De Beauty Professional | Augustus 2020
Beautytrend: Collageendrankjes in de salon
By De Beauty Professional

 

Beauty Professional Collageen

Gepubliceerd: De Beauty Professional
Datum: Augustus 2020

Je kunt er niet meer omheen: collageen. De Beauty Professional vroeg onder anderen dr. Jetske Ultee de hemd van het lijf over dit veelbelovende eiwit.

 

Beautytrend: Collageendrankjes in de salon

Wat doen deze met de huid?

 

Collageendrankjes kom je steeds vaker in de schoonheidssalon tegen. Collageen is sowieso hot. “De collageenmarkt wordt in 2006 geschat op 6 miljard dollar wereldwijd,” zegt Bing Thio, dermatoloog van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam. Er gaat dus veel geld in om. Wat doen collageendrankjes eigenlijk?

 

Collageen zorgt voor een stevige en elastische huid. Jongeren maken er relatief veel van aan, zodat hun huid er strak uitziet. Vanaf je 25ste produceert het lichaam minder collageen en veroudert de huid. Langzaamaan ontstaan fijne lijntjes en rimpels. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: “Collageen én elastine zijn een soort pilaren die de huid stevig houden. Als die verdwijnen, ontstaan rimpels. Het lichaam breekt collageen niet alleen af, maar maakt het ook aan. Op den duur gaat de afbraak van collageen helaas sneller dan de aanmaak. Roken, uv-straling, suikers – glycatie – en luchtvervuiling stimuleren bijvoorbeeld de afbraak van collageen.”

 

Soorten collageen

Bing Thio: “Er zijn achttien soorten collageen bekend. Collageen kom je overal tegen in het lichaam. De pezen, spieren en botten zijn opgebouwd uit collageen. Ook zit het in de huid in het bindweefsel. De fibroblasten maken het aan.” Ultee legt uit dat collageen een belangrijk structuureiwit is. “Het geeft stevigheid aan het lichaam én aan de huid. Collageen komt van het Griekse ‘kolla’, wat ‘lijm’ betekent.”

 

Aminozuren

Zoals alle eiwitten is collageen opgebouwd uit aminozuren. Bing Thio: “De aminozuren fungeren als bouwstenen van het collageen die de huid volume geven. Glycine, proline, hydroxyproline en arginine zijn de belangrijkste aminozuren in collageen. Een aminozuur is de bouwsteen van een eiwit. Een eiwit noemen we ook wel een peptide. Het is het chique woord voor eiwit. Twee aminozuren heten een dipeptide, drie een tripeptide en veel aminozuren een polypeptide.”

 

Bijproduct

Collageen kom je steeds vaker in beautyproducten tegen. Je kunt het krijgen in poedervorm, als pil – dit komt minder vaak voor – of als drankje. In Azië zijn ze hier al veel verder mee, daar vind je deze collageendrankjes gewoon in de supermarkt.

 

Ultee: “Het collageen dat je in de collageenproducten vindt, komt van runderen, vissen, varkens of kippen. Dat wordt dan gehaald uit botten, pezen, de huid, het longweefsel of bindweefsel. Collageen is vaak een bijproduct dat anders verloren zou zijn gegaan. Bij viscollageen kun je bijvoorbeeld kiezen voor MSC-varianten, waarvoor geen extra vis gevangen is. Dit Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op deze visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Het collageen van dieren lijkt enorm op ons collageen.”

 

Tegenwoordig is er ook plantaardig collageen op de markt. Bedrijven voegen niet alleen collageen toe aan hun beautydrankjes. Ze doen er nog andere werkstoffen bij die ook een gunstig effect op de huid hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyaluronzuur of de krachtige antioxidant astaxanthine. Daarnaast bevatten de beautydrankjes ook vaak vitaminen, mineralen en sporenelementen die de huidconditie verbeteren.

