan gebruiken. Zij noemt dat skin fasting. ,,Als je thuiswerkt, lijkt make-up minder belangrijk dan wanneer je op kantoor werkt of met vrienden afspreekt. En als je eenmaal gewend bent aan minder cosmetica, kan het een gewoonte worden om met minder of zelfs zonder make-up de deur uit te gaan.”

 

Een goede trend? Ultee: ,,Make-up kán slecht voor je huid zijn als je je make-upproducten niet goed kiest. Als je al langere tijd last hebt van een onrustige huid, kan het een goed idee zijn om even te stoppen met cosmetica. En in de lockdown is het wel heel gemakkelijk om te stoppen: een make-uploos gezicht valt tijdens een videovergadering minder op dan face-to-face.”

 

Dat de naturel-look een trend is, valt ook Renske Mennen op. Zij is trendwatcher op het gebied van appearance en lifestyle. Ze schrijft ieder jaar een trendboek over de nieuwste verschijnselen. Dit jaar gebeurde er iets opvallends, zegt ze. ,,Mijn boek was in februari bijna klaar. Toen bleek dat corona zich vanuit China over de rest van de wereld verspreidde, wachtte ik nog even met het publiceren ervan; ik was benieuwd wat er zou gebeuren. Het was frappant om te zien: de trends die ik al gespot had, de naturel-look en het experimenteren met make-up, kwamen door de lockdown in een stroomversnelling.”

 

Juist in een tijd waar we elkaar niet fysiek kunnen zien, ontwikkelen trends zich sneller dan ooit. Hoe kan dat? Mennen: ,,Leven in de digitale wereld, dat waren we al steeds meer aan het doen. Maar sinds de coronatijd heeft dat een boost gekregen. We leven in ons eigen huis en ontsnappen via sociale media even aan de eigen wereld. En wat je ziet, beïnvloedt je. Zo krijg je een sneeuwbal effect, wat trends betreft. De invloed van sociale media is groot.”

 

En waarom is juist het dragen van geen make-up zo’n trend? ,,Dat is iets van de laatste jaren. Het heeft ermee te maken dat we onszelf willen durven laten zien, dat we geaccepteerd willen worden om wie we zijn. Je kunt make-up zien als verschuilen achter een masker. Dat willen we niet meer: kijk maar naar de LGTB- en genderfluid-beweging. Daarin wordt gestimuleerd dat iedereen mag zijn wie hij is. Puur natuur. Deze trend zal nog wel even doorwerken, de coronatijd is nog niet voorbij.”

 

Een andere, wat grotere trend toont het tegenovergestelde: het experimenteren met make-up. Kleuren naast elkaar zetten die eigenlijk niet met elkaar matchen.

 

Ook die groeiende trend is te verklaren, zegt Mennen. ,,Door de lockdown kwamen we abrupt in een isolatie. We raken weinig mensen aan. Onze mentale gezondheid gaat daardoor achteruit. Door het binnen zitten voelen we ons eenzaam en dan is experimenteren met make-up een vorm van zelfzorg: kijken hoe je jezelf kunt opfleuren met kleuren. Je maakt stofjes aan in je lichaam waardoor je je beter gaat voelen. En: we zitten binnen, dus voelen we minder de oordelen van anderen. Daardoor zijn we wat meer lef gaan tonen en meer gaan experimenteren.”

 

De vrouwen die het aangedurfd hebben om voortaan make-uploos door het leven te gaan, juicht Liesbeth Woertman van harte toe. Zij is emeritus psycholoog op het gebied van lichaams- beeld. ,,Je komt weer in contact met je gewone, niet opgemaakte gezicht, in plaats van het de hele tijd te bekijken en te beoordelen. Je kritische blik wordt minder, en dat vergroot je tevredenheid. Die ontevredenheid die veel vrouwen ervaren, komt door al die gemanipuleerde, gephotoshopte ideaalbeelden, maar ook omdat we onszelf nauwelijks nog kennen zonder al die make-up. Dus dat wat onecht is wordt dan in je hersenen als echt gezien, en dat wat echt is als onecht. Een rare beweging.”

 

Woertman hoopt dat vrouwen make-up links laten liggen, mocht het sociale leven weer net zo levendig worden als vóór de komst van corona. ,,En dat ze op een wat aardigere manier met zichzelf en hun uiterlijk kunnen omgaan.”

 

Hoe groot die kans is, vindt ze moeilijk te voorspellen. ,,Als het virus nog een poosje blijft rondwaren, is de kans groter dat we meer onze naakte gezichten aan elkaar durven te tonen. Hoe langer je geen make-up draagt, hoe groter de kans dat je het volhoudt. Het is een soort gewenningsmechanisme. Dat wat je gewend bent, voelt als normaal. Niks is gewoon, behalve de dingen die je altijd doet.”