Santé | Juli/Augustus 2021
Beauty must-do’s & don’ts voor elke leeftijd
By Santé

Santé | Beauty must-do's & dont's

Gepubliceerd: Santé
Datum: Juli/Augustus 2021
Door: Suus Ruis

Hou je je huid zo mooi mogelijk? Dr. Jetske Ultee geeft in Santé uitgebreid advies voor elke leeftijdVan exfolianten, supplementen en voeding tot de ingrediënten die je echt moet vermijden in je huidverzorging.

 

Beauty must-do’s & don’ts voor elke leeftijd

Iedereen is anders. Kijk dus vooral naar wat jouw huid en haar specifiek nodig hebben op jouw leeftijd. En er zijn dingen die je ongeacht je leeftijd altijd kunt doen of juist beter kunt laten.

20-30

Huid

Als je tachtigers met een goede huid vraagt wat hun skincare-geheim is, zullen velen antwoorden dat ze aan het einde van hun tienerjaren of als jonge twintigers al een beautyroutine ontwikkelden. Het kan er soms op lijken dat je als twintiger overal mee wegkomt (korte nachten, veel cocktails en wijn, crèmeloos door het leven gaan, met make-up op slapen) en dat je huid altijd even prachtig blijft, maar dit is toch echt de leeftijd waarop we aan de bak moeten. Dat betekent sowieso zonnebrandcrème smeren. Ja, ook in de winter. Dit voorkomt namelijk huidveroudering. Nog een belangrijke stap die je je idealiter op deze leeftijd al eigen maakt: je huid reinigen. En sorry, we weten dat het ietsje meer tijd kost om het met een cleanser en natuurlijke make-upremover te doen, maar reinigingsdoekjes zitten over het algemeen vol ingrediënten die je huid meer kwaad dan goed doen, zoals alcohol en parfum. Vooral de gevoelige huid kan hierdoor geïrriteerd raken. Daarnaast reinigen deze doekjes niet diep en grondig genoeg, waardoor er vrijwel altijd vuil achterblijft in de poriën. Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee is het allerbelangrijkste dat je kijkt naar de behoefte van je huid. “Is je huid gevoelig, vet of juist droog? Heb je al wat rimpeltjes of misschien last van pigmentvlekken? Kijk altijd naar het huidtype en waar de huid behoefte aan heeft. En dat kan verschillen per jaar, maar ook zeker per seizoen en soms zelfs per dag. Hoe dan ook is het heel persoonlijk.”

Haar

Hoewel je als twintiger vaak een wat minder groot budget hebt, is het raadzaam niet te beknibbelen op haarproducten. Langdurig de verkeerde shampoo en conditioner gebruiken, kan er namelijk voor zorgen dat je haar sneller uitvalt wanneer je iets ouder bent. Als je nu niet te heet föhnt (en een bescherming gebruikt) en je haar niet kamt als het nat is (dat doen we bijna allemaal wél), kun je dat ook voorkomen. Je kunt als twintiger lekker experimenteren met haar (en make-up); een van de vele fijne dingen aan deze leeftijdscategorie. Er zijn niet veel dingen die je niet kunt hebben.


30-40

Huid

Jetske Ultee benadrukt hier wederom het belang van zonbescherming. “Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer één procent collageen per jaar te verliezen”, zegt ze. “De huid van oudere mensen is daardoor slapper en dunner dan die van jongeren. Met zonbescherming help je rimpels en pigmentvlekken voorkomen. Zonnestralen maken de huid sneller oud. Ze zorgen voor een versnelde afbraak van collageen, met als gevolg meer rimpeltjes. Wil je rimpels en pigmentvlekken zo lang mogelijk tegengaan, dan kun je daarmee de belangrijkste slag slaan. Vanaf een jaar of dertig krijgt je huid daarnaast steeds meer moeite met het kwijtraken van dode huidcellen. Het is daarom raadzaam dagelijks te exfoliëren met een (fruit)zuur. Iets wat verder vaak voorkomt in deze leeftijdsfase is rosacea. Deze huidaandoening herken je aan roodheid in het gezicht (wangen, neus, voorhoofd en kin), zichtbare vaatjes en soms ook bultjes die lijken op puistjes. In dit geval is een milde verzorgingsroutine extra belangrijk.”

 

Haar

Bij veel vrouwen wordt het haar vanaf hun dertigste dunner. Daar zijn oplossingen voor, maar die zijn nogal ingrijpend, eng en/of duur (denk aan: haartransplantatie, injecties, medicijnen). Een collageensupplement slikken kan helpen – dat zorgt ook voor sterke nagels.


40-50

Huid

Hoe jong of oud je ook bent, volgens Jetkse Ultee is het op elke leeftijd zaak bepaalde verzorgingsproducten niet te gebruiken, dus ook als je in de veertig bent. Sommige producten kunnen namelijk huidirritatie veroorzaken, zelfs als je dat niet direct doorhebt, en dat zorgt weer voor huidveroudering. “Veel huidproblemen ontstaan door het gebruik van verkeerde producten of producten die niet geschikt zijn voor je huidtype”, waarschuwt Ultee. Ingrediënten die je beter kunt vermijden: parfum, essentiële oliën, te sterke wasstoffen en alcohol denat (alcohol die wordt toegevoegd om bacteriën te doden en dus de houdbaarheid te verlengen). Kijk ook naar de ingrediënten van je make-up. “Je huid kan op deze leeftijd wat onrustiger worden door de overgang”, zegt Ultee. “Doordat de hoeveelheid oestrogenen daalt en mannelijke geslachtshormonen steeds meer de overhand krijgen, kun je meer puistjes krijgen. Ook wordt de huid langzaam droger. Jaarlijks neemt collageen door een verminderde oestrogeenproductie nu met ongeveer twee procent af, de huid verliest ruim één procent dikte en de elasticiteit daalt met ongeveer een half procent. Hierdoor verliest de huid aan stevigheid en structuur. Vitamine A kan dan helpen. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat je huid stevig blijft, houdt de huidstructuur mooi en helpt tegen fijne lijntjes. Verder kan het pigmentvlekken minder zichtbaar maken. Extra belangrijk hier is hydratatie en vitamine A. En een exfoliant met salicylzuur bij een onrustige huid.” Deze fase is ook een goed moment om je make-upgebruik onder de loep te nemen. Gebruik je al vijftien jaar dezelfde zwarte eyeliner? Misschien staat donkergrijs nu wel mooier. Hetzelfde geldt voor foundation en oogschaduw.

 

Haar

De haarfollikels gaan minder melanine produceren, dus je haar kan wat droger worden. Goede producten (vraag je kapper!) zijn essentieel. Ook worden veel vrouwen rond deze leeftijd grijs. Erg? Welnee! Je kúnt het natuurlijk verven als je het niet mooi vindt, maar grijs haar is hot. Overleg met de kapper hoe je deze look kunt perfectioneren. Sowieso kan je kapsel in deze leeftijdsfase wellicht een update gebruiken. Iets korter haar kan nét een beetje jonger maken. Of denk eens aan een pony; meteen een goede manier om voorhoofdrimpels te verdoezelen.

 

“Je kúnt het natuurlijk verven als je het niet mooi vindt, maar grijs haar is hot!’

50+

Huid

“De vet- en botmassa in je gezicht nemen op deze leeftijd wat af”, zegt Ultee. “Daardoor krijg je rimpels en gaat je gezicht wat invallen. Het is extra belangrijk om alle goede gewoontes die je in voorgaande jaren hebt ontwikkeld, consequent vol te houden.” Er zijn vrouwen die zweren bij een dagelijkse gezichtsmassage, met de vingertoppen of een gezichtsroller of -steen. Dit stimuleert de doorbloeding en zou rimpels verminderen. Vergeet ook je handen en hals niet in je dagelijkse routine!

 

Haar

Helaas kan je haar als je ouder wordt nog meer uitvallen. Eén keer per week een haarmasker om het vochtgehalte van je haar op peil te houden en het sterker en elastischer te maken, kan helpen. Net als dagelijks borstelen met een goede borstel – dit stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid, waardoor je minder haar verliest.


 

6x Altijd doen op elke leeftijd

 

1. Eet gezond

Eet lekker veel groente en fruit, vis en volkorenproducten. Volgens Jetske Ultee is vitamine C onmisbaar, want dat zorgt ervoor dat de huid haar stevigheid behoudt. Ook omega-3-vetzuren (in vette vis, noten en lijnzaad) en vitamine D (in vis en via de zon) zijn onontbeerlijk. Kijk uit met snelle suikers. Die kunnen verbindingen aangaan met eiwitten in de huid (collageen en elastine), waardoor die verharden en beschadigen. Dit proces houd je niet tegen, maar mogelijk heeft je dieet hier wel invloed op

 

2. Drink voldoende water

Water zorgt ervoor dat alle cellen in het lichaam gehydrateerd worden, dus ook de huid, ons grootste orgaan. Dat kan volgens sommige dermatologen onder andere vroegtijdige huidveroudering en acné helpen voorkomen en ervoor zorgen dat de huid er beter uitziet

 

3. Wees matig met alcohol

Als iemand stopt met drinken, zie je dat vaak het eerste aan de verbeterde huid. Alcohol droogt je huid uit, waardoor deze sneller veroudert. Ook kan de huid roder worden.

 

4. Stop met roken

Roken veroorzaakt het verlies van collageen- en elastinevezels. Dit is een van de redenen dat de huid van rokers er ouder uitziet. Verder pleegt roken een aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid beschermt tegen schade.

 

5. Zorg voor genoeg slaap

Onderzoek toont aan dat de huid van mensen die zeven tot negen uur per nacht slapen beter gehydrateerd is en beter herstelt van uv-straling (bron: Karolinska Instituut Zweden). Ook maakt je huid tijdens je slaap collageen aan en voorkom je zo wallen.

 

6. Gebruik zonbescherming

Dit is dé manier om de afbraak van collageen en elastine te voorkomen. Goed smeren op elke leeftijd is essentieel.