 

Ingrediënten in collageendrankjes

Een greep uit de ingrediënten die je bijvoorbeeld kunt tegenkomen in beautydrankjes buiten het collageen: vitamine A stimuleert de productie van collageen, vitamine B3 en magnesium herstellen en beschermen het DNA. Biotine is een essentiële vitamine B die haren sterk houdt. Vitamine C is essentieel om collageen in ons lichaam te vormen. Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden. Zink bevordert de productie van collageen dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt en selenium helpt bij het herstel van het DNA.

 

 

Gehydrolyseerd collageen

Leveranciers van collageendrankjes gebruiken meestal gehydrolyseerd collageen, omdat het lichaam dit goed opneemt. Jetske Ultee onderschrijft het effect van gehydrolyseerd collageen. “Het collageen wordt verwarmd tot een temperatuur van meer dan 40 graden. Hierdoor wordt het collageen gedenatureerd en de eiwitstructuren die om elkaar heen zitten worden van elkaar gescheiden. Het collageen krijgt dan een andere structuur. Je kunt dat proces vergelijken met het bakken van een ei, waarbij het eiwit van doorzichtig naar wit kleurt. Na de denaturatie hydrolyseert de producent het collageen. Er worden dan enzymen toegevoegd. Die breken het collageen af tot korte peptiden.

 

Als collageen niet gehydrolyseerd is, krijgt het een te dikke substantie als je het in water oplost. Hierdoor kan de consument het niet gemakkelijk innemen. Drie andere voordelen van gehydrolyseerd collageen zijn: het is beter verteerbaar en je lichaam kan het gemakkelijk opnemen. Bovendien kan dit soort collageen ook nog werken als antioxidant.”

 

Bloedbaan

Volgens Ultee is het nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurt met het collageen dat je inneemt. “Wat we zeker weten is dat aminozuren, peptiden, dipeptiden en tripeptiden uit het collageen vanuit de dunne darm opgenomen worden in de bloedbaan. Vandaaruit worden ze getransporteerd naar andere delen van het lichaam. Er moet nog verder onderzocht worden waar ze precies naartoe gaan en in welke hoeveelheden. Gaat ze alleen naar delen van het lichaam waar tekorten zijn? Of alleen naar de pezen en de huid? Er is dus nog veel onduidelijkheid.

 

Mocht collageen innemen echt werken, dan gaat de collageenpeptiden – aminozuren en de verbonden aminozuren in di- en tripeptiden – niet naar de bovenste huidlaag, maar naar de dermis. Het voornaamste bestanddeel van de dermis is het bindweefsel. Vermoedelijk zal het bewerkte collageen – als het aangevuld is in de huid noem je het collageen – niet heel lang in deze lederhuid blijven zitten. Zon, luchtvervuiling, roken en suiker zorgen er bijvoorbeeld voor dat het weer afgebroken wordt.

 

Mijn belangrijkste tip is dan ook: voorkom afbraak. Smeer je goed in tegen de zon en leef gezond. Als je alleen supplementen inneemt, maar een ongezonde leefstijl hebt, dan is het toch een beetje dweilen met de kraan open.”

 

Allergische reacties

Thio vult daarbij aan: “Spijsverteringsenzymen in het maagdarmstelsel breken collageen af tot kleinere stukjes. Maagdarm microbiota – een verzameling van niet ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels/gisten – verwerken het verder tot aminozuren. Deze kunnen dan gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen. Bij dit proces komen ook actieve bijproducten vrij, die invloed kunnen hebben op het immuunsysteem. De dermatoloog refereert naar het wetenschappelijk Japanse onderzoek1 uit 2018 van Nishikimi. Thio: “Hieruit blijkt dat collageen allergische reacties kan verminderen. Ik ben erg positief over deze studie naar collageen. Het is erg veelbelovend voor mensen die last hebben van allergische reacties en/of eczeem.”

 

Pillen of poeder?

