Het Parool | 26 februari 2022
Cacao voor je huid
By Het Parool

Parool Cacao voor je huid

Gepubliceerd: Het Parool
Datum: 26 februari 2022
Door: Jari Goedegebuure

Krijg je een mooiere huid door chocola te eten? En is cosmetica met cacobestanddelen nu wel of geen goed idee voor je huid? Het Parool vroeg het ook aan dr. Jetske Ultee.

 

Cacao voor je huid

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken

 
De keuze is reuze als je bij de drogist voor het schap gezichtsmaskers staat: varianten met mangoboter, vanille-extract, zeewier en noem maar op. Ook cacao staat er opvallend vaak tussen. Is daar een reden voor?
 
“Cacaopoeder wordt bijna nooit in cosmetica verwerkt,” zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. “Wel worden uit cacao extracten gehaald die kunnen bestaan uit flavanolen, oftewel antioxidanten. Die zouden iets kunnen betekenen voor je huid. Denk aan betere hydratatie en huidelasticiteit en minder roodheid bij zonlicht.”
 
Het is de vraag of je deze antioxidanten via de huid daadwerkelijk opneemt. Volgens Edith Feskens, hoogleraar Voeding aan Wageningen University, is de werking van cacao op de huid een grijs gebied. “Er is ontzettend weinig onderzoek naar gedaan en eigenlijk is er geen bewijs voor, zeker niet bij smeersels.” Iets heel anders is cacaoboter, dat soms in lippenbalsem en bodylotion zit. “Dat is vet: het hydrateert je huid.”
 
Het éten van cacaoproducten zou wél effect op je huid kunnen hebben. In cacao zitten polyfenolen: stoffen die net als flavanolen deels werken als antioxidanten. Maar, benadrukt onderzoeksarts Ultee: “Studies laten zien dat het bij flavanol gaat om 300 tot 600 milligram per dag. Dat haal je niet met een stukje chocola.”
 
Dat je van chocolade eten puistjes krijgt, is een fabel, weet Feskens. “Er is geen onomstotelijk bewijs dat het acne veroorzaakt.”
 
De eerdergenoemde polyfenolen in cacao hebben volgens onderzoek van Feskens en andere wetenschappers gunstige effecten op de vaatwand. Mensen die elke dag een stukje pure chocola eten, hebben op latere leeftijd minder kans op hart- en vaatziekten. “Dan hebben we het over één paaseitje per dag. Een hele reep is sowieso slecht: te veel vet en suikers. Het gaat om de dosis, zoals altijd bij voeding.” Lachend: “Maar dat is een beetje een saai verhaal.”