Gezondheidsnet | 4 januari 2022
Collageenpoeders: werken ze echt?
By Gezondheidsnet

Gezondheidsnet | collageen

Gepubliceerd: Gezondheidsnet
Datum: 4 januari 2022
Door: Aukeline van Dorp

Kan collageen rimpels in een mum van tijd wegpoetsen? Wat zegt de wetenschap? Gezondheidsnet vroeg het aan dr. Jetske Ultee.

 

Collageenpoeders: werken ze echt?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: is collageenpoeder hét wondermiddel tegen huidveroudering?

 
Collageenpoeders (en andere collageensupplementen) zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Veel bedrijven beweren dat ze hét wondermiddel tegen huidveroudering zijn. Dat klinkt geweldig, maar deze middelen zijn niet goedkoop. Werken ze dan ook echt? Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Maar eerst: wat is collageen eigenlijk? We vroegen het dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Wat is collageen?

“Collageen is een structuureiwit dat stevigheid geeft aan het lichaam én aan de huid. Het lichaam breekt collageen af, maar maakt het ook aan. Op den duur gaat die afbraak helaas sneller dan de aanmaak. En zo kunnen er rimpels ontstaan, omdat de huid minder stevig wordt. Daarom hebben ouderen ook een dunnere huid. Maar ook andere factoren kunnen zorgen voor de afbraak van collageen. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonblootstelling, roken, maar ook bepaalde voeding.”

Kun je met collageensupplementen het verloren collageen aanvullen?

“Uit bepaalde wetenschappelijke studies blijkt dat dit zou kunnen. Zo verschenen afgelopen jaren steeds meer studies die aantonen dat collageensupplementen kunnen helpen tegen huidveroudering. Het ging dan vooral om gehydrolyseerde vormen van collageen. Een leuke studie, die ’triple blind’ werd opgezet, is bijvoorbeeld deze: 21 deelnemers kregen twaalf weken lang dagelijks 10 gram viscollageen. Die groep werd vergeleken met een controlegroep van 24 mensen die een placebo kregen. Alle proefpersonen waren tussen de 45 en 60 jaar. Bij de collageengroep zagen de onderzoekers een verbetering van rimpeltjes (15 procent), elasticiteit (23 procent), hydratatie (14 procent) en stevigheid van de huid (24 procent) ten opzichte van de placebogroep.
 
Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat als je collageen aanvult het collageen in de huid toeneemt. Maar hier zeg ik wel bij: veel van de studies naar collageen worden gesponsord door bedrijven die collageen verkopen. Maar je kunt ook zeggen dat er anders geen onderzoek zou zijn geweest. Collageen lijkt dus veelbelovend als anti-aging ingrediënt, maar we weten nog niet genoeg. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten collageen, die nog niet allemaal onderzocht zijn. Dus je kunt sowieso niet zeggen dat alle drankjes en/of poeders met collageen werken.”

Let op de aanbieder

Kortom: collageenpoeders en andere supplementen zouden kunnen bijdragen aan een stevigere huid, maar let dan wel goed op of er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is en of het een betrouwbare, goede aanbieder is die hoogwaardige producten verkoopt. En of je het een wondermiddel kunt noemen? Nee, dat helaas niet.