De schoonheidsspecialist heeft veel keuze op het gebied van collageenproducten. Zo zijn er collageenpillen, poeders en drankjes. Onderzoeksarts Jetske Ultee komt weinig collageenpillen tegen. “Vooral poeders en collageendrankjes zie ik vaak voorbijkomen. De laatste twee lijken mij effectiever dan pillen. Dat heeft mogelijk te maken met de hoeveelheid: een pil kan minder actieve stoffen bevatten, omdat deze veel kleiner is. Daarnaast wordt een poeder beter verdeeld over het oppervlak van de darmen om opgenomen te worden. Bij een pil is dat mogelijk minder. Gehydrolyseerd poeder en een drankje zijn eigenlijk bijna hetzelfde: het poeder wordt namelijk uiteindelijk ook met water gemengd, waardoor je gewoon een drankje krijgt. Sommigen vinden een poeder handig. Je het kunt het gemakkelijk toevoegen aan een smoothie of yoghurt.”

 

 

Collageeninstituut

Steffen Oesser is de oprichter van het Collagen Research Institute in Kiel in Duitsland. Dit is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat het effect van collageenpeptiden op de huid onderzoekt. Steffen Oesser: “In samenwerking met internationale onderzoeksinstituten voeren we preklinische en klinische proeven uit zodat we meer te weten komen over het effect van specifieke bioactieve collageenpeptiden.” De wetenschapper legt het uit: “Bij het ouder worden, wordt de huidspanning minder. Ook verliest de huid veel van haar beschermende eigenschappen. Dit komt doordat huidmatrixproteïnen zoals collageen en elastine afnemen. Rimpels zijn de meest bekende tekenen van huidveroudering. Daarom richten we ons op de effecten die collageensupplementen of -drankjes op de huid hebben. Verminderen zij ook echt lijntjes en rimpels en ziet de huid er daardoor gezonder uit? Ook onderzoeken we wat voor effect collageenpeptiden hebben als het gaat over zonbescherming, huidelasticiteit en de huidbarrière.”

 

Over de collageendrankjes is Oesser duidelijk: “Of collageendrankjes echt rimpels kunnen verminderen, hangt sterk af van de kwaliteit van het collageen dat producenten toevoegen. Het is daarom moeilijk om in zijn algemeenheid te zeggen of collageendrankjes wel of niet werken. Het gehydroliseerde collageenpeptide Vertisol heeft bijvoorbeeld een positief effect op rimpels. Dit laat het wetenschappelijk onderzoek2Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis’ van Ehrhardt Proksch ook zien.”

 

Onderzoeken

Maar er zijn ook andere collageenpeptiden, waarover wetenschappers positief zijn, denk aan bijvoorbeeld Peptan. Het onderzoek3 hierover van Jérome Asserin is gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology. Maar ook Naticol heeft gunstige eigenschappen. Dit laat het wetenschappelijk onderzoek4 van Duteil C. zien. En zo zijn er vast nog meer.

 

Oesser erkent dat het lastig voor schoonheidsspecialisten is om vooraf te controleren of collageenproducten effectief zijn. Wat ze wel kunnen doen, is vooraf bij hun leverancier informeren naar het soort collageen dat toegevoegd is. Vervolgens vragen ze naar het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek, waaruit blijkt dat dit specifieke collageentype effectief is.”

 

Kortom, door de onderzoeken die gedaan zijn, kunnen we concluderen dat de collageendrankjes zeker iets doen met de huid. Maar er zijn nog meer studies naar het effect op veroudering nodig. De ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen.

 


Bronnen:
1 Nishikimi A., (2018), ‘Collagen-derived peptides modulate CD4 T-cell differentiation and suppress allergic responses’.

2 Proksch E, (2013), ‘Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology’.

3 Asserin J. (2015), ‘The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network’.

4 Duteil C. (2016), ‘Specific natural bioactive  type 1 collagen peptides oral intake reverse skin aging signs in mature women’.