RTL | 3 april 2023
Angie: 'Hoe kom ik van de gerstekorrels in mijn gezicht af?'
By RTL

RTL | Gerstekorrels

Gepubliceerd: RTL
Datum: 3 april 2023
Door: Eveline Domevscek

Wat kan je doen tegen gerstekorrels? Dat wil Angie weten van dr. Jetske Ultee in de rubriek Asking for a friend van RTL.

 

Angie: ‘Hoe kom ik van de gerstekorrels in mijn gezicht af?’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Angie vindt de gerstekorrels in haar gezicht er maar onsmakelijk uitzien. Hoe krijgt ze deze witte bobbeltjes weer weg?

 
Angie (40) heeft al langer last van gerstekorrels rondom haar ogen. “Zelfs op mijn oogleden zitten van die kleine bobbeltjes en het worden er steeds meer. Het ziet er niet bepaald smakelijk uit. Hoe kom ik hier weer van af? Kan ik dit zelf doen of moet ik ermee naar een specialist?”

 

“Het klopt dat het gerstekorrels zijn. Artsen noemen ze ook wel ‘milia'”, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. “Veel mensen verwarren gerstekorrels ook weleens met mee-eters, omdat daarbij ook zo’n wit puntje kan verschijnen. Maar gerstekorrels zijn echt wat anders, en vragen een andere aanpak.”

 

Ultee legt uit: “Mee-eters zijn poriën die verstopt zijn met talg en huidschilfers. Gerstekorrels liggen wat dieper in de huid en bestaan uit propjes opgehoopte keratine. Die ontstaan als dode huidcellen niet vanzelf van je huid afvallen. Ze komen dan vast te zitten onder de nieuwe huidlaag, verharden en vormen een gerstekorrel.”

 

Volgens de onderzoeksarts komen gerstekorrels ‘heel veel voor’, en vaak ontstaan ze – net als bij Angie – rond de ogen, op de wangen en bij de neus. Ter geruststelling: ze zijn onschuldig. “Maar de meeste mensen hebben ze liever niet.”

 

Angie wil er ook het liefst zo snel mogelijk van af, kan ze de gerstekorrels zelf uitduwen? “Nee, dat is geen goed idee. Gerstekorrels liggen te diep in de huid. Het verwijderen van een gerstekorrel kun je het beste láten doen, door een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Die prikt de korrels aan met een steriel naaldje en wipt ze vervolgens voorzichtig eruit. Ga niet zelf aan de slag met naaldjes of mesjes. Zeker niet bij korreltjes vlak bij de ogen.”

Exfoliëren en hydrateren

Om gerstekorrels in het vervolg te voorkomen moet je volgens Ultee allereerst zorgen dat de dode huidcellen niet ophopen. “Ofwel: ‘exfoliëren’. Een exfoliant met salicylzuur, glycolzuur of melkzuur verwijdert dode huidcellen voorzichtig. Ook vitamine A-zuur gaat verstoppingen tegen.”
 

“De kans dat je gerstekorrels krijgt, neemt toe als je huid niet goed is gehydrateerd. Ook bepaalde medicijnen kunnen de korrels veroorzaken, zoals crèmes met corticosteroïden. En huidbeschadigingen, zoals door zonnestraling. Gebruik daarom producten die je huid goed hydrateren en beschermen. Kies bijvoorbeeld voor een crème met niacinamide, hyaluronzuur en glycerine. En met een SPF als je buiten komt